Nieuwsbrief oktober 2003

 

Start

Stichtings_info

Projecten

Nieuwsflits

Nieuwsbrieven

Foto's

Prijsindex

Sponsor_info

Contact

Links

Archief 

 

 

Beste mensen

Wij zijn weer terug van onze reis naar Roemenië, we hebben veel gezien, veel gedaan en willen graag verslag doen aan jullie, onze donateurs , sponsoren en belangstellenden.

 

Vrijdag 19 september omstreeks 06.30 uur vertrekken we naar Roemenië. Na een voorspoedige reis komen we omstreeks 19.00 uur aan bij Mosonmagyarovar  in Hongarije.

We overnachten in motel Kis-Duna waar we onze auto voor het raam kunnen zetten, achter een groot hek wat ’s avonds afgesloten wordt en door een nachtportier bewaakt wordt. Dat moet ook wel, want wij hebben de auto propvol met materialen die we naar de diverse projecten willen brengen.

 

Zaterdag 20 september vertrekken we vroeg en reizen door Hongarije naar Roemenië.

Bij de Hongaars Roemeense grens gaat het tempo uit de reis…er staat een lange rij wachtenden, na ongeveer 45 minuten zijn wij aan de beurt…een douanier neemt onze paspoorten en autopapieren aan, zet onze gegevens  in de computer, plaatst een stempel en geeft alles weer terug. Een tiental meters verderop staat een nors uitziende douanier met een grote pet belangrijk te zijn. Jan moet uit de auto en de achterklep gaat open. Er wordt naar papieren gevraagd; aktes de donatie en acceptatie en graag met veel stempels.Hebben wij natuurlijk niet, het gaat om kleinschalige hulp….Hij is niet te verwurmen en dreigt dat we de auto leeg moeten halen….op onze non- verbale uitingen van ongeloof stuurt hij ons naar een bureau de expeditie. Daar aangekomen, het hele verhaal uitgelegd  (grappig hoe creatief je wordt als je iets uit wilt leggen aan mensen die je talen niet verstaan…). Afijn we moeten betalen of we worden teruggestuurd, als we hun prijs betalen zorgen zij voor het transport naar de plaats van bestemming…..Helaas, wantrouwend als wij zijn - willen wij dat helemaal niet en liever ook niet betalen…maar dat lukt niet: na een smeergeldbetaling van een dik Roemeens weeksalaris kunnen we onze reis na 1,5 uur toch vervolgen.

We zijn omstreeks 16.00 uur in Osorhei, bij het gastenverblijf van de Rooms-katholieke Kerk

bij Abt Joszef Rajna.Hij ontvangt ons allerhartelijkst , er wordt voor koffie gezorgd en later krijgen we een warme maaltijd.We hebben een mooie kamer en kunnen gebruik maken van een huiskamer,keuken, douche en toilet.

 

Zondag 21 september vertrekken we al vroeg naar Cauaceu (spreek uit:Kowatshtjeu), naar de Reformierte Kirche van Ds. Laslo Forro. In Juni hebben via Dr. Janos Herman enkele diensten bij hen meegemaakt en kennisgemaakt Enniko Forro , de domineesvrouw, en enkele gemeenteleden. Wij wisten niet hoe laat de dienst begon en waren om 9.45 uur in het dorp. Wat een stilte, op het terrasje van het dorpscafé na, waar de notoire innemers al(nog?) aanwezig zijn. Omstreeks 10.45 uur komen de dominee, zijn vrouw en enkele Hongaarse gasten aan; de nazaten van de vorige predikant van wie de 25-ste sterfdag herdacht werd.

In de dienst werd aan de oudste zoon een prachtige nieuwe uitgave van de Bijbel in de Hongaarse taal uitgereikt. Een aangrijpend gebeuren want er werd menig traantje weggepinkt terwijl de man herdacht werd. Wij begrepen niets van de taal, maar de emoties waren wel te begrijpen.

Na de gezamenlijke maaltijd (weer mee mogen eten…) hebben nog even kort gesproken over een eventuele samenwerking met de plaatselijke vrouwenvereniging om te proberen een hulpfonds te organiseren. Dit is nog in een prematuur stadium

 

Maandag 22 september hebben we de hele dag doorgebracht als gasten van Caritas Oradea.

“s morgens maken we kennis met de 2 wijkverpleegkundigen die via onze Stichting hun salaris krijgen. Emilia, een verpleegkundige die al enige tijd als vrijwilligster op de polikliniek werkte heeft nu een betaalde baan gekregen. Tibi, een verpleegkundige die net zijn diploma gehaald heeft.

