De werking van een kerncentrale.

Gatenvuloefening

Vul de gaten in. Druk dan op "Antwoord controleren" om uw antwoorden te controleren. Gebruik de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer u het lastig vindt om een antwoord te geven. U kunt ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: u verliest punten, wanneer u hints of aanwijzingen vraagt!
Eerste kringloop.

Deze kringloop wordt ook de primaire kringloop genoemd ( roze kringloop op prent). In het gebeurt de splijting van uranium, waardoor vrijkomt. In de roze buizen stroomt . Dit water wordt door de warmte die vrijkomt opgewarmd tot 300°. Maar toch kookt het water niet! Dit komt doordat de hoog is, dankzij het ! Want hoe hoger de druk, hoe hoger het kookpunt. Het verhitte water uit de eerste kringloop, geeft op zijn beurt warmte af aan de tweede kringloop.

Tweede kringloop.

De uitwisseling van warmte van de roze kringloop naar de blauwe kringloop gebeurt in de .
Daarin zitten duizenden buisjes waar water van de kringloop doorstroomt. In de stoomgenerator zit ook water. Dit water wordt verhit, maar aangezien er hier geen drukregelvat is, wordt het water omgezet tot . Het is deze stoom die de in werking zet. Daar gaat de warmte-energie over in bewegingsenergie.
Aan de turbine is een verbonden. Dit zet de bewegingsenergie om in elektriciteit. En zo gaat het naar het hoog-spanningsnet. De gebruikte stoom uit de turbines, koelt af in de .

derde kringloop.

Dit is de groene kringloop. In de condensor lopen duizenden buisjes met waardoor de stoom afkoelt en terug water wordt. Dat water gaat terug naar de condensor waar het opnieuw wordt opgewarmd door de eerste kringloop.
Waar komt dat koelwater vandaan?
Het koelwater komt uit de rivier, gelegen naast de kerncentrale. Het water gaat via leidingen naar de waar het dient om de stoom van de turbine af te koelen. De stoom koelt af en wordt water, maar het rivierwater stijgt in temperatuur.


1,5% van het rivierwater verdampt. Dit is de rookpluim die je ziet uit de .
Het andere water koelt nog af door aanraking met de lucht waarna het vervolgens terug in de rivier (het kleinste deel) ofwel terug naar de condensor (grootste deel) gaat.