schildpadden

Schildpadden zijn een orde van reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild.

Schildpadden kunnen sterk verschllen in grootte, kleuren en levenswijze maar zijn gemakkelijk te onderscheiden van alle andere reptielen door het uitwendige schild. alle schildpadden hebben een benig schild aan zowel de buikzijde als de rugzijde, in tegenstelling to alle andere moderne reptielen zoals krokodilachtigen, hagedissen en slaggen. Het schild is meestal voorzien van een tweede pantser, het hoornschild. het rugschild is met het buikpantser verbonden. door een benen brug aan weerszijden van het lichaam.

Schildpadden platen zich meestal jaarlijks voort en zijn zonder uitzondering eierleggend.ze groeien snel als ze jong zijn maar ontwikkelen zich zeer langzaam. grotere schildpadden zijn pas na enige tientallen jaren volwassen, dergelijke sorrten kunnen echter ook zeer oud worden. Op het menu staat zowel dierlijk als plantaardige materiaal, afhankelijk van de soort.

Er zijn ongeveer 340 verschillende soorten schildpadden, verdeeld over 14 families. Schildpadden komen over de hele wereld vor in ƫuiteenlopende biotopen, zoals bossen, graslanden moerassen en zeeƫn. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteiten. De belangrijkste bedreigingen zijn het vernietigen van de habitat en het verzamelen van wilde schildpadden voor consumptie of de dierenhandel.

Schildpad
Schildpad
Beautiful turtle in the sea