In 2003 op de fiets door Nederland via diverse routes - vervolg

Home

 

Dag 47, Donderdag 07 Augustus.            We staan om 7 uur op en de lucht is weer blauw, vannacht heeft het even geregent en vertrekken om 8.45 uur en rijden dan een eigen route naar Steenwijk en gaan daar een dag en een nacht op visite bij Nico en Annet, broer en schoonzus van Martien, zij huren daar een stacaravan op camping Wielewaal in het plaatsje De Bult vlakbij Steenwijk. We rijden via Ommen, Withaar, Ommerschans, Balkbrug en rusten dan even uit op een bankje en eten een banaan en drinken een sapje, we hebben nu 23 km gefietst en het is 10.15 uur. Weer verder we fietsen lekker het is nu met deze temperatuur nog te doen, we komen door De Wijk en Luus gaat boodschappen doen en ik pas weer op de fietsen en maak een praatje met een meisje die wandelt met een goed opgevoede hond en vraagt waar we naar toe gaan, er komt onverwacht een flink aantal ooievaars overvliegen weleen stuk of 30, dat heb ik nog niet gezien en een oudere man verteld me dat hier een ooievaars broedstation in de buurt is, vandaar. Om 12 uur eten we op een bankje in Ruinerwold en 41 km op de teller, we zitten tegenover de oorlogsgraven van het gemenebest. Het word nu weer erg heet en gooien water over onze handen en hoofd en gaan nogmaals even zitten en drinken een cola en Bavaria biertje. Weer verder en om 14.15 zijn we op camping maar Nico en Annet zijn er niet, we horen dat ze na de middag met de auto zijn weg gegaan. We pakken twee stoelen en gaan in de schaduw zitten en we zien wel wanneer ze thuiskomen, we hebben 62 km gefietst en gaan even later naast de caravan zitten. De buren komen thuis en er word gevraagd of we wat willen drinken en nemen allebei een koel biertje, heerlijk met dit weer. We horen van hun dat er vanavond hier met z'n allen een barbecue gehouden word en als we willen kunnen we ook meedoen, dus dat doen en vinden dit heel gezellig zo vanavond met al de campingbewoners. Er staan hier ook mensen uit Den Helder, Martien ken deze mensen via zijn werk en Eusie van de zandvaart en mensen uit Wieringerwaard staat hier ook, de kop van Noord Holland is hier goed vertegenwoordigd. Om 18.00 uur zijn Nico en Annet met hun twee meiden terug en we kletsen nog even en gaan dan onze tent opzetten. Daarna douchen en dan naar het veld waar de barbecue word gehouden, het is hier gezellig en ziet er goed verzorgd uit, veel vlees, slaatjes, meloen, stokbrood en sausen. Tussendoor is er een tafeltennis tornooi en hebben met zijn allen veel plezier, om 23.30 gaan we naar bed.

 

Dagafstand           : 62 km

Weer                    : Zon en heet, temperatuur 36 gr. cel.

Overnachten        : Camping & Cafť De Wielewaal in De Bult.

Onze beoordeling: Redelijk.

 

Dag 48, Vrijdag 08 Augustus.              8.15 uur staan we op en het is al heet, Nico en Martien hallen broodjes en croissants bij een andere camping hier in de buurt en eten even later gezellig met elkaar, drinken nog koffie en gaan om ongeveer 12 uur met zijn allen op de fiets naar Giethoorn. De meiden hadden niet veel zin maar in de auto is het nog warmer. We proberen in Giethoorn een fluiterbootje te huren en na een aantal keren gehoord te hebben dat alle bootjes verhuurt zijn lukte het uiteindelijk toch, het is nu 14.30 uur en varen nu lekker op het water in de omgeving van Giethoorn. Het word nu weer erg heet en besluiten bij bij een eilandje even te zwemmen en eten hier ook de meegebrachte broodjes en drinken veel. Om half zes zijn we weer terug en gaan nog even op een terras wat drinken, Nico en Annet trakteren. Daarna fietsen we weer terug naar de camping, douchen en gaan om 20.30 naar Steenwijk en gaan eten bij een shoarma zaak achter op het terras, we eten shoarma mama met spaghetti en ijs toe, het smaakte ons weer heel goed. Als we weer terug zijn op de camping is het nog 25 graden en veel te heet om nu al te gaan slapen, als het in de tent wat afgekoeld is gaan we het proberen, in de stacaravan is het nog steeds een oven.

 

Dagafstand           : 65 km.

Weer                    : Zon en erg heet.

Overnachten        : Camping & Cafť De Wielewaal in De Bult.

Onze beoordeling: Redelijk.

Dag 49, Zaterdag 09 Augustus.        6.15 opgestaan en we vertrekken om 7.45 uur van de camping. Het is heerlijk koel en gaan richting Steenwijk, We fietsen dezelfde weg als de heenweg, de temperatuur is 19 graden Celsius, heerlijk fietsweer. Het wordt later wel mistig maar daar hebben we niet veel last van. We halen boodschappen in Ruinerwold en eten onderweg ons broodje. Het is zalig dat het niet zo heet is, ook fijn voor Schoonzoon Eric en Dochter Mireille en Teun om naar de camping te rijden. Met ons gaat het voorspoedig, we rijden op het laatst even verkeerd en vragen de weg op een camping aan een student en doen er meteen een sanitaire stop. We blijken 7 km van de Sprookjescamping af te zijn, dus dat valt mee. Wij komen om 13.45 aan op de camping en bellen Mireille, die blijkt bij de ingang te staan maar wij hebben haar daar niet gezien, Luus loopt maar eerst naar de receptie om in te schrijven. Dan zien we onze kleinzoon Teun, Mireille en Eric en dat doet ons goed, zij hebben een goede reis gehad en dit koelere weer is prima zo. Wat hebben ze een mooi grote caravan, we kijken onze ogen uit. We zetten de caravan op zijn plek en zorgen ervoor dat we achter de caravan in de schaduw kunnen zitten, dan ook onze tent de komt ook gedeeltelijk achter de caravan. Hierna met Teun naar het zwembad, geweldig vind hij het en geniet volop van het binnenbad, buiten vond hij het water te koud. 'S Avonds kookt Eric op de schotelbraai, we eten gemengde groenten aardappelen en kleine gehaktballen, het smaakt ons allemaal goed en van ons mag hij het de hele week doen. Na het eten en afwassen lopen we een rondje camping, het is druk. 'S avonds nog even gezellig bijpraten en om 23.00 uur naar bed.

Dagafstand           : 64 km.

Weer                    :'S morgens mist 19 gr. cel, 's middags zon 28 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 50, Zondag 10 Augustus.        8.30 opstaan, het is lekker koel en bewolkt, we ontbijten voor de luxe caravan en drinken koffie. Mireille en Opa Martien gaan boodschappen doen en ik Oma Luus verschoon Teun. Om 12 uur gaat Opa met Teun in zijn wandelwagen wandelen, misschien valt hij in slaap. Het is nu weer heet en de lucht is weer helder blauw en hebben gelukkig schaduw achter de caravan. Eric en Mireille zouden het wel fijn vinden als we een weekje zouden blijven, het is ook erg gezellig zo met elkaar en met Teun erbij. Vanmiddag heeft Eric even buiten geslapen en Mireille in de caravan en Oma Luus past op Teun. Tegen 17.00 uur gaan we met Teun weer even naar het zwembad en vind dat weer prachtig. 'S avonds eten we weer gezellig met elkaar, we eten gebakken aardappels met ei en sla met een kipburger en yoghurt toe. Hierna zitten we nog wat te lezen, Martijn onze zoon belt, hij wil graag komen, om 23.00 uur naar bed.

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    :'S morgens tot 11.00 uur bewolkt, daarna heet, 33 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 51, Maandag 11 Augustus.        Martien om 7.30 uur uit de slaapzak en Luus om 8.00 uur. het is al warm en de lucht is weer helemaal blauw. Eric haalt broodjes en de krant, we ontbijten en daarna gaan Oma en Opa Teun in bad doen. Hierna gaan wij fietsen en Mireille, Eric en Teun gaan boodschappen doen in Hardenberg. Martijn belt dat hij eraan komt, gaat zijn spullen inpakken en gaat dan op weg. Om 14.15 uur is hij er, hij heeft er twee uur over gereden, snel vinden wij. Daarna met zijn allen naar het zwembad, Teun vind het weer prachtig, wij eten hierna patat en gaan dan nog even afkoelen in het zwembad, het is erg heet.  Later betrekt de lucht maar er gebeurt niet veel, het word iets koeler. Teun is hartstikke lief, zingt en is heel tevreden, geweldig mannetje van ons. Om 18.00 uur gaan Luus en Mireille wassen, Martijn en Eric afwassen en Opa gaat met Teun wandelen. Hierna gaat Martijn zijn tent opzetten en dan gaan we barbecueŽn, we eten weer lekker. Nadat alles is opgeruimd en nog een stukje hebben gelopen zijn we het allemaal zat en gaan we vroeg naar bed. 

 

Dagafstand           : 20 km.

Weer                    : Heet en heet, 36 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 52, Dinsdag 12 Augustus.        8.30 opstaan, Martijn heeft vannacht erg gehoest en Martien had hem dropjes gebracht maar het werd er niet veel beter. We douchen ons eerst en gaan dan klagen bij de receptie over viezigheid in het toiletgebouw.  Natasja belt dat haar computer het niet doet, erg lastig voor haar maar van hier niet op te lossen en Martijn zijn laptop doet het ook niet, zouden deze ook last van de hitte hebben? We gaan een stukje in het bos naast de camping lopen en ontdekken een bosvijver waar je nog in gezwommen mag worden, het water word hier tweemaal in de week gecontroleerd, het water stinkt wel een beetje maar er zijn hier nog geen blauwalgen. We gaan hier toch maar niet zwemmen. Terug op de camping gaan we weer achter de caravan in de schaduw zitten, Mireille is benauwd en moet medicijnen innemen en gaat even op bed liggen, niet leuk voor haar. wij gaan met Teun naar het zwembad, vind het weer prachtig en eten patat met een milkshake, het is erg benauwd heet. Martijn krijgt telefonisch te horen dat hij morgen pas om 16.00 uur hoeft te beginnen, nu gaat hij pas morgenochtend terug. Mireille moet overgeven en gaat even naar bed, Teun is weer heel erg lief en vermaakt zich prima in zijn wandelwagentje. 'S avonds eten we aardappels, rauwe witlof en biefstuk en een toet toe. Teun wil niet slapen, het is te heet misschien. Om 23.00 uur gaan we naar bed.

