Nachtschade familie. Problemen met deze populaire voedselsoorten.
Door Garret Smith, NMD, BS, CSCS, CBP. Uit Wise Traditions, Lente 2010, pag. 48 - 53 Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt
De Nachtschadesoorten zijn lid van een enorm grote plantenfamilie die Solanaceae heet. Die soorten die ons in het Westerse voedingswijze het meeste zorgen maken zijn tomaten, aardappels (geen zoete aardappels of yams), eierplant, en paprika´s - dit zijn alle paprika´s inclusief chilipepers, habanero´s, cayenne pepers en paprika (geen peperkorrels, zie verder). De paprika duikt over al op in vele smaakvolle mengsels en staat vaak onder ¨specerijen¨ beschreven op de labels met ingrediënten.
Andere nachtschade-achtigen zijn goji-bessen (de nieuwe geliefde in de anti-oxidanten groep), ashwagandha (een kruid uit de ayurvedische geneeskunde) Cape gooseberries ( niet-normale kruisbessen), gemalen kersen en de zogenoemde Amerikaanse huckelberrysoorten uit de tuin (geen blauwe bessen).
Ik ben een naturopatische arts met eigen praktijk en zal maar meteen in het begin al zeggen dat ikzelf tegen het gebruik van voedsel uit de nachtschadefamilie ben. Ik at voorheen wel een ton er van maar vermijd ze nu zo veel als maar mogelijk i.v.m. pijnbestrijding. Volgens mij is pijnmanagement - dat is langdurig gebruik van pijnbestrijders zonder enigerlei effect van echte verlichting van de pijn - voor schemielen. Voor mij en veel van mijn patenten ligt het antwoord op het duurzaam laten verdwijnen van pijn in de vermijding van de nachtschadefamilie.
Waarom zouden we ons daar nu zorgen over moeten maken ? Omdat het zeer waarschijnlijk is dat je deze voedselsoorten veel eet en je je niet kunt voorstellen dat ze op de een of andere manier slecht voor je kunnen zijn. Wel, als je bijvoorbeeld lijdt aan ontstekingen, gewrichtspijn of breuken, dan zal door het vermijden van de nachtschade-familie je pijn grotendeels verminderen, het doet er niet toe of ze nu wel of niet de oorzaak van je pijn zijn. Ben je gevoelig voor weersveranderingen ? Dit kan een indicatie zijn dat je nachtschade-gevoelig bent. Spierpijnen en verkramptheid, ochtendstijfheid, slecht genezen, artritis, slapeloosheid en galblaasproblemen - al deze kunnen veroorzaakt worden door de nachtschadefamilie. Deze familie kan ook zuurbranden veroorzaken - veel mensen weten dat al omdat ze op deze manier reageren als ze paprika´s of tomaten eten.
Net als soya zijn de meeste nachtschade-soorten relatieve nieuwkomers in de Europese Westerse Voedingswijze. De tomaat kwam in het begin van de achtiende eeuw naar Noord-Amerika en werd toen ¨liefdesappel¨ genoemd, en alleen gebruikt als ornamentele plant. Zo lieten de mensen de tomatenplant wel groeien omdat ze die leuk vonden, maar niet om te eten, omdat ze dachten dat die giftig was. De bladeren van de nachtschadeplanten zijn ook erg giftig (veehouders weten dit goed) en de meeste mensen vermeden het fruit er van net zo goed ook.
Tijdens een hongersnood in 1782 klaagden Schotse hooglanders over ¨dropsy¨ een oude benaming voor oedeem of zwelling die vaak in verband stond met congestief hartfalen, als ze veel aardappels aten. Russische krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog kwamen terug naar huis met gevorderde gevallen van deze dropsy, waarvan de schuld lag in het vele aardappels eten. Een oud spreekwoord in New Hampshire in 1719 luidde dat witte aardappels het leven van de mensen zou verkorten.
De eierplant groeide in het begin ook eerst als ornamentale decoratieve plant, en die werd niet gegeten tot voor korte tijd geleden in Noord Amerika. volgens Dr. Norman Childers, auteur van The Artritis Diet, was rond het Middellandse Zee gebied bekend dat de eierplant krankzinnigheid veroorzaakte als die een maand lang dagelijks werd gegeten, en had die de bijnaam ¨mad appel¨. Hoeveel andere voedselsoorten hebben een dergelijke reputatie ?
Het is heel makkelijk om via het Westerse dieet te veel nachtschade-soorten binnen te krijgen, vooral dan als je een foodie bent. Zo kun je bijvoorbeeld salsa op je ontbijteieren hebben, en aardappelsalade als lunch, en s´avonds eierplant met paprika, dit samen met andere kruidige gerechten.
Dit is een hoge dosis aan nