Lief dagboek, (01-04)

 

Vandaag is het vrijdag 1 april 2005. Na een lange reis zijn we vanmiddag op het eiland aangekomen. Nadat we onze hutten hadden gemaakt en wat hadden gegeten – deze keer nog klaargemaakt door de spelleidster Pandarve – werd het al donker. Het wordt hier verrassend vroeg donker, wat ook wel te maken zal hebben met de heuvels op dat eiland verderop in het westen, waar de zon achter zakt in de loop van de avond. We hebben een gitaartje gepakt en nog wat opwekkingsliederen gezongen. We besloten vroeg te gaan slapen en morgen het eiland eens te gaan verkennen. Ik slaap samen met Arend-Palland in een hutje, best gezellig. Al met al, een best leuk eerste dagje. Ik heb er heel erg veel zin in en hoop er nog heel lang in te blijven.

 

Tot morgen, Jefta

 

 

Lief dagboek, (02-04)

 

We wilden uitslapen, maar een paar maffe figuren besloten met pannendeksels om 7:00 heel veel herrie te gaan maken. Geen idee wie het waren, ik probeerde m’n kussen over m’n hoofd te trekken, maar zelfs daar ging alle herrie nog doorheen. Uiteindelijk ben ik ook m’n bed maar uitgegaan. Ik heb verder een best lekkere nacht achter de rug. We zijn zo wijs – of misschien onverstandig, dat merken we snel genoeg – geweest om ons kamp aan de zuidwestkant van het eiland op te bouwen. Zo hebben we vrij veel profijt van de zon de hele dag. Jammer dat we niet met een zonnetje worden gewekt, maar dat kan er wel mee door denk ik. We hebben gelukkig ook nog een mooi plekje in de zon kunnen vinden waar we ’s morgens kunnen eten, zodat we niet te koud zitten ’s morgens. Ik begon nog wel in een lange broek, ’s morgens voor 10:00 is het nog best wel frisjes. Maar na verloop van tijd ben zélfs ík overgestapt naar een korte broek. We zijn in groepjes het eiland overgegaan, om eens uit te zoeken waar de eetbare vruchten groeien. Het was erg ruig en er groeien allerlei soorten vruchten. Ook bessen, maar ons is aangeraden om bessen niet zomaar te plukken, behalve als je elkaar met besjes wilt bekogelen. We vonden flink wat bomen met kokosnoten, die konden we met phmpruims hoofd openbreken… nouja, niet dat hij zo’n hard hoofd heeft, maar hij bedacht (met het hoofd dus) dat je de bovenste kokosnoten moest pakken, want die zijn het meest rijp. Dan kun je ze tegen de boom aanslaan, en krijg je ze open.

’s Middags hebben we nog lekker gezwommen en ons voorbereid op de opdracht van morgen. Wat zou het voor een opdracht zijn? Verder eigenlijk niet veel gedaan. We hadden een soort van vergadering, hoe we de rollen zouden verdelen. Maar dat slaat opzich toch nergens op. Goed, ik heb wel weer genoeg geschreven voor vandaag, bedtijd.

 

 

Lief dagboek, (03-04)

 

Dit was me het dagje wel. Vandaag, zondag 3 april, dag 3 van Expeditie Robinson, kregen we onze eerste opdracht, om 12:00 exact. We kregen 25 computers tot onze beschikking, maar slechts 1 computer deed het in eerste instantie. Terwijl de eerste computer het dus al deed, was de taak aan de rest van het team om sleutels te zoeken op het eiland om de computers van het slot te halen. Al vrij snel waren er een aantal gevonden, maar sommige sleutels zijn nog steeds niet gevonden. Goed, met die computers moesten we een website bouwen. We hadden opzich niet echt door dat het om tijd ging, maar we hadden toch een bepaalde druk, van, dit moet snel klaar. Ik had rond 13:00 een sleutel gevonden, en was daarmee nog 1 van de snelleren die een computer bemachtigde. We hadden een heel aantal onderdelen die we moesten doen, zoals het maken van een logo, een vlag, een berg tekstjes, een lied en eigenlijk nog veel meer. Zelf heb ik een lied geschreven. De tekst staat wel ergens online, al weet ik het adres van de website niet meer uit m’n hoofd. Morgen misschien weer. Goed, al met al, waren we om 22:17 klaar en konden we moe maar voldaan gaan feesten, met de verwachting dat we in elk geval bij de eersten zouden zitten. Hopelijk hebben we gewonnen, dan hoeven we niemand naar huis te stemmen. We zijn echt al 1 groep aan het worden, dat is echt leuk. Ik hoop dat we morgen de uitslag al krijgen.

