Over Westies

Ras: West Highland White Terriër

Groep: Terriërs

FCI: 85

Sectie: 2


Gegevens

Herkomst: Veel fokkers en jagers wilden vroeger de witte pups van Cairn Terriërs niet gebruiken, maar sommigen juist weer heel graag. Door toedoen van die laatsten is dit ras ontstaan. In de begintijd werden ze genoemd naar de landgoederen waar ze werden gefokt: Roseneath en Poltalloch. Rond 1900 werd de naam West Highland White Terriër geregistreerd. Nu één van de populairste Terriërrassen.

Algemeen voorkomen: Stevig en compact gebouwd, met een rechte, sterke rug. Hij straalt, ondanks zijn formaat, een combinatie van kracht, behendigheid en eigenwaarde uit. Maakt een robuuste, sportieve indruk en heeft een ondeugende, olijke uitstraling.

Schofthoogte: ongeveer 28 cm.

Gewicht: tussen de 7 (teven) en 9 (reuen) kg.

Vacht:

De bovenvacht is hard, zonder krul en circa 5 cm lang. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dicht. Een open beharing is zeer ongewenst.

 

Kleur: Wit

Gebruik: Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op de vos en de das, maar ook voor het verdelgen van ongedierte op en rond het erf. Nu een bijzonder populaire gezins- en tentoonstellingshond, die een zeer consequente opvoeding nodig heeft.

Gezondheid: Huidproblemen komen regelmatig voor, naast incidenteel patella luxatie en ziekte van Calvé Legg-Perthes.  

Aard: Aanhankelijk, vrolijk en veel zelfvertrouwen. 

Bijzonderheden: De vacht moet bij voorkeur minimaal vier keer per jaar worden getrimd. Geregeld borstelen en kammen met een grove kam. Het toiletteren voor een tentoonstelling vraagt veel tijd en vakkennis. 

(bron: Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland - http://www.kennelclub.nl)