IN HET KORT...
Vakantie van je leven
Land van fadoDe populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht, want in Portugal is genoeg te zien. Wat dacht je van de sprookjespaleizen in Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela en de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo. Bovendien kun je er uitstekend eten en ondertussen luisteren naar de droefgeestige fado-muziek. |
Portugal is het meest westelijk gelegen land van Europa. Het wordt gevormd door een ondiepe, 560 kilometer brede kustvlakte. De fronteira (grens) met de Spaanse nabuur is ruim 1200 kilometer lang. De indrukwekkende Atlantische kustlijn is grillig van vorm en heeft een lengte van ruim 850 kilometer. In het noorden bestaat de kust uit steil uit zee oprijzende rotsen, in het zuiden uit kilometerslange zandstranden. Daartussen ligt een groot aantal beschutte baías (baaien) met zandstranden, cabos (ver in zee stekende landtongen) en lagoas (lagunes) die aan talloze kleine rivieren een uitweg naar de oceaan bieden.
De westelijke uitlopers van het Cantabrisch gebergte en het Castiliaans scheidingsgebergte lopen tot ver in Portugal door.
Inclusief de Azoren en Madeira bedraagt de totale oppervlakte van Portugal 92.072 vierkante kilometer. Dat is ruim twee keer zo groot als Nederland.
KLIMAAT...
Het omvangrijke hogedrukgebied dat zich continu boven de Azoren bevindt, bepaalt voor een belangrijk deel het weer in Portugal. Via de bovenrand ervan trekken depressies naar de Britse eilanden. In het voor- en najaar volgen deze een meer zuidelijke koers, waardoor ook het noorden van Spanje en Portugal door wind en regen geteisterd kunnen worden. In het midden en zuiden van het Iberisch Schiereiland vertoont het klimaat een aanzienlijk stabieler karakter.
Globaal onderscheiden we in Portugal drie klimaatzones:
het stroomgebied van de Rio Douro, de bovenloop van de Rio Dão en de Algarve-kust kennen een mediterraan klimaat (warme, droge zomers en gematigde, vochtige winters)
vrijwel de gehele Atlantische kust kent een typisch zeeklimaat met gematigde zomers en zachte winters
de bergstreken in het noorden en noordoosten van het land en de streek ten zuiden van de Taag hebben een continentaal klimaat (korte, zeer warme zomers en koude winters).
Een verkenning van de Portugese keuken is een reis langs TL-verlichte casas de pasto (eethuisjes) met formica tafels, waar je een stevige bonensoep met grof brood krijgt voorgeschoteld. En langs havenkades waar je staand of zittend aan lange houten tafels op olietonnen geroosterde sardines wegspoelt met een overdaad aan goedkope wijn of bier. Maar het is ook een tocht langs prachtige middeleeuwse herenboerderijen met als specialiteit geroosterd speenvarken. Of langs door Michelin aanbevolen restaurants met barokke achttiende-eeuwse eetkamers waar de traditionele Portugese keuken van een Franse verfijning is.
Een rijke visvangst bepaalt van oudsher de eetcultuur in Portugal. Hoe kan het ook anders met de Atlantische Oceaan voor de deur en een achterland dat arm is aan landbouwgrond en wild?
Schaal- en schelpdieren als mosselen en kreeft en weekdieren (onder andere inktvis), worden dicht onder de kust gevangen en hebben daarom altijd al deel uitgemaakt van het Portugese menu. Een visgerecht dat je overal langs de kust kunt eten is caldeirada, een combinatie van gegrilde sardines, paling en kreeft. Cataplana is een typisch gerecht dat langs de Algarve-kust op de kaart te vinden is; het is een stoofschotel van diverse zeevruchten met gekookte ham. Lulas en polvo zijn beide inktvissoorten die op houtskool worden gegrild. Mosselen vind je op de kaart terug als mexilhões of mexilhões de escabeche, een mosselgerecht. Het meest gegeten en goedkoopste visgerecht is sardinhas assada (gegrilde sardines), vaak geserveerd met tomaten en scherpe groene pepers. Lagosta (kreeft) is ook in Portugal prijzig.
Het Portugese achterland staat bekend om zijn vlees- en kipspecialiteiten, zoals geroosterd speenvarken en het overbekende frango na púcara, een kipschotel. De belangrijkste leveranciers van vlees zijn de bijna zeven miljoen schapen en geiten die in vele tienduizenden kuddes de dalen van de Montanhas en vlakten van de Planícies begrazen. Een belangrijk merk geitenkaas is Castelo Branco. Goede kaas komt uit de omgeving van Évora.
De Arabische invloed op de Portugese keuken is vooral terug te vinden in de nagerechten. Ze zijn vaak mierzoet en er worden vijgen en amandelen in verwerkt met veel eigeel en suiker. Bekende nagerechten in het zuiden van het land zijn figos de ovos en morgados, variaties met vijgen, marsepein en vruchten. Ovos moles zijn zoete eieren. Er worden zelfs koeken gemaakt van zoete aardappelen.
Portugal is een belangrijk wijnproducerend en exporterend land met een totale productie van bijna 8 miljoen hectoliter. De onherbergzame bovenloop van de Douro levert van oudsher de belangrijkste wijnsoort: vinho do porto ofwel port. Het zijn niet zozeer de druiven uit deze streek die verantwoordelijk zijn voor deze bijzondere wijnsoort, maar de bijzondere manier van vinificatie die twintig tot dertig jaar in beslag neemt. De kwaliteit van de druiven is zelfs matig