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    : Lekker weer met een windje erbij, 25 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 53, Woensdag 13 Augustus.        Martien staat om acht uur op en Luus om half negen en hebben allebei goed geslapen. Mireille is nog niet lekker en gaat na het eten na een pijnstiller te hebben ingenomen weer terug in bed. Wij doen Teun in bad en Luus maakt daarna een afspraak voor een was in de wasmachine voor vanavond. Het is nu lekker koel door een heerlijk windje dat over de camping waait. We drinken koffie en Martijn gaat dan naar huis en wij zwaaien hem uit. We gaan nogmaals klagen over de niet goed schoon gemaakte toiletruimtes en wij vinden het erg slecht dat hier te weinig aandacht voor is. Mireille komt weer uit bed en voelt zich goed genoeg om mee te gaan naar Coevorden  daar eten we een broodje en drinken thee of koffie. Luus koopt hier een horloge, die om haar pols wil het niet meer doen. We kopen hier ook een T shirt en sokjes voor ons kleinkind Yente. Weer terug naar de camping en Mireille gaat nog even op bed liggen. Teun speelt op de grond voor de caravan en ik (Luus) doe de was. We lezen wat en ik knip of beter gezegd scheer Martien zijn hoofd / haar en blondeer mijn haar, en daarna douchen. Het weer is lekker vandaag, zon en bewolkt en een lekkere temperatuur. Martien gaat afwassen en en Eric gaat eten koken, we eten sperziebonen, aardappels, uien, gehakt, champignons, alles gewokt op de schotelbraai. Alles weer opruimen en dan Teun in bad doen, en dan zitten we op een normale tijd 's avonds gezellig bij elkaar voor de caravan, wijntje erbij, het is een mooie avond. Om 23.30 naar bed.  

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    : Lekker weer met een windje erbij, 25 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 54, Donderdag 14 Augustus.        Wij worden om 8 uur gewekt door Teun, hij kruipt onze tent binnen dus we zijn vlot wakker. Daarna Teun verschonen en ontbijten met thee en daarna koffie. Dan naar het Noorderdierenpark in Emmen en staan daar aangekomen met de auto redelijk dichtbij het nieuwe gedeelte van het dierenpark. Maar we lopen eerst naar het oude gedeelte, het is ongeveer 10 min. lopen, we hebben al kaartjes dus we hoeven niet in de rij, en gaan eerst naar de vlindertuin, het is er hier erg mooi, ook de andere dieren zijn heel leuk om te zien. Om 12 uur gaan we hier ook eten, we eten patat, salade, vlees en drinken koffie of cola. Om 15.00 uur gaan we richting het nieuwe gedeelte, daar zijn o.a. de pinguÔns. Als we uit het dierenpark komen drinken we eert nog wat en Opa Martien en Eric willen een softijs en Teun een perenijsje. Weer verder en dan komen we er achter dat Teun zijn net nieuwe groene beest schildpad verloren heeft en vinden dat jammer voor hem. Er is op het park ook een foto gemaakt van Opa en Oma met Teun en deze is erg leuk geworden. Dit gedeelte van het park is nog wat kaal maar wel mooi opgezet en heel leerzaam. Om 17.00 uur zijn we terug op de camping en gaan lekker voor de caravan onder de luifel wat drinken en Mireille gaat nog even op bed liggen. We gaan vanavond pannenkoeken eten in een pannenkoekenrestaurant niet zo ver van deze camping en ziet er gezellig uit. Eric neemt daar de pannenkoek met spek en ei, Martien met spek, Mireille met spek en kaas en Luus met appel en kaneel en Teun een kinderpannenkoek. Even later voldaan en tjokvol terug naar de camping, daar maken we het niet laat, we zijn allemaal moe.

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    : Heet en heet, 36 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 55, Vrijdag 15 Augustus.        Om 8 uur breng Mireille Teun naar onze tent, we hoorde hem al even, we hebben allemaal slecht geslapen. Vandaag willen we naar de tuinen van Ada Hofman behalve Mireille en Teun, die blijven bij de caravan en tegen de avond wil Erik alvast de luifel voor de caravan weghalen. Wij gaan morgen ook weer verder richting de camping waar onze vrienden Ben en Ria vertoeven. Het is fris vanmorgen bij het ontbijt, zijn we niet gewend, de lucht is wel blauw dus het zal zo wel warmer worden. De tuinen zijn vlakbij en het is daar heel mooi en zien hier leuke ideeŽn voor de tuin. We drinken hier koffie en bekijken een film over het maken van de vijvers hier. Om 12.30 uur zijn we weer terug op de camping en Opa gaat Teun even in zijn wagen in slaap wandelen, het lukt hem telkens weer. De rest van de middag lezen we wat, houden ons lekker rustig. Mireille en Erik gaan nog wel even naar Hardenberg om gebak en brood te halen voor morgen. Opa gaat met Teun naar een gezelschap waar ze een sprookje vertellen. Als Mireille en Erik terug zijn drinken we koffie met gebak en gaan dan de tassen inpakken en kleren voor morgen klaar leggen, Martien helpt Erik met de luifel weghalen. Dan eten klaarmaken, we eten groetensoep en harde broodjes met kruidenboter en yoghurtmilkshake toe, smaakt ons weer goed. 'S avonds lopen we nog een rondje over de camping en drinken daarna koffie of thee met een grote koek. Er zijn al veel campinggasten vertrokken en als wij er niet waren geweest hadden Mireille en Erik ook de caravan achter de auto gedaan. 'S avonds word het frisser we moeten de tuien aan, om 22.00 uur gaan we naar bed.