 

 

Hoi dagboek, ben ik weer, (04-04)

 

Laat ik maar gelijk dat internetadres opschrijven, anders vergeet ik dat weer: http://members.lycos.nl/goodcharlotte/ER/. Vandaag hadden we een spannend dagje. We deden wel de hele dag rustig aan. We probeerden wat ontspannen te volleyballen, maar je zag in alles dat we erg zenuwachtig waren. Mensen keken de groep goed rond. Stel dat we geen eerste worden, wie zal ik dan weg stemmen? En belangrijker: wie stemt er op mij, kan ik nog zieltjes winnen? Wel hadden we ook allemaal het gevoel dat we het goed hadden gedaan, en de personen die een hoop voor de proef van gisteren hadden gedaan, zoals ik, werden nog extra in het zonnetje gezet. Dat was wel leuk, maar aan de andere kant had iedereen z’n best gedaan. Die sleutels lagen alleen zo rot verstopt, maar daar zullen ze in de andere kampen ook wel last van hebben gehad. Ik wist trouwens vandaag voor het eerst een vis te vangen. Daarmee was ik niet de eerste, maar dat maakt niet uit. Vissen die we vangen roosteren we boven een vuurtje. Doarsie wist heel gemakkelijk hoe je een vuurtje kunt maken met bepaalde stenen die op het eiland liggen. Niet zomaar elke steen levert vuur op, het zoekwerk vergt veel nauwkeurigheid. Maar als je dan gezellig om zo’n vuurtje heen zit, dat heeft ook wel wat hoor, daar heb je dat dan wel weer voor over.

’s Avonds kwam dan eindelijk het verlossende woord, op tijd waren wij Sealand voorgebleven, en de ODF bleef zelfs ver achter; kortom, wij zijn 1e geworden. Een prestatie waar we met z’n allen trots op mogen zijn. De site ziet er niet uit, maar dat geeft niet. Terlouw vroeg nog of hij 1 computertje op het eiland mocht houden. Dat werd toegestaan, zolang we niet probeerden om contact te leggen met het thuisfront. Zelf mogen we wel onze gegevens bijhouden, zodat we een website in de lucht kunnen gooien. Een betere website uiteraard, want de vorige was gewoon haastwerk. Maar goed, we zijn binnen, morgen hebben we hierdoor echt een rustig dagje zeg. Voorbereiden hoeft woensdag pas.

 

 

Dagboekje, (05-04)

 

Ja, want nu ben je nog dun, dus vandaar het “dagboekje”, ik hoop dat het binnenkort wat dikker wordt, maar dan zal ik er voorlopig nog niet uitgestemd moeten worden. Nouja, voorlopig draait het prima, we hebben nog geen enkele eilandraad mee hoeven te maken, en we zijn er dus nog met 25. Vandaag hadden we een heerlijk rustig dagje, waarin we eigenlijk niets hebben gedaan. De zon scheen heerlijk en we hebben met de hele groep gezwommen, uiteraard in de zee. We hebben hier vlakbij een baai, waar het land wat langzamer afloopt. Zo hebben we een plekje waar we wat meer met een bal over kunnen gooien. Snikje schijnt erg zielig te zijn, omdat hij telkens de lummel is bij het lummelen; arme snikje. Maar we hebben geen medelijden, of het moet van blackmoria komen, die soms zulke vage acties deed dat het leek alsof hij de bal expres naar snikje gooide. De kokosnoten beginnen mij trouwens wel langzaamaan een beetje de strot uit te komen, en volgens mij is dat bij meerdere mensen zo: er waren even wat irritaties, zeker toen het onzinnige gehalte even erg hoog werd. Volgens mij houden ze gewoon niet van zingen, en dat was wat we heel veel deden. Ik hoop dat we binnenkort echt spannende dingen gaan meemaken, want de opdrachten slaan tot nu toe nergens op.

