Kippen en hanen:

 

•Haan

 

* ze hebben sporen aan de poten

* ze zijn mooi gekleurd

* ze hebben een grote kam op de kop

* je kan ze ook herkennen aan hun gekraai.

Een haan begint te kraaien als hij 14 weken oud is. In een groep met meerdere hanen, zal er steeds maar 1 haan kraaien, hij is de BAAS.

funny chicken

funny chicken

•Hen

Als een hen 5 maanden is, kan ze eieren leggen. Je kan het zelfs zien als een kip een ei moet gaan leggen: de kammen en lellen worden iets groter en roder.

•Elke dag eieren rapen

Als je kippen hebt, kan je de eieren best elke dag rapen, want anders gaan de kippen ze kapot pikken. Als ze het ei eenmaal geproefd hebben, dan zullen ze dit blijven doen.

 

chicken laying egg

•Kuikens

De jongen van de kippen noemen kuikens. Elk jong komt uit een ei die de kip gelegd heeft. Als de kuikentjes eruit zijn gekomen, hebben ze warmte nodig. Je ziet ze dan ook dikwijls onder moeder kip zitten.

•De eierschaal

Een ei is bijzonder sterk! De eierschaal is van kalk. Het kuiken moet uit het ei komen.

Dat is geen gemakkelijke klus voor het kuiken. Wanneer het ei uitgebroed is, moet het kuiken de schaal breken. Enkele dagen daarvoor groeit er een uitstekel van kalk op zijn snaveltje. Dit noemt men de eitand. Daarmee kan het kuiken de schaal breken. Wanneer het kuiken uit het ei is, verdwijnt de eitand weer.

 

 

 

•Verschil tussen hen en haan

Het verschil tussen hen en haan kan je soms zien aan de tekening. Soms kan je het zien doordat de haantjes wat heviger zijn en ze gaan ook gemakkelijker vechten.

Later kan je het zien doordat de hanen veel fellere kleuren hebben dan de hennen.

 

•Vanwaar komt de kip?

De kip stamt af van de hoenders uit zuidoost-Azië. Ze werden vroeger gebruikt als offerdier en voor de hanengevechten.

Wil je terug naar de boerderijdieren? Klik dan hier.

Index