Nieuwsbrief oktober 2004

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

 

 

 

                                                                                              Ugchelen, 12 oktober 2004

Beste mensen.

 

Wij zijn al weer ruim een week thuis,het is een goede reis geweest waarin we veel hebben kunnen zien en doen. In het kort een beschrijving van onze “werkvakantie”.

 

Zaterdag 25 september in de loop van de middag vertrokken. Dit omdat we het laatste deel van onze reis, +/- 300 kilometer bij daglicht af willen leggen. Dit deel is qua wegen het ‘slechtst”, tweebaans B weg, met veel slijtage aan het wegdek en ook onverlichte medeweggebruikers. Het risico om een fietser aan te rijden of op een onverlichte paard en wagen te rijden is niet denkbeeldig.

We besluiten om in de nacht enkele uren in een wegrestaurant te verblijven zodat we in de vroege ochtend weer verder kunnen . Helaas voor ons, is er na Duitsland in Oostenrijk noch Hongarije een wegrestaurant geopend. We blijven enkele uren op een parkeerplaats en vervolgen de reis. Het weer is goed, weinig last van file.

 

Zondag 26 september. Omstreeks 10 uur zijn we bij de Hongaars- Roemeense grens ( Bors), waar we na 15 minuten aan de beurt zijn: we mogen door rijden. Hoera, we zetten onze horloges een uur vooruit en rijden via Oradea naar Osorhei waar we weer onderdak besproken hebben bij pastoor Jozsef Rajna. Hij is tot 12.15 “beschäftigt”met de kerkdienst , maar komt ons daarna enthousiast begroeten. Zijn aanbod om iets te eten slaan we af, we gaan een paar uurtjes rusten want we worden omstreeks 15.45 in Cauaceu verwacht, bij de dienst in de Hongaars gereformeerde kerk. Na de dienst heeft de vrouwenvereniging een verrassing voor ons is al verteld.

Zaterdag was het zomerfeest in deze streek, de jeugd heeft zich en anderen vermaakt met Hongaarse dansen in Hongaarse kledij; helaas was het weer slecht, de straten niet geplaveid dus modderig en het vervoer van dorp naar dorp op paard en wagen…

Edoch: na de kerkdienst , waarin ds. Lasló Forró ons hartelijk welkom heet, wachten we met ons allen in de straat voor de kerk. En ja hoor, speciaal voor de Hollandse gasten haalt iemand de saxofoon op en treedt een groepje jonge mensen voor ons op. Vooral de witte kleren van de jongens vallen op. Op mijn vraag aan Elisabeth geeft ze aan dat de modderige kleren van gisteren vandaag nog schoongewassen en droog gestreken zijn om dit optreden voor ons te kunnen realiseren!

Na de voorstelling gaan we naar het “Külturhaus”, waar tafels gedekt staan, de vrouwenvereniging nodigt ons uit voor een maaltijd. Sinds ons vorige bezoek is druk gewerkt om o.a. de vloer te betegelen en de wanden van schrootjes te voorzien We eten en drinken wat, en tot onze verrassing komt ook Dr. Janos Herman met zijn vrouw binnen. De maaltijd is met recht een Agape, vriendschap is onze bijdrage…Na een uurtje gaan de vrouwen naar een andere zaal en aan de slag met noedels maken, het is er heel genoeglijk en ik probeer het kunstje ook , maar dat valt tegen. Nu ja, ik heb andere vaardigheden…Omstreeks 21 .00 uur zijn we weer in Osorhei, we drinken nog wat met Pastoor Jozsef en drie Duitse gasten en gaan daarna slapen.

Maandag 27 sept. Het regent. We halen Ennikó Forró en Elisabeth op bij het Partium College en rijden naar Cauaceu. We bezoeken de lagere school ( klas 1-4) en de kleuterschool.We delen wat lekkers uit, zingen een liedje bij de kleuters en spreken met de onderwijzeressen. Wellicht hebben we de mogelijkheid om het schooltje te ondersteunen met wat leermiddelen en knutselmaterialen. Voor de kleuterschool hebben we wat educatief speelgoed meegenomen in de handbagage.In de handbagage hebben wij materialen die wegens importbeperkingen ( -eigen Roemeense industrie beschermen) niet met het grote transport meegegeven kunnen worden. Er is echter wel grote vraag naar……..

