kenteken.tk

Het Duitse kentekensysteem

Algemeen

Voorbeeld:
Kfz-Kennzeichen / HH  EU 194
Het kenteken bestaat uit twee delen:

Registratiedistrict

Het teken van de registratiedistrict laat zich niet vrij keizen: het voertuig moet in het district aangemeld worden, waar het zijn "regelmatige standplaats" heeft of zal hebben. Een uitzondering hierop vormen de grotere ondernemingen, die met bijzondere toestemmen het complete wagenpark in het district mag aanmelden, waar het hoofdkantoor huishoudt. Voor privépersonen komt de "regelmatige standplaats" bijna altijd overeen met de woonplaats (of eventueel de tweede woonplaats). Voor privé gebruik van een auto-van-de-zaak geldt dat het voertuig ook in de plaats van het bedrijf aangemeld mag worden.

Kenmerknummer:

Kenmerknummer waaronder het voertuig bij het registratiekantoor geregistreert is. Dit bestaat uit: één of twee letters en één tot vier cijfers.. (In het voorbeeld: "EU 194")
Ieder kenmerknummer kan binnen een district maar eenmaal, voor één voertuig, gebruikt worden. Ook wanneer het om verschillende kentekentypes gaat (zoals: Groene Kentekens, Seizoenskentekens, Oldtimer-kentekens). Voor bepaalde aanhangers word het kenteken van het trekkende voertuig gebruikt ("Wiederholungskennzeichen"). In de land- en bosbouw wordt het nummer van een ander voertuig van dezelfde eigenaar hergebruikt.

Verzoekskentekens

Bij het aanmelden van een voertuig mag in de meeste districten een herkenningsnummer uitzoeken uit de lijst met beschikbare nummers (binnen het bereik van de voorwaarden). Daarvoor moet een extra heffing betaald worden (€ 10,20 in iedere district). Veel gewenste herkenningsnummers zijn bijvoorbeeld:

Bij enkele districtafkortingen kan het kenmerknummer gebruikt worden om een compleet woord of een naam te maken (bijvoorbeeld: WES-EL)
Daarnaast zijn er nog vele nummers die voor de voertuighouder een bijzondere betekenis heeft, zonder dat een buitenstaande deze herkent.
In veel districten worden kenmerknummer-mogelijkheden gescheiden voor stad (Stadt) en regio (Landkreis) (bijvoorbeeld: twee letters + drie cijfers voor stad, andere aantallen voor regio).

Combinaties

Voor de samenstelling van een kenteken zijn verschillende mogelijkheden. Deze worden verdeeld in drie verschillende groepen.
Groep I Aantal combinaties
a) A 1-A 999  bis  Z 1-Z 999 26 * 999 25.974
b) AA 1-AA 99  bis  ZZ 1-ZZ 99 26 * 26 * 99 66.924
  92.898
 
Groep II Aantal combinaties
AA 100-AA 999  bis  ZZ 100-ZZ 999 26 * 26 * 900 608.400
  608.400
 
Groep III Aantal combinaties
a)  A 1000-A 9999  bis  Z 1000-Z 9999 26 * 9.000  234.000
b)  AA 1000-AA 9999  bis  ZZ 1000-ZZ 9999 26 * 26 * 9.000 6.084.000
  6.318.000
 
Totaal 7.019.298


Bij de bovenstaande berekening zijn de uitzonderingen niet meegenomen, zodat het aantal mogelijkheden in werkelijkheid iets lager ligt.
Sommige districten gebruiken niet alle hierboven beschreven groepen.

Hieruit blijkt dat het 1956 ingevoerde nummeringssysteem ook voor de weide toekomst geschikt is. Zelfs in het 3,5 miljoen inwoners tellende Berlijn staan er genoeg combinaties ter beschikken, vooral omdat het aantal voertuigen veel lager is als het aantal voertuigen.