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    : Prima weer, zon en wolken, 25 graden Celsius.

Overnachten        : Sprookjescamping de Vechtstreek, Grote Beltenweg 17, 7794 RA  Rheeze

Onze beoordeling: Goed, behalve het sanitair, dat is vies.

 

Dag 56, Zaterdag 16 Augustus.        Om 7.45 uur staan we op, het was koud vannacht, het is nu lekker zonnig maar nog wel fris, dus truien aan. Dan de tent opruimen, Teun aankleden, eten en dan willen we nog koffie op het terras van de camping maar die is pas om 10.30 open, jammer. We nemen afscheid van elkaar en geven Teun wel 10 knuffels en dan gaan we om 9.45 ieder onze eigen weg.

 

Route: Gedeelte van LF16b tot Ommen.

 

Wij pakken de LF16 op tot Ommen en gaan daar boodschappen doen en drinken koffie met gebak op een terras. We ontmoeten hier fietsers die net de LF8 gefietst hebben, we wisselen ervaringen uit, zij overnachten bij vrienden op de fiets. We gaan weer verder en via Lemelerberg richting Helledoorn. Even voor Helledoorn, in het bos eten we brood en drinken karnemelk, het is nu half twee en hebben 38 km gefietst. Om 14.15 weer verder, we fietsen op een prachtige route, eerst het stukje 16b naar Ommen.

 

Route: Gedeelte van LF8b tot Geesteren

 

En dan de LF8 en fietsen vooral door bossen met wel wat flinke klimmetjes. We fietsen langs Nijverdal en zien bordjes van camping de Noetselerberg, we hebben hier ook met de fam. van den Berg in een boerderijtje gezeten, we gaan er nu ook heen en om 16.00 uur staan we hier op een trekkersveldje achter het zwembad, het was toen een speelveldje. Het is hier wel veranderd, het boerderijtje staat er nog wel maar is privť geworden. Als we de tent opgezet hebben gaan we lekker zwemmen. We ontmoeten een gezin met twee jongens die we onderweg ook al op de fiets gezien hebben, even voor Nijverdal was de weg afgezet voor een hardloopwedstrijd en mochten we er met zijn zessen en niet door, maar toen we uitgelegd hadden dat we een LF route volgde konden we toch verder. We telefoneren ook met Mireille en Erik en zij vertelde ons dat ze om 15.30 uur weer thuis waren, de terugreis was goed gegaan. Na het zwemmen wandelen we een rondje op de camping en dan eten, we eten gebakken aardappels, sla, kippenbout en yoghurt toe. Afwassen en dan nog lekker in de zon zitten, het was een fijne dag en gaan om 21.00 uur naar bed, we zijn moe.

Dagafstand           : 54 km.

Weer                    : Prima weer, zon en wolken, wel veel wind, 22 graden Celsius.

Overnachten        : Camping de Noetselerberg in Nijverdal.

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 57, Zondag 17 Augustus.        Om 8.30 staan we op, we hebben zowat het klokje rond geslapen, het was wel koud vannacht. Nu gaan we rustig aan alles weer opruimen en om 9 uur haalt Luus broodjes en karnemelk. Luus komt terug met heerlijke donkere ronde warme broodjes, en deze smaken ons geweldig. Om 10.30 naar de receptie en kopen hier vier kaarten van de camping en dan stappen we weer op de fiets. Martien is niet erg lekker en houd zijn T-shirt aan, ik fiets al gauw weer in mijn topje, de omgeving is prachtig, we fietsen over de hei en door de bossen. We stoppen om twaalf uur even voor Diepenheim en hebben nu 22 km gefietst. Om 12.30 weer verder.

 

Route: Gedeelte van LF4 tot Lochem.

 

Bij samenkomst van de LF8 en LF4 vlakbij Geesteren is het even zoeken, maar na de weg gevraagd te hebben aan twee jongens zijn we weer op de goede weg. Het begint zachtjes te regenen maar het word niet kouder, ik blijf gewoon in mijn hemdje fietsen, even verderop is de lucht grauw en is er geen blauw plekje meer te vinden.

 

Route: Van Lochem naar Laren.

 

Vlakbij Lochem gaan we van de LF4 af en fietsen richting Laren, het is wel even zoeken, volgens de kaart is het een rechte weg, maar daar mogen we niet fietsen, dus maar weer vragen. Om 15.00 stoppen we en eten een soepje en drinken een fris, nu 57 km gefietst. Het is niet ver meer maar we moeten de camping nog zoeken, het is droog geworden. In Laren staat een richtingbordje van de camping dus fietsen we er zo heen, het is nog wel 5 km buiten Laren. We zijn er om 16.30 uur bij Ria en Ben, ze zitten in de voortent van de caravan omdat het toch af en toe regent. Even later zitten we bij de koffie lekker bij te kletsen. Dan onze tentje opzetten en gezellig samen koken, we eten om 19.00 uur. Eerst we onze macaroni die gemaakt is op de benzine brander en dan gebakken aardappels, sla en lams biefstuk, door Ria bereid in de caravan, en toe yoghurt. Wij gaan daarna douchen en Ben en Ria wassen af, 's avonds thee en bij een lekker wijntje ook weer gezellig bijpraten. Om 23.30 uur gaan we slapen.

 

Dagafstand           : 64 km.

Weer                    : Zon en regen, 23 graden Celsius.

Overnachten        : Camping de Bosrand bij Laren

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 58, Maandag 18 Augustus.        Mart 8.30 en ik ga er om 9 uur uit, Ria en Ben slapen nu nog. Een half uurtje later zijn zij er ook uit en vertellen dat ze slecht geslapen hebben, ik moest er vannacht ook uit te plassen, komt wel door de wijntjes denk ik. We ontbijten en ik doe even een wasje, om 11.30 drinken we koffie. We willen een route fietsen maar de lucht word grijs en voorspeld niet veel goeds, we eten eerst een broodje met koffie en dan besluiten we om met de auto naar Winterswijk te gaan, het regent nu al een beetje. We gaan naar Obelink  en drinken eerst koffie met wat lekkers voordat we hier lekker rond gaan snuffelen. We kopen alle vier kleding en gaan dan caravans bekijken en zien er hier precies dezelfde TEC caravan zoals Mireille en Erik gekocht hebben, dus konden mooi Ria en Ben mooi de caravan bekijken, alleen de bekleding was anders. Om 17.00 uur gaan we richting het centrum van Winterswijk en gaan bij ijssalon Gelateria Talamini ijs eten wat ons geweldig goed smaakte. Daarna terug naar de caravan en tent, drinken een wijntje en gaan daarna eten maken, macaroni. We zitten pas om 20.30 uur te eten, om 23.00 uur naar bed.

 

Dagafstand           : 0 km.

Weer                    : Bewolkt en regen, 23 graden Celsius.

Overnachten        : Camping de Bosrand bij Laren

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 59, Dinsdag 19 Augustus.         Mart om staat op om 8.30 en ik drie kwartier later, Ben en Ria om half 10. We ontbijten buiten, de lucht is wel grijs en hopen maar dat het mooier word. We kijken nog naar de route die we morgen verder gaan fietsen, de LF3 of de LF4, de LF3 is korter, we kunnen nu geen keuze maken, we zien morgen wel. Nu gaan we koffie drinken en eten een broodje en gaan dan in de omgeving de Landgoederen route fietsen, het is ongeveer 40 km. Het is een mooie route, we stoppen even in Laren om boodschappen te doen, dan weer verder. We komen langs een Nederlands hervormde kerk die te bezichtigen is, en hier binnen ontmoeten we een mijnheer (Ouderling) die ons een mooi verhaal verteld over toevallige gebeurtenis. Het ging over het lezen van een jongensboek en wat voor een gevolgen dat gehad in zijn leven. Het boek had een blauwe kaft met daarop een afdruk van een man met een gems over zijn schouder, het was een historisch verhaal uit het noorden van ItaliŽ. Ook speelde er een mevrouw mooie rustgevende muziek op een citer Citer - Wikipedia, een fijne ontmoeting. We hebben op de terugweg en bij thuiskomst er nog met Ria en Ben over gesproken, zij waren al naar buiten gegaan en hebben dit gemist. We drinken een wijntje en eten aardappels, bonen met een karbonade en kwark en bitterkoekjespudding toe. Luus belt onze zoon Martijn en die verteld dat hij zijn enkel verzwikt heeft en deze flink gezwollen is, rot voor hem vinden we. Na de afwas om 21 uur gaan we nog een rondje lopen en na een uurtje zijn we terug, het was een behoorlijk stuk en nu is het donker. Nog een glaasje wijn en dan slapen.

 

Dagafstand           : 40 km.

Weer                    : Grijs, later bewolkt en zon, 23 graden Celsius.

Overnachten        : Camping de Bosrand bij Laren

Onze beoordeling: Goed.

 

Route: Van Laren via gedeelte van LF3 (Rietlandroute) naar Ferwerd.

 

 Dag 60, Woensdag 20 Augustus.        8.00 uur opstaan en opbreken, we gaan vandaag weer verder en hebben besloten om via de LF3 verder te gaan. We ontbijten en drinken nog gezellig koffie met elkaar, het weer ziet er goed uit, blauwe lucht met een wolkje, we betalen de camping en na gedag gezegd te hebben aan Ria en Ben vertrekken om 11.00 uur. We fietsen via Bathmen naar Hanzestad Deventer, in Bathmen doen we boodschappen. Bij de Gamma in Deventer gaan we eten, Mart heeft hier lijm gekocht om de zool van zijn sandaal weer te plakken, we hebben nu 22 km gefietst. Hierna verder en hebben dan vrij snel de fietsroute LF3b gevonden en fietsen later langs de mooie IJsel, het is goed fietsweer, wisselend blauwe lucht / bewolkt met een temperatuur van 21 graden Celsius. Om ongeveer 15.45 uur komen we vlakbij de IJssel op SVR camping 't Klaverblad in Den Nul, het is een hele mooie camping met goed sanitair en een mooie omgeving. Dan de tent omzetten, douchen en drinken koffie, daarna eten maken en om 19.00 uur eten we broccoli, aardappelpuree met een gehaktbal. Na de afwas lopen we nog een klein stukje en zien weer een ballon langs varen. Om 21.00 kruipen we in onze slaapzak, het is koud. Even later komt er nog een stel die ook een tentje opzetten en flink ruzie met elkaar hebben, onze rust is even weg.

 

Dagafstand           : 43 km.

Weer                    : Bewolkt en zon, 25 graden Celsius, heerlijk fietsweer.

Overnachten        : SVR camping 't Klaverblad in Den Nul

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 61, Donderdag 21 Augustus.        8.30 uur opstaan, het was koud vannacht en ik heb mijn trui vannacht aangedaan, nu is de lucht weer blauw en het is windstil. We vertrekken om 10.15 uur van de camping, de wind trekt wel aan maar we hebben schuin voor. In Wijhe doe we boodschappen. 13 km verder om 11.30 uur gaan we bij de IJssel eten, we hebben trek gekregen. Nu we stil staan is het toch te fris zo in ons hemdje en trekken onze T-shirts aan. Daarna weer verder en als we een paar km gefietst hebben, doen we de T-shirts weer uit, het werd toch te warm zo, de wind word toch wel feller en we krijgen hem pal tegen, dat werd werken. Bij het veer tussen Zwolle en Kampen, en het voormalig dorpje Veecarten stoppen we bij een bankje om wat fris te drinken, het is nu 13.45 uur en we hebben 33 km gefietst. Na een half uurtje weer verder, om 15.00 uur zijn we op natuurcamping Seveningen in Kampen, wij schrijven ons in en even later staan we op hetzelfde veld als vijf jaar terug met het rondje IJsselmeer (Zuiderzeeroute), er is nu wel een nieuw toiletgebouw, heel netjes. We zetten de tent op, daarna douchen en gaan daarna lopend naar het centrum van Kampen, het is ongeveer 30 minuten lopen. Wij zijn net in het centrum en staan kaartjes te bekijken wordt Mart tegen zijn benen gereden door een buggy. Martien wilde een beetje boos er wat van zeggen, draaide zich om en zag Eric, Mireille en Teun, die gekken zijn ons nagereisd, zij waren naar de vrijbuiter in Roden geweest en op de terugweg zijn zij de route op gaan zoeken die we fietsen, zij waren om 15.30 ook bij het voetveer in Veecaten geweest maar toen waren wij daar al gepasseerd. Het is onvoorstelbaar dat ze ons konden vinden in die drukke winkelstraat in Kampen. We gaan naar de HEMA, daar wilden we allebei naartoe, Mireille wil daar Teun verschonen en ik wilde doucheschuim kopen, we drinken daar ook koffie met een tompoes. Hierna gaan we een Chinees opzoeken, het word het restaurant Happy Garden,  Eric en Mireille trakteren ons wij vinden dat heel lief van ze. We eten soep, hoofdgerecht en ijs toe, het smaakte ons voortreffelijk. Daarna terug naar de auto en gaan ze nog even mee naar de camping waarvan ze om 20.30 uur vertrekken, we hebben het heel gezellig gehad zo met elkaar, vooral Teun stal ons hart. Martijn belt nog en vertelde dat het wat beter gaat met zijn enkel, gelukkig maar. Om 21.15 gaan we slapen.

 

Dagafstand           : 41 km.

Weer                    : Bewolkt en zon, 21 graden Celsius.

Overnachten        : Natuurcamping Seveningen in Kampen

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 62, Vrijdag 22 Augustus.        Mart 8.00 uur en ik 8.30 uit de tent, we hebben heerlijk geslapen. We pakken in en zitten om 9.45 uur weer op de fiets, de lucht was vanmorgen blauw maar nadat ik boodschappen en ansichtkaarten gekocht heb word de lucht grijs en trekken we onze jassen aan, na een tijdje begint het te regenen en als we om 12.00 uur stoppen regent het nog steeds, we hebben 23 km gefietst. We zitten onder een boom ons broodje te eten en gaan na een half uurtje weer verder, het gaat harder regenen. We fietsen door de Wieden en komen langs  minicamping "Het Waterhoentje" deze ligt naast het bezoekerscentrum de Wieden waar we op de heenweg gestaan hebben, toen was het heet en nu regent het. Om 13.30 zijn we in Blokzijl en in een cafť drinken we koffie en nemen er een lekker gebakje bij, even bijkomen we zijn het niet meer gewend, regen wat is dat? Hier was het beginpunt van de tien provinciŽn route waar we

donderdag 10 Juli dag 21 aan begonnen, dus wat we nu gaan fietsen hebben we nog niet gehad. We gaan weer op de fiets en fietsen door de weerribben, het is droog geworden en voordat we de jassen uitdoen laten we ze eerst drogen en dan weer in T-shirt verder. We komen bij molen "De Wicher" en zien daar een bruidspaar gefotografeerd worden, we stoppen en kijken even en de fotograaf merkt ons op en zegt: Ik durf het haast niet te vragen maar mag ik de fietsen even gebruiken voor een foto?, Gaaf vinden wij dat dus hup de fietsen neergezet en wij nemen natuurlijk ook foto's en vragen aan het bruidspaar hun e-mail adres zodat we onze foto's op kunnen mailen. Na een leuk half uurtje weer verder en komen in Paasloo om 16.00 uur aan op SVR camping "Huis in Ďt Veld" en zetten daar de tent op, douchen, en drinken koffie. We eten roerbakschotel met kalkoenfilet en bitterkoekjespudding toe. Daarna lopen we nog een rondje en bekijken nog een kerkhofje en langs de weg plukken en eten we heerlijke zoete bramen. Terug op de camping lezen we nog wat en gaan om 21.15 uur den tent in, Mart heeft weer meer last van zijn buik, vervelend.

 

Dagafstand           : 45 km.

Weer                    : Bewolkt, regen, zon, 21 graden Celsius.

Overnachten        : SVR camping Huis in 't Veld in Paasloo

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 63, Zaterdag 23 Augustus.        Het regent, het regent, we blijven lekker lang liggen, om kwart voor negen staan we op, dan miezert het nog maar als we terug komen van het wassen is het droog geworden. We breken op en gaan op uitnodiging van onze buurtjes bij hun onder de luifel zitten eten, heel gezellig, Zij zetten koffie en we kletsen wat af, we geven ons e-mail adres zodat ze ons een berichtje kunnen sturen voor ons e-mail adres zodat ze onze homepage kunnen lezen. Het is 10.30 uur en gaan we de fietsen startklaar maken en na hartelijk gedag gezegd te hebben aan onze buurtjes willen we vertrekken, maar ondertussen komt er een jong stel de camping op fietsen en herkennen we elkaar, wij hebben elkaar twee jaar terug ontmoet in Frankrijk toen wij de Groene route naar de Middellandse Zee fietsen en hebben we zelfs even met elkaar naar een camping gefietst, heel leuk dat we elkaar hier weer ontmoeten. Zij gaan een weekend fietsen en zijn met de trein naar Steenwijk gegaan en daar vandaan met de fiets naar hier. Om 11.00 uur fietsen we eindelijk weg naar Oldemarkt en doen hier de boodschappen en dan weer op pad. 12.30 stop bij mooie picknickplaats bij de Linde vlakbij het meertje "Het Wijde", even lekker eten en we hebben nu 12 km gefietst. Heerlijk rustig aan, het is weer prachtig en een mooie blauwe lucht en we fietsen nu weer in onze hemdjes. We fietsen door Oranjewoud en kijken daar op een bankje waar we op een camping gaan staan en drinken hier een sapje, Weer op de fiets met flinke tegenwind dat we de hele dag al hebben. Bij Tjalleberd komen we op de route een palingwedstrijd tegen "Frysk Kampioenskip Ielrikjen", heel leuk, het is hier een groot feest en Mart maakt foto's. We kopen paling en komen een duo met een bakfiets tegen de "Stiefkiekers" uit Exloo, zij lopen geld op te halen in een po en Luus geeft Ä0,50 en wordt door een van dat stel omhelst en dan gaat de ander de jaloerse echtgenoot spelen, dat werd even heerlijk lachen. We worden hier een paar maal aangesproken door fietsliefhebbers en hebben een gezellig praatje met elkaar, leuk is dit. We fietsten weer door en komen even later aan op camping Boarnshiem in Oldeboorn, ritueel tent opzetten enz. en dan lekker koffie. Onze buurtjes gaan vanavond weg, zij boden ons stoelen en een tafel aan en ook zette ze een thermoskan met filter en koffie klaar, konden we koffie zetten, heel aardig van ze. We zitten nu comfortabel en eten witlof met paling, gebakken aardappels en pepersteak en yoghurt toe, heerlijk was het weer. Mireille belt, Teun is ziek en wij vertellen dat we dinsdag thuis komen. Gisteren en vandaag zijn we heel veel fietsers tegen gekomen, deze route word druk. Op deze camping zijn heel veel muggen, wij hebben er voor het eerst last van. We drinken nog koffie en lezen nog wat en om 21.45 gaan we naar bed.

 

Dagafstand           : 45 km.

Weer                    : 'S nachts regen, overdag 's morgens bewolkt en 's middags zon, 22 graden Celsius.

Overnachten        : ANWB camping Boarnshiem in Oldeboorn

Onze beoordeling: Goed.

                                                                                                                                                                                                  Palingroken in Tjalleberd

Dag 64, Zondag 24 Augustus.        8.15 uur worden we gewekt door de vogeltjes, naast onze tent staat een bessenboom en daar zitten ze allemaal lekker van de bessen te eten. Vannacht hoorde we ook een egeltje rond de tent schuifelen. We zitten om 10.00 uur weer op de route, het is donker en bewolkt en we hebben onze truien aan. We fietsen tot Grou en nemen daar bij de warme bakker die open is op zondag koffie met appelgebak. Het is 11.30 uur en hebben nu 12 km gefietst met wind tegen. We fietsen Grou even door langs het Pikmeer om te kijken of het restaurantje er nog is waar we met onze vrienden Ria en Ben gegeten hebben, maar dat blijkt nu Italiaans te zijn. We vinden ook een groetenboer die open is en die verkoopt ook karnemelk en eieren, dat komt goed uit. Vijf km verderop op bij een kruising van wegen in de luwte van de wind eten we ons brood en drinken de nog koude karnemelk, dat doet ons weer goed. Het blijft bewolkt en fietsen door Goutum (vlakbij Leeuwarden) en komen onverwachts langs het crematorium waar Papa Mulder gecremeerd is, het roept een apart gevoel op dat we daar nu ook weer langs fietsen, even later komen we langs een Mc. Donalds, het word ijs voor Mart en milkshake voor mij. Door leeuwaren heen en bij de Oldehove in het park zingt een buitenlands zangduo, daar kijken en luisteren we een tijdje naar, we vinden dat we de afgelopen leuke aparte gebeurtenissen meemaken. We fietsen door naar een camping in Bartlehiem, we kijken op de kaart en zien dat de camping aan de andere kant van de Dokkumer Ee ligt, dus gaan we met het pontje over in Wijns. We zijn om 16.00 uur op de camping en staan even later staat onze tent op een heel mooi plekje en kijken we uit op de Dokkumer Ee. Bij de camping is ook een restaurant maar we hebben al eten gekocht, dus jammer dan. We drinken koffie en raken aan de praat met medecampinggasten en zij nodigden ons uit voor een wijntje, heel gezellig gezeten, zij kennen de Family Boot uit de Polder, wat is de wereld toch klein. Wij gaan om 19.00 uur en eten spagettie met gebakken eieren en aardbeienkwart toe. Natasja en Martijn bellen nog en ik bel Ria en Ben nog even. Om 21.30 gaan we in de tent en luistern nog even naar muziek op de radio.

 

Dagafstand           : 48 km.

Weer                    : Bewolk, 20 graden Celsius.

Overnachten        : Campng Bartlehiem in Bartlehiem.

Onze beoordeling: Goed.

 

Route: Van Ferwerd via gedeelte van LF10 naar Anna Paulowna.

 

Dag 65, Maandag 25 Augustus.        8.15 uur opstaan, het was warm vannacht, alles weer opruimen en gaan bij het water ontbijten en koken eitjes, drinken koffie en gaan pas om 10.45 uur weg. Het weer is prima en we fietsen in T-shirt, in Burdaard doen we boodschappen bij de Spar en dan weer verder langs de Dokkumer Ee. We korten onze route even in en komen bij Ferwerd op de LF10 en even verder komen we weer op de mooie tuin en we lunchen hier, leuk dat we hier nu weer langskomen, het is heerlijk rustig en de zon schijnt. De vorige keer dat we hier zaten samen met de Oostenrijkers was het koud. We fietsen een stuk langs de kust en pakken bij St. Jacobaparochie de LF10 weer op bij Tzemarum, daar gaan we nog even boodschappen doen en dan richting Franeker, we komen langs de SVR camping  en zwaaien nog even naar de boer die in de tuin zit, kan hij gaan nadenken we dat nu ook weer waren. In Franeker herkent Mart niet veel meer en fietsen er doorheen richting Pingjum en komen om 17.00 uur aan op VeCaBo camping Hilarides, we vonden het vandaag een lange fietstocht. We eten vanavond onze noodrantsoenen omdat we hier in het dorp geen snackbar konden vinden. Nu eten we Mexicaans gemaakt met een blikje doperwten, maÔs, paprika en noedels, evengoed ons buikje weer vol. We drinken nog een wijntje, lezen nog wat en Mireille heeft gebeld en Natasja stuurde een sms'je, ze vinden het fijn dat we weer thuiskomen. De buurtjes op deze camping nodigen ons uit voor een wijntje om de vakantie af te sluiten dus gaan we lekker achter het windscherm zitten en we zitten nog heel gezellig, pas om 23.30 uur gaan we pas de tent in. De buurtjes komen uit Den Haag en hebben twee jaar terug hun zomerwoning verkocht en genieten nu ook van nieuwe kip caravan en gaan er veel mee weg.

 

 Dagafstand           : 74 km.

Weer                    : Zon, 22 graden Celsius.

Overnachten        : VeKaBo camping Hilarides in Pingjum.

Onze beoordeling: Goed.

 

Dag 66, Dinsdag 26 Augustus.        8.45 uur opstaan en eerst maar ontbijten de tent moet als het even kan droog mee. Als de tent droog is pakken we hem voor de laatste keer deze vakantie in en om 11.00 uur fietsen we de allerlaatste dag van deze fantastische 10 weken. Het weer is bewolkt en af en toe komt de zon door, we hebben wel de truien aan. Na vijf km vlak voor de afsluitdijk doen we de truien uit, het fietst lekker en de wind staat achter de dijk, prima zo. We stoppen even na Kornwerderzand voor een sapje en koek, we hebben er 20 km opzitten. Om 13.15 uur zijn we bij het Restaurant De Zingende Wielen en eten daar een mosterdsoep en broodje gezond met koffie. Dan weer verder en komen om 15.00 uur bij Natasja en Yente aan, wat is Yente gegroeid!!! Martijn komt ook en drinken koffie met gebak meegenomen door Martijn. We gaan om 16.30 uur nog even langs Eric, Mireille en Teun en om 17.00 uur zijn we weer thuis, de honden zijn superblij, wij ook.

 

 

Totaal gefietst 2812 km.