Buiten gekomen zien we de ongeplaveide wegen en hebben medelijden met de moeders die alles weer schoon moeten zien te krijgen…We lunchen in de pastorie waar de moeder van Elisabeth alles in gereedheid heeft gebracht. Daarna laden we de handbagage uit: prima (gebruikte) schoenen, o.a. voor mensen met probleemvoeten (merk X-sensible), 8 brandmelders , inktpatronen voor de printer die gestuurd gaat worden,en prachtige babykleertjes!!Alles wordt met enthousiasme ontvangen.

Op de terugweg gaan we even langs de Metro om wat “proefflessen” wijn te halen.

We eten met pastoor Joszef en gaan bijtijds slapen.

 

Dinsdag 28 sept. Caritas, We bezoeken Ildiko Zsabo de apotheker, maar zij is erg druk. Steeds ratelt de telefoon, er komt iemand een deeltransport ophalen, er wordt aan het loket een recept overhandigd en wij zijn er. Haar assistente is deze zomer gediplomeerd en werkt nu zelf in een apotheek met een salaris. Stagiaires die zonder vergoeding, louter om ervaring op te doen willen werken met heel veel verschillende medicijnen, zijn er niet. Dus Ildiko doet alles zelf en loopt daarmee zichzelf voorbij. Hoe lang gaat dat nog goed? En hoe als het niet goed meer gaat? Is er dan wel ergens geld voor een vervanging???

De Thuiszorg: Emilia en Tibi doen vandaag hun toets. In Roemenië werk je als gediplomeerd verpleegkundige het eerste jaar onder supervisie. Na dat jaar kan je een toets afleggen waarna je bij gunstig resultaat zelfstandig mag werken. Er is een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte in casusvorm. Beiden zijn geslaagd. Met Andrea Toth spreken we wat, er zijn wat vragen m.b.t. materiaal keuze , verbandmiddelen etc.Er hangt een mooi planbord waarop precies staat aangegeven wie wanneer en waar werkt. Jan en Lowy bezoeken de kelders van Caritas, gewelfde gebouwen waar o.a. de timmerwerkplaats is. Ze zien ook  materiaal dat ongebruikt ligt. Na een gesprek, later op de dag hierover met Pastoor Jozsef, die ook Caritas directeur is, is het voor ons weer duidelijk. Het ligt voor de ontvangers in Roemenië niet voor de hand om nee te zeggen tegen een aanbod, toch komen er soms zaken met de transporten mee waarmee men niets kan. Gevolg: het blijft er liggen, in de opslag.Op de achtergrond speelt natuurlijk mee dat men afhankelijk is van de sponsoren en de transporten: te kritisch opstellen dan verliest men misschien een transport. Vandaar dat wij steeds opnieuw vragen waar behoefte aan is zodat we zo gericht mogelijk verzamelen en sturen.

“s Avonds gaan we met pastoor Joszef uit eten in Csarda, het zigeunerrestaurant. Onderweg laat hij ons een prachtig oecumenisch kerkje zien in Podgoria en een prachtige Orthodox Katholieke kerk .Na een heerlijk maal verlaten we  het restaurant en zien we tot onze verrassing dat ook Ds. Herman. Ds. Forró, Ds. Csury en Bisschop Tökes aanwezig zijn. We worden hartelijk begroet.

Met Pastoor Joszef drinken we thuis nog een afzakkertje. De wijn is zo lekker dat we het etiket meenemen om zelf ook zulke wijn te halen.

 

Woensdag 29 sept. St. Martin Altesheim. Het bejaardenhuis waar Henny- Baks van der Kolk in juni een workshop kaarten maken gegeven heeft. Eerst wonen we de Eucharistieviering bij, door Pastoor Jozsef, na de dienst gaan we naar de ”Club”, de ruimte waar in de ochtenduren handenarbeid gedaan wordt. Aphrodite heeft de leiding overgenomen nu de stagiaire weg is. We delen wat lekkers uit en van alle kanten komt men ons werkjes laten zien; we moeten enkele kaarten aannemen en ook een kleedje dat een van de dames voor ons geborduurd heeft. We laten nieuwe handwerkmaterialen achter: voorbedrukte stramien, soedanwol, borduurzijde etc.

Er wordt wat afgeknuffeld!!