Tussendoor bezoeken we Ildiko, de apotheker, die we weer wat medicijnen kunnen overhandigen. De meeste van de door ons verzamelde medicijnen worden via de Stichting SOEB met een transport meegegeven naar Oradea, waar Ildiko tekent voor ontvangst. Op deze manier worden ze geregistreerd en komen zo op de balans van de apotheek. Sommige medicijnen zoals alle “-pam’preparaten , antidepressieva etc. mogen niet op deze manier ontvangen worden, die worden via handbagage overhandigd. Het is een regeringsregel , volgens Ildiko omdat men niet wil weten dat deze middelen gebruikt worden, zij kan ze echter zeer goed gebruiken in haar werk. We beloven haar de volgende keer ruim te voren aan te geven wanneer we er zijn zodat ze ons met koffie kan ontvangen…

Samen met Andrea,-die al 7 jaar als verpleegkundige werkt bij de thuiszorg Oradea -, gaan we met Tibi en Emilia een aantal huisbezoeken afleggen. We scheuren met een Caritas wagentje door Oradea en bezoeken een wat patiënten.

Bij terugkomst worden we door een Caritas medewerkster meegenomen naar een – unieke- tentoonstelling van creatieve producten, gemaakt door gehandicapten. Uniek in Roemenië waar men toch op een andere manier naar de gehandicapte medemens kijkt, de tentoonstelling was slechts 4 dagen in Oradea en zou nog 10 andere steden aan doen.

Na een gezamenlijke lunch bezoeken we nog het bejaardentehuis St. Martin waar we kennis maken met Aphrodite, een “meisje”van wie we ook producten gezien hebben op genoemde tentoonstelling. Ze vindt het leuk dat we haar werk bewonderen.We geven twee grote pakketten met 200 bloembollen om de tuin in het voorjaar wat vrolijk te hebben, een cadeau dat bijzonder op prijs gesteld wordt.

Al met al een vermoeiende dag omdat we met de verschillende Caritas medewerkers verschillende talen spreken, soms ben je naar links Duits aan het spreken en naar rechts Engels, maar al met al kunnen we gelukkig met elkaar communiceren

Het Thuiszorg project loopt goed, er is een goede administratie en werkverdeling , zodra Tibi en Emilia ingewerkt zijn kunnen er meer patiënten bezocht worden. Een van hun taken is ook het inschakelen van mantelzorgers voor de patiënten om bijv. een oogje in het zeil te houden.

 

Dinsdag zijn we bij de Universiteit Arany Janos Collegium om een groot pakket engelse boeken af te geven. We ontmoeten daar ook Dr. Herman Janos, die de afgelopen week met zijn gezin en familie de bruiloft van hun oudste zoon in Cluj-Napoca gevierd hebben. De boeken zijn geschonken aan de universiteit door een vroegere cliënt van Coby . De studenten hebben namelijk niet  de financiële middelen om puur voor het leesplezier Engels- of Duitstalige boeken aan te schaffen. De directeur van het internaat Ds. Laslo Arus neemt ze dankbaar in ontvangst: 150 engelse novels voor de studentenbibliotheek.

Verder hebben we via installatiebedrijf Bisseling een raamventilator kunnen geven om in het Studentencafe, gelokaliseerd in het souterrain van de universiteit, de altijd aanwezige tabaksrook  af te zuigen. Voor de installatie zal door Ds. Laslo Arus zorg gedragen worden.

 

Woensdag 24 sept.halen we in Cauaceu Elizabeth Felfoldi op, een 26 jarige studente die voor ons zal tolken: Hongaars- Duits. Haar moeder laat de kans niet lopen om ons een maaltijd aan te bieden en we zitten met Elizabeth, haar moeder en oma aan tafel brood met worst en kaas te eten. Er is speciaal voor ons koffie gezet en melkcupjes aangeschaft…. Nadat we wat geschenkjes gegeven hebben en wat foto’s gemaakt vertrekken we naar  Oradea.

In het Romacentrum voor de naschoolse opvang zijn een tiental kinderen aanwezig die net boterhammen met leverpastei verorberen; de soep is al op. De andere kinderen zijn niet aanwezig want deze morgen was er medische controle op school op “Leuce” en meer dan de helft van de kinderen werd naar huis gestuurd. Afijn, volgens zeggen worden de haren met petroleum gewassen en dan zijn de luizen gegarandeerd dood.

Joszef Nagy en de onderwijzeres hebben het schooltje gezellig gemaakt. We leveren schriften, pennen, potloden, kleurpotloden, een rekenmethode, multomappen, krijtjes, plakbandhouder, beloningsstickers etc. etc. af. Veel dingen geschonken door scholen uit Ugchelen of door de sponsors.De kinderen krijgen wat lekkers en voor de juf is er een grote, goed geoutilleerde EHBO doos ; die ontbrak nog steeds en hebben wij in Juni toegezegd.

Voor Joszef Nagy weer twee brandmelders, zodat het totaal nu echt op 4 komt. De vorige maal zijn er door allerlei legitieme redenen 2 brandmelders geplaatst in een kleuterschool waar ze ontbraken en de veiligheidsinspectie op bezoek kwam.