Uitzonderingen

Hoofdzakelijk worden de hoofdletters van het alfabet (A t/m Z) en cijfers (0 t/m 9) gebruikt in de kentekens. Daarbij zijn er enkele uitzonderingen.

Teken Toepassing in kenmerking district Toepassing in kenmerking kenmerknummer
Cijfers Nee Ja, afhankelijk van het type kenteken. Standaard begint een kenmerk nooit met een 0.
Ä,Ö,Ü,I,O,Q Ja Nee. Sinds de invoering, in augustus 2000, van een nieuw lettertype mogen de I, O en Q wel gebruikt worden.
HJ,KZ,NS,SA,SS Nee (Nazi-afkortingen) Nee (Nazi-afkortingen) Enkele van deze combinaties zijn nog in omloop.

Een kenteken mag in totaal niet meer dan 8 posities bezetten. Zodoende verschilt het aantal mogelijke kenmerknummers per district.

Inofficiële kentekens

Kentekens die voor niet-ambtelijke doeleinden gebruikt worden wijken vaak af van de bovenstaande voorschriften. Bijvoorbeeld voor TV-opnames worden deels fictieve kenmerknummers gebruikt. Zodoende kunnen connecties met echte kentekens in deze plaats vermeden worden. (In reclamespots en -advertenties zijn ook auto's met fantasiekentekens te zien. Daarbij gaat het vaak om computerbewerkingen. Vaak worden dezelfde advertenties in meerdere landen verspreid, waarbij het kenteken aan het land word aangepast.)
Voor vergelijkbare doelen mogen ook kentekens met merknamen en reclame- uitingen gebruikt worden.

Korte kenmerknummers

Kenmerknummers die in totaal slechts twee of drie tekens (letters en cijfers) gebruiken, zijn vooral bedoeld voor motoren, importwagens enzovoort, waaraan geen breder kenteken zou passen. De kentekenplaat mag namelijk smaller zijn, wanneer het weinig tekens kent. Er bestaat geen minimum voor de breedte van een kentekenplaat.
Veel districten gaven zulke kentekens ook uit voor normale personenwagens. Zodoende slinkte het aantal beschikbare korte kenmerknummers zo snel, dat een deel van de (niet volgens de voorschriften) uitgegeven kentekens teruggetrokken werden. Dit was de enige manier om motorkentekens te kunnen blijven uitgeven.
In het algemeen kunnen districtkantoren uitgegeven kentekens wijzigen, ook tegen de wil van de voertuigeigenaar.

Verdeling

Het kenteken wordt toegekent aan een voertuig, dus niet, zoals in vele landen, aan de eigenaar. Zodoende is het bij het afmelden van een voertuig niet mogelijk om hetzelfde kenteken op het nieuwe voertuig toe te passen. Ook is het niet mogelijk om het kenteken te behouden wanneer de eigenaar verhuisd naar een andere district (de letters van het district worden dan in iedere geval gewijzigd). Bij verkoop van het voertuig binnen het district blijft het nummer normaal gesproken gelden voor dit voertuig. Wel moet de wisseling van eigenaar worden aangegeven. Vaak mag het nummer ook wel behouden worden bij verhuizen van stad naar regio van hetzelfde district, ook al gelden er verschil in geldigheid van herkenningsnummer tussen deze twee.
De nummmers van afgemelde voertuigen kunnen na verloop van tijd, 18 maanden, opnieuw uitgegeven worden. Bij verlies of diefstal van een kentekenplaat mag het nummer pas weer gebruikt worden, nadat deze is teruggevonden (met een maximum van vijf jaar).
De houder is niet de eigenaar van het nummer en mag deze dus ook, bijvoorbeeld, niet verkopen.
Het reserveren van een vrij kenmerknummer wordt, tegen betaling, in enkele districten toegestaan.



Bronnen:
- Claudius Schmidt   www.kennzeichen.org   2004
- KFZ-Auskunft.de   2001/2002