De lunch gebruiken we bij Ennikó Forró thuis in Oradea, samen met Elisabeth. Elisabeth heeft haar trouwvideo bij zich, een 3 uurs band waarvan we delen zien. 3 sept. vrijdags is er een kleine plechtigheid geweest in het gemeentehuis van Oradea. Daar heeft ze een (geleende/gehuurde) witte trouwjurk aan. Er zijn slechts een handjevol getuigen. Zaterdag 4 sept. is de grote dag, er is een kerkdienst en daarna het feest waarbij Elisabeth een prachtige rode jurk aan heeft , in Hongaarse stijl. De bruiloft waar circa 200 gasten aanwezig zijn duurt tot in de kleine uren.

Omstreeks 14.30 hebben we een afspraak bij het Romacentrum met Joszef Nagy.We hebben hem tevoren gevraagd een uitgavenoverzichtje te maken, een begroting voor de komende maanden en een lijstje van de benodigde leermiddelen. Alles is keurig in orde; op de begroting staat ook een bedrag voor de Kerstviering voor circa 50 Roma kinderen.  De kinderen herkennen ons ook: de opvang is voor kinderen van klas 1-4 . Deze 4 klassen zijn voor alle kinderen verplicht, het overige onderwijs niet. Dat is een van de redenen waarom Roma-kinderen niet verder leren.

Joszef laat diverse krantenknipsels zien: hij timmert leuk aan de weg met de “Roma-opvang”. Deze zomer is hij zelfs, met financiële steun van een Hongaarse sponsor met 18 Roma kinderen en 3 leiding naar Budapest gegaan. De kinderen hebben een prachtige vakantieweek gehad met bezoek aan circus en dierentuin. We complimenteren hem met zijn goede P.R activiteiten en maken een afspraak om donderdagmiddag met hem naar de Metro te gaan om voorraad boodschappen te halen.

We geven hem 6 grote potten pindakaas, om als broodbeleg te laten dienen.(de margarine in Roemenië heeft max. 40 % vet , pindakaas is dan ’s winters ten aanzien van calorische waarde beter). Hij proeft zelf even van de onbekende pasta en op mijn vraag of hij denkt dat de kinderen het wel zullen lusten zegt hij: “ze eten alles wat ze krijgen”….Coby toch, luxeproblemen zijn daar nog niet….

Later vertelt hij dat eind oktober een feest is voor 70 Romakinderen, hij heeft nu de mogelijkheid ze een nieuwe boterhambelegging voor te zetten!!.

 

Donderdag 30 sept. Ochtendbezoek aan Oradea, we winkelen wat, fotograferen en genieten van de mooie dag en stad. Lowy kijkt zijn ogen uit naar vakbroeders die op een Roemeense manier gevels en deuren bewerken. Hoezo Arbo??

’s Middags halen we Elisabeth op om mee te gaan naar de Metro, we moeten binnen komen in haar appartement, en drinken er koffie. Daarna halen we Joszef Nagy op . In eerste instantie wilden wij vorig jaar bij kleine zelfstandigen kopen, maar dat werd ons van verschillende zijden afgeraden: de kwaliteit van voedsel zou niet altijd goed/vers zijn, de producten waren circa 20-25% duurder en niet alles was in voorraad + de Metro zorgt ook voor werkgelegenheid in de regio. Ook voor  de school uit Cauaceu halen we zoveel mogelijk wat er op de “verlanglijstjes”staat.

In de avond vieren we een Eucharistie mee in de kerk bij Pastoor Joszef. Door onze aanwezigheid is het aantal aanwezigen ( gelovigen??) met 30% toegenomen!!

Daarna hebben we de maaltijd met pastoor Joszef samen en hebben we een bijzonder goede avond met elkaar. Onze gesprekken bereiken een diepgang die over / door muren van diverse kerkelijke richtingen heen gaan, gesprekken waardoor we allen gevoed worden.

 

Vrijdag 1 0ktober. Terug naar Cauaceu, waar Lowy en Jan de keuken die bij het “Kulturhaus” hoort nog diepgaander in ogenschouw willen nemen. De vrouwenvereniging heeft aangegeven dat dit het meest urgente project is op dit moment: het dak lekt en dat is met het bereiden van maaltijden niet prettig; de winter komt eraan en uitstel zal verder verval in de hand werken.

