Karpervissen

 

 

 

 

karper vissen is een sport op zich, want hoe vang je die grote kanjers?

Het is een tak van vissen die in Nederland erg in opmars is, en vooral onder de jeugd. Een karper kan je vangen op vele manieren, op de korst, met een dobber, of met een beetverklikker.

Op deze pagina komt het allemaal aan bod met tips over aas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karper vangen met de dobber (pen)

Met de dobber op karper vissen is de mooiste manier om karper te vangen, vooral in singels en polder water. Gebruik hiervoor een niet al te zware dobber, want elk tegen gewicht is al fataal om karper te vangen. neem een slank dobbertje(zie foto) en lood hem uit met tussen het lood en de haak 20 cm lijn (zodat de karper niets voelt als hij het aas neemt) de aanbeet is vaak traag dus sla pas aan als de karper echt weg zwemt met het aas, dit vergt wel geduld van de visser.

Maak meerdere voerstekken voor je gaat vissen en vis ze een voor een af. Vaak gebruik je als aassoort: mas, brood, leverworst, kattenvoer (blokjes).

 

 

 

 

 

Karper vangen met de korst.

 

 

 

Dit is de simpelste manier om een karper te vangen met warm weer (+20 graden).

Als de karper aan de oppervlakte aast, gebruik dan een korst, en met een beetje geduld vang je vast wel een karper. Als je de korst ver weg wilt gooien gebruik dan een buldo, dat is een balletje die je met water kunt vullen zodat je verder kan gooien(zie foto), want een korstje brood weegt niets !!!

Steek de haak door de korst van het brood van binnen naar buiten, en draai de lijn dan 3 of 4 keer om de korst heen en steek de haak vast in de buitenkant van de korst.

 

 

Karper vangen met de beetverklikker.  

 

De meest voorkomende manier is het vissen op karper met de beetverklikker.

Dit is de manier die veel vissers gebruiken maar de uitrusting voor zo te vissen op karper is wel duurder dan bovengenoemde manieren, maar levert vaak wel meer karper vangsten op.Vaak wordt deze manier gebruikt als men meerdere dagen aan de waterkant verblijft, en een vistent (zie foto) bijna verplicht is.

Want je vist dan in weer en wind, dus een onderdak is wel verplicht om te blijven zitten aan de waterkant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de boilie

 

 

Je gebruikt een boilie omdat dat aas goed aan de haak blijft zitten (vaak 4 tot 5 uur) Zorg dan ook voor een goede voerstek, en voer dan ook 3 tot 4 dagen voor dat je gaat vissen op  dezelfde plek en op de zelfde tijd. De boilies kan je kopen of zelf maken, veel mensen maken ze zelf (dat is goedkoper).

 

 

 

 

 

hieronder een recept om boilies te maken.

 

200 gr.Tarwemeel-volkor.

150 gr. ei-kip.(of 3 eieren)   

125 gr.  maismeel.                

50 gr. trouvit-000 .           

40 gr. melkpoeder    

40 gr. vogelvoer Bogena.

30 gr. ei-albumine.     

20 gr. soja-volvet.  

15 gr. druivensuiker.