“s Middags zijn we met de onderwijzeres en studente naar de Makro/Metro gegaan waar we een stockvoorraad droge levensmiddelen hebben aangeschaft voor het gaarkeukenproject en 2 mooie wandkaarten van Roemenië en Europa voor het klaslokaal.

Als we Elisabeth Felfoldi terugbrengen naar huis heeft haar moeder een grote zak walnoten voor ons klaarstaan, we nemen hartelijk afscheid en beloven bij ons volgende bezoek zeker weer aan te komen.

 

Donderdag 24 sept. gaan we naar het bejaardenhuis in Tinca, Ds. Sandor Berke en zijn vrouw Katinka ontvangen ons hartelijk. We krijgen opnieuw een rondleiding door dit kleinschalige bejaardenthuis waar met grote inzet getracht wordt een thuis te bieden aan 21/22 bejaarden en/of gehandicapten. We bespreken de financiële situatie: veel mensen hebben een klein pensioentje, bv. €30 of invaliditeitsuitkering. De kosten van een maand verblijf komen op €110. Dit is inclusief zorg, medicijnen, voeding, kleding etc. Het houdt in dat veel mensen deze prijs niet op kunnen brengen maar toch een plekje krijgen in Tinca.

Onze “lading”wordt dan ook in dankbaarheid aanvaard. We hebben o.a. 40 lakens, flanel of katoen, 45 handdoeken en badlakens, 20 zakken incontinentiemateriaal, een grote doos verbandmiddelen, ondergoed en (nacht-)kleding voor ouderen,m/v maar ook voor jongere vrouwen: de helpenden in dit tehuis hebben kost en inwoning en werken in een schema van 3 weken werken 1 week vrij tegen een minimum inkomen.(circa €50 per maand) Kleding en schoeisel voor hen komt dan ook zeer te pas. Katinka Berke geeft aan dat ze een goed contact hebben met de huisarts van het dorp en dat zij eventuele overtollige materialen aan de arts ter beschikking zullen stellen. Het geeft een prima gevoel om dit huis met middelen te ondersteunen. Ook hier geven we weer een pakket bloembollen af en delen we de maaltijd met elkaar.We bespreken de mogelijkheid om ook voor de aanvoer van medicijnen iets te regelen.

Genoemde €110 is inclusief medicijnen die gekocht moeten worden, maar ook bijv. incontinentie materiaal. Bij de Makro/Metro is een verpakking van 30 incontinentiebroekjes voor volwassenen omgerekend € 15. De meeste mensen in Nederland die deze materialen gebruiken hebben 2 a 3 stuks per dag nodig…

 

Onze projecten zijn bezocht, hoewel nog niet alles soepel verloopt hebben we een goed gevoel over het werk van de Stichting. Het is zinvol om tijdens een bezoek vinger aan de pols te houden en elkaar op het hart te drukken dat er gecommuniceerd dient te worden in de periode tussen onze bezoeken in. Email en fax kunnen eenvoudig gebruikt worden en er lopen genoeg studenten rond om brieven te vertalen van Hongaars naar Duits of Engels..

 

De situatie in Roemenië is nog steeds nijpend; mensen verdienen weinig geld hoewel er veel te koop is voor “normale”westerse prijzen. (zie bijlage prijslijst levensmiddelen Juni 2003. )De werkloosheid is hoog, de lonen laag, de pensioenen laag en niet waardevast. In Juni hebben we een prijsinventarisatie gedaan, voor een Euro kregen we toen circa 35.000 Lei, nu was dat 37.500 Lei. t.o.v. de Euro een devaluatie van circa 7% in 4 maanden tijd…..

 

Met hulp van jullie kunnen we via onze Stichting Steungroep Nederland Roemenië, gerichte doeltreffende ondersteuning bieden bij deze lokale initiatieven.

Onze planning is verder om dit najaar ruimte in te kopen bij een groter transport om middelen te sturen die nu nog bij ons thuis liggen zoals kleding, beddengoed, keukengerei etc. Van hulptransporten mag een 10% verkocht worden om kosten van vergunningen te betalen. Met de vrouwenvereniging in Cauaceu zullen we proberen contacten uit te breiden om een aanzet te maken voor ondersteuning, waarbij we zullen trachten om initiatieven die zijzelf aandragen te honoreren.

Voor het Sint Nicolaasfeest en/of het Kerstfeest zullen we proberen om aan het Romacentrum wat extra’s te laten doen voor de kinderen, misschien zoals vroeger bij “ons”de zondagschool: een kerstkrans en een sinaasappel…

In het voorjaar van 2004 hopen we weer in de gelegenheid te zijn om een bezoek aan Roemenië te brengen. In de tussentijd onderhouden we de contacten zoveel mogelijk en hebben we ook overleg met de stichting SOEB die ook regelmatig in dit gebied op bezoek gaat en contacten heeft met Caritas Oradea. We houden jullie op de hoogte.

 

Namens het bestuur, Jan en Coby Willemsen