 

 

Lief, schattig dagboek, (06-04)

 

Vandaag is het woensdag 6 april, weer een nieuwe dag. Het is mijn 6e dag in het kamp, en ik moet zeggen, des te langer ik erin zit, des te leuker ik het vind. Morgen weer een opdracht, iets waar we bij moeten nadenken. We zouden heel knap zijn als het in één avond zou lukken… we zien wel wat het wordt. In elk geval wacht ons weer een rustige dag, terwijl de andere teams vandaag mensen moeten wegstemmen. Jammer voor hun dan, wij blijven lekker met 25 man hier op dit eilandje. Er gebeurde weinig vandaag, of het moet het kussengevecht zijn, gestart door phmpruim. In eerste instantie had ik geen zin, maar toen ik een kussen tegen m’n hoofd aankreeg, deed ik ook maar mee. Na een half uurtje besloten plancius, Bennnie en ik dat het wel weer genoeg was: we pakten phmpruim op en gooiden hem in de zee, met kussen en al. Eén voor één werden we toen de zee ingegooid, maar persoonlijk vond ik dat een stuk leuker dan het kussengevecht. Een aantal mensen beweerden ’s avonds dat ze konden zien hoe er een aantal mensen werden weggestemd van de andere eilanden, maar meer dan wat eilanden in de verte zag ik niet. Volgens mij beweerden ze maar wat, omdat ze wisten dat het ongeveer zo laat moest zijn.

 

 

Goedenavond dagboek, (07-04)

 

Donderdagavond is het nu, weer een dag voorbij. We hebben net een vermoeiende avond achter de rug, maar nadat we hoorden dat AZ ook nog eens had gewonnen, kon mijn avond in elk geval niet meer stuk. Natuurlijk zijn er altijd wat vreemde Ajax-supporters, die Co met z’n avontuur geen warm hart toedragen, maar persoonlijk heb ik daar als Feyenoord-supporter geen problemen mee. Goed, we hebben vanavond een opdracht gemaakt. We kregen een heleboel liedjes te lezen, die al vertaald waren in het Nederlands, vanuit de oorspronkelijke taal. Gelukkig zaten er geen Chinese liedjes tussen, maar een hoop West-Europese talen waren vertegenwoordigd. Met een hoop teamwork waren we een heel eind gekomen, zelfs klaar na een paar uur ploeteren. Zelf ben ik om 19:30 met het lijstje rustig in een hoekje gaan zitten. Nadat ik er 13 van de 30 gevonden had kwam ik terug, maar bleek ik zelfs met de 13e net te laat te zijn. Ze moesten echter volledig foutloos zijn, en daar heb ik gelukkig wel nog wat aan mee kunnen helpen. Dat was nog vrij hectisch, want we moesten sneller klaar zijn dan de andere kampen. Ik denk wel dat dat is gelukt, we waren zo razendsnel; maar het is altijd even afwachten.

 

 

Dagboekje, (08-04)

 

Tussen alle hectiek van de dag door kan ik ’s avonds gelukkig dan toch mijn plekje vinden om nog even rustig in jou te schrijven. Ik ben trouwens niet de enige die een dagboek bijhoudt, ook phmpruim doet dit. Daaromtrent hoorden we nog een sterk verhaal. Hij beweerde dat er een jongetje was aangespoeld, die hij zelf Petrus noemde. Hij had een vlot voor hem gebouwd en weer terug de zee opgeduwd naar een schip in de verte. Dat wij het schip én het jongetje niet hadden gezien deed er verder niet toe, al moet ik wel zeggen dat ik phmpruim de hele dag niet heb gezien, maargoed, die kan ook in z’n bed zijn blijven liggen, zo lui is hij wel. Bovendien, een jongetje dat Petrus heet moet toch inmiddels zo wijs zijn om over het water weer terug te kunnen lopen naar het schip! Maar goed, zonder phmpruim hopen we ook als eerste te zijn geëindigd, al is het even afwachten. Verder hebben we weinig gedaan, dan boos zijn op mensen die nu al 2 opdrachten achter elkaar niet lekker hebben meegeholpen. Ik hoop voor ze dat ze zondag wel tijd kunnen vinden, want een roemloze aftocht gun je niemand; alhoewel ze natuurlijk al minstens 69e zijn.

 

 

Lief dagboek, (09-04)

 

Ik zit hier nu al meer dan een week, en toch is elke dag anders. Vandaag kwamen een paar “schutters” opeens terug met een jong hertje; met pijlen doorboord. Wel zielig opzich, maar daardoor hadden wij een feestmaal deze avond. Dat mocht opzich ook wel, want de spanning was te snijden; en dit nam de spanning een beetje weg, hoewel er ook een paar het dierenmishandeling noemden en daardoor de spanning weer wat opliep. Maar omdat ze beseften dat ze niet mee hoefden te eten van het feestmaal ging dat rumoer snel over. ’s Avonds kwam dan het verlossende woord – of zou het een verdrietig woord zijn? – we moesten er tot tegen 23:00 op wachten. De zon was allang weg, toen Casartelli bij het eiland verscheen met de mededeling: jullie zijn opnieuw 1e geworden, gefeliciteerd. Hij vertelde er nog bij dat we zowel op tijd als op aantal goede antwoorden soeverein hadden gewonnen. Wel leuk om dat te horen, het laat zien dat we als team zeer goed bezig zijn, en dat er nog veel meer uit te halen valt dan dit alleen.