We halen Elisabeth thuis op en geven haar, voor alle inspanningen die zij doet voor ons en onze Stichting, een damesfiets die wij meegenomen hebben uit Ugchelen. Ze springt een gat in de lucht; anders moet ze 30 minuten lopen naar de Universiteit, en haar rooster is erg “gebroken”. Veel tussenuren die ze nu beter kan benutten. Ze zal dit jaar een harde dobber hebben om haar studie voort te zetten, maar ze is vastbesloten. Haar schoonfamilie is “teugen”, om diverse redenen; onze ondersteuning, materieel en immaterieel wordt door Elisabeth erg op prijs gesteld.

In Cauaceu is er een drukte van belang in de keuken: er wordt een bruiloft voorbereid:

Een groep vrouwen bakt, een ander groep maakt groente schoon, kippen worden geslacht etc. De familie van het bruidspaar maar ook vrienden en bekenden, allen werken samen om de bruiloft goed te laten verlopen. Ieder draagt bij van wat hij/zij heeft. Voor het bruidspaar gaat het met gesloten beurs. Ons is verteld dat in vroegere tijden de bruiloftsgasten ook geld gaven, en vaak zoveel dat er een huis met inrichting van betaald kon worden, om de jonge mensen in het dorp te houden. Door de geldontwaarding is dit nu niet meer mogelijk.Veel jongeren werken een aantal jaren in het buitenland om geld te verdienen voor grond/ huis/ inrichting.

Voor ons heel leuk om te zien hoe in dit dorp een onderlinge samenhorigheid in stand blijft door gezamenlijk zaken te organiseren.

We eten de lunch bij de moeder van Elisabeth, samen met de oma. Het is weer goed verzorgd,: een soepje,  kippenboutjes met paneer en gehaktballetjes met aardappelpuree en zure paprika, koffie met cake en druiven toe.

Op de terugweg halen we nog wat wijn bij de Metro om thuis nog wat na te genieten van de sfeer van Roemenië. We nemen vast hartelijk afscheid van Pastoor Joszef en bedanken hem voor zijn gastvrijheid en inspirerende gezelschap. Voor hem is dat wederzijds, ook hij heeft een goede week gehad met ons gezelschap.

 

Zaterdag 2 okt. ’s Morgens om 5.00 opgestaan en na een kop koffie op pad, pastoor Joszef zwaait ons uit. Bij de grens gaat het wonderwel snel. Toch hebben we de eerste 4 uur maar een gemiddelde van 65 km. Als we Budapest voorbij zijn gaat het sneller.

Uiteindelijk zijn we na een voorspoedige reis ’s avonds om 23.00 uur weer in Ugchelen.

Inmiddels is het transport ook uit Boskoop vertrokken en dat komt maandagavond om 17.00 uur aan in Oradea. De volgende morgen heb ik een email van Ennikó Forró dat haar man met hulp hun deel van het transport gaat ophalen.

 

Maandagavond 4 okt.heeft Lowy een vergadering met Stichting Noodverband waarbij ik uitgenodigd ben om het een en ander te vertellen over onze Stichting en evt. sluimerende projecten. In overleg wordt besloten om te kiezen voor een ondersteuning van de plannen van de vrouwenvereniging in Cauaceu met betrekking tot de keuken van het Kulturhaus.

 

Op 5 november wordt door stichting Noodverband een avond georganiseerd in de Bergkerk in Den –Haag waarvan een deel van het batige saldo bestemd zal worden voor dit project. Jan en ik zullen namens de Stichting Steungroep Nederland Roemenië deze avond bijwonen en een fotopresentatie geven en natuurlijke eventuele vragen beantwoorden.

Zoals ik in het eerste deel beloofde “een kort reisverslag, dat is mij niet gelukt. Toch hoop ik met deze brief u allen weer gemotiveerd te hebben . Met elkaar kunnen we in dat deel van de  wereld kleine veranderingen tot stand brengen en onze betrokkenheid laten merken.

Bedankt allemaal.

Jan en Coby Willemsen.

 

 

P.s. Als u de gelegenheid heeft de website van de Stichting Steungroep Nederland Roemenië te bezoeken….onder Foto's oktober 2004 staat een deel van de foto’s . En…een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden….