______________

 Kwaliteitswijn uit Macedonië
Macedonië kennen we allemaal van Alexander de Grote, maar wist U dat Macedonië al meer dan 2500 jaar een ware wijn cultuur geniet. Natuurlijk heeft deze oeroude ervaring geleid tot vele inheemse druiven en daarmee wijnsoorten.
Waarbij, zowel in de witte- als in de rode wijnen een aantal  van uitstekende kwaliteit.De meest opzienbarende wijn uit Macedonië is de traditionele rode Kratošija.

 

Voormalig Yugoslavie

Wijnstreken

De belangrijkste wijnproducerende republieken zijn:

Bosnië-Herzegovina.

Hier worden weer voorzichtig pogingen ondernomen om de productie van de witte en rode wijnen (op basis van de witte zilavka- en de blauwe blatinadruif) opnieuw van de grond te krijgen. Het zal echter nog lange tijd duren voordat die weer op het peil van vóór de burgeroorlog is.

Kroatië.

Deze republiek kan globaal in drie gebieden worden onderscheiden. Istrië ligt in het noordwesten, waar het grootste deel van de productie bestaat uit witte wijnen op basis van de malvazijadruif. In Istrië worden eveneens goede rode wijnen gemaakt, hoofdzakelijk op basis van de cabernet- en merlotdruiven. Daarnaast wordt er de dessertwijn Prošek geproduceerd, die van overrijpe druiven gemaakt wordt. Verder naar het zuiden, langs de kust tot voorbij de historische stad Dubrovnik, ligt Dalmatië. Hier wordt rode wijn geproduceerd op basis van de plavacdruif. Voor de productie van witte wijnen wordt in Dalmatië vooral gebruik gemaakt van de inheemse malvazija en zlahtina. In het resterende, continentale deel van Kroatië worden vooral witte druiven verbouwd: graševina, traminac, musct en burgundac bijeli (pinot blanc).

 

Macedonië

(officieel: voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië). Hier wordt slechts een klein deel van de verbouwde druiven gebruikt voor de productie van wijn. De meest opzienbarende wijn in deze republiek is de traditionele rode Kratošija.

Montenegro

n deze republiek, die samen met Servië de huidige republiek Joegoslavië vormt, worden, ondanks het ongunstige landschap, kwalitatief zeer goede rode wijnen voortgebracht op basis van de vranacdruif.

 

Servië.

 Servië worden grote hoeveelheden wijn geproduceerd, waarvan slechts een klein gedeelte kwalitatief de moeite waard is.

De meest opvallende wijn, afkomstig uit deze republiek, is de Procupac.

Slovenië

Sinds de onafhankelijkheid in 1991 gaat het hier de goede kant op. De witte wijnen zijn gebaseerd op de sauvignon blanc en de pinot blanc. De rode wijnen worden vervaardigd op basis van de cabernet sauvignon en de merlot. Bovendien worden hier frisse, zoete Muscatwijnen vervaardigd.

 

 

 


  top                                                                                                                           _Home_