 

 

Lief dagboek, (10-04)

 

Het is vandaag zondag, een rustdag, maar wij werken op zondag gewoon door. Alhoewel de moeite wel meeviel. ’s Morgens had Elu-Thingol een preek over nederigheid vs. arrogantie. Ik merkte inderdaad ook dat er een sfeer ontstond van “we zijn onoverwinnelijk”. Natuurlijk, door Jezus Christus zijn wij meer dan overwinnaars, maar dat gaat over een geestelijke strijd, en niet over Expeditie Robinson; alhoewel we nu al wel minstens 63e zijn, bedacht ik me. Ik heb geen flauw idee wie er nu uitliggen, en in feite boeit het me ook niet, zolang de CHF-ers er nog wel inzitten. Van de meeste CHF-ers zou ik het vreselijk vinden om nu afscheid te moeten nemen, maar voorlopig hoeft dat gelukkig ook nog niet. Deze avond kregen we een nieuwe opdracht binnen: we moesten een lijstje maken met hattricktermen. Maar om het wat moeilijker te maken moest iedereen exact 1 term opschrijven, moest elke term een andere beginletter hebben, en het lastigste: degene die als laatste was moest zelf aangeven wie de volgende was. Het was al erg donker op het eiland, waardoor het moeilijk was om de volgende aan te wijzen; je wist immers niet wie er al sliep en wie er nog wakker was. Ik was als 3e op de lijst. Toen ik naar bed ging waren er geloof ik 16 geweest, nog 9 te gaan dus. Ik hoop dat het morgen allemaal goed loopt, voor nu is het voldoende.

 

 

Lief dagboek, (11-04)

 

Vandaag kregen we de eerste tegenslag te verwerken. Een aantal mensen zaten al niet goed op te letten bij de opdracht en maakten een fout, maar Cool-Daddy was dus echt afwezig. We hebben hem nog steeds niet gevonden en vragen ons af of hij niet verdronken is in de zee. Maar we zijn in elk geval niet blij met em. Of het nou verdriet, teleurstelling, boosheid, woede, angst of radeloosheid is doet er even niet toe, we zitten nu in een lastig parket. Woensdag moeten wij 4 mensen wegstemmen, en ik wil niet graag dingen voorspellen, maar 1 van die afvallers kan ik je wel voorspellen. Volgens Elu-Thingol had ik trouwens immuniteit, maar persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan mondelinge immuniteit; je zit hier bij Expeditie Robinson, en het spel draait om intriges en elkaar af en toe een loer draaien. Misschien stem ik wel gewoon op Elu-Thingol… mwoah, waarom eigenlijk… doe ik misschien ook wel niet. Maar op wie dan wel? Het is echt heel moeilijk om 4 van je makkers weg te moeten sturen, en dan mag je er wel vanuit gaan dat jouw lijstje niet hét lijstje zal worden van de mensen die wegmoeten, toch geef je ze stemmen en maak je het ze lastiger om te blijven. Ik ga morgen eens goed op iedereen letten, wie doet wat, waarom… wie is er verdacht, wie probeert mij eruit te krijgen? Allemaal vragen waar ik morgen of overmorgen een antwoord op moet zien te vinden. En nu maar eerst eens genieten van een lekkere nacht.

 

Welterusten

 

 

Goedenavond lief dagboek, (12-04)

 

Vandaag de 12e dag Expeditie Robinson. De sfeer op het kamp bleef redelijk gemakkelijk ondanks het feit dat we mensen eruit moesten stemmen. Dat had ik persoonlijk niet verwacht, maar er zijn gewoon een aantal mensen die de hele dag in hun hangmat hangen en te beroerd zijn om lekker mee te helpen. We hebben allemaal ons lijstje gemaakt, sommigen moeten em nog inleveren, ik heb dat al gedaan. Het mag niet moeilijk zijn om die mensen weg te sturen en met een wat actievere groep door te gaan. ’s Middags ben ik met een paar anderen wat dieper het eiland op gegaan, waar we opeens bij een waterval stonden. Best nog wel een hoge trouwens. We zijn de stroom gevolgd en hebben ons met de stroom mee laten stromen toen het water wat minder ruig werd. Zo kwamen we aan de andere kant van het eiland terecht en zijn we over het strand teruggelopen. Ik schat dat het eiland een doorsnede van ongeveer 4 kilometer heeft. Zouden er nog mensen ergens wonen, of is het echt onbewoond? JaguarXtype was al een paar dagen bezig met het vervaardigen van een kaartspel van boomschors, en nu is dat eindelijk klaar. Het is echt leuk geworden, ik hoop er heel vaak mee te kunnen spelen.

 

 

Arrrrrgggggghhhhhh, (13-04)

 

Lief dagboek, wie heeft dat nou weer bedacht… phmpruim en JaguarXtype zijn eruit. Waarom? Wat hebben zij misdaan? Als ik erachter kom wie… ik weet het niet… ik snap het niet. Ik heb geen zin om meer te schrijven. Ik ga me bezatten in het CHF-Café!

 

 

Hallo dagboek, (14-04)

 

Gisteravond was het stukje wel erg kort, maar ik voelde me zo beroerd. Vanmorgen voelde ik me zo mogelijk nog beroerder toen ik met een kater opstond. Ik heb er nu nog steeds last van, ik voel me ziek, zwak, misselijk, noem maar op allemaal. Ik ben het even helemaal zat en wil weg van het eiland. Stom gedoe allemaal, wie stemt in de eerste ronde nou 2 smaakmakers eruit? *zucht* De kampgenoten zijn al begonnen met bananenvangen, ik sla vandaag over. Ik ben moe, ziek, ik ga slapen. Dus vandaag weer een kort stukje, maar ik heb ook gewoon weinig gedaan. Ik hoop dat ik me morgen weer wat beter voel dan vandaag.

 

 

Hallo lief dagboek, (15-04)

 

Ik voel me nog steeds niet lekker, alhoewel het wel wat beter gaat. Gisteren heb ik trouwens opgeschreven dat het om bananen vangen gaat, dat is verkeerd, het gaat om kokosnoten, en niet vangen, maar zo snel mogelijk pakken. Ik heb gezegd dat ik morgen mee zal doen. Inmiddels staat het 5-5-0, omdat wij een dealtje hebben gesloten met kamp SPAM. Ik ben heel erg benieuwd wat voor morgen de bedoeling is, ik ga om 15:00 mijn kokosnoot verdedigen, de allerlaatste is dat, als het dan niet gelijk staat. Ik bedacht me trouwens opeens dat JaguarXtype z’n kaartspel wel zal hebben meegenomen. Jammer, ik had het nog wel eens willen spelen. Ik ben gewoon niet creatief genoeg om dat te maken, misschien iemand anders? Ik wacht maar rustig af, nu ga ik in elk geval weer naar bed, want ik moet morgen toch helemaal beter zijn. By the way, bosbessenthee smaakt best goed, zeker als je ziek bent.

 

 

Goeienavond dagboekje, (16-04)

 

Ik ben weer helemaal, of zo goed als helemaal beter. Ik ben blij dat ik uiteindelijk niet heb gedaan wat ik eergisteren, donderdag dus, heb gezegd. Toen wilde ik weg van het eiland. Nu heb ik er weer helemaal zin in, we gaan het gewoon met 21 personen maken. Nouja, met 19 dan, want morgen moeten we er weer 2 wegstemmen. Als ik dat overleef zit ik gewoon bij de laatste 51, ik hoop het wel. Over de opdracht van vandaag. Kamp PPP en Kamp SPAM waren beiden tegen ons gekeerd. karlos probeerde het om 13:00 met een win-win-situatie, maar dat werkte niet omdat PPP ons weg wilde hebben. Die kokosnoot ging verrassend genoeg naar Kamp SPAM en ik moest dus winnen met 2 teams in de buurt die tegen mij waren. We hadden een slim idee, Bennnie pakte de kokosnoot, maar die mocht geen kokosnoot meer pakken. SPAM en PPP sloegen Bennnie in elkaar en stiekem pakte ik de kokosnoot en gaf Tarakoni van SPAM een flinke knal van achter. Ze dachten nog even dat ze samen waren, maar na 4 minuten was het besef daar dat ik die kokosnoot vast had. Toen kreeg ik 2 dreunen en lag ik K.O. Maar het was wel leuk, en ik herstelde snel van de wonden, de EHBO-post ernaast stond daar prima. PPP wist die noot te pakken, maar SPAM won de uiteindelijke wedstrijd en wij werden 2e. Al met al best een leuke opdracht zo. We moeten nog even bedenken wie we wegstemmen, maar zolang er nog een paar mensen in hun hangmatten blijven luieren is het niet zo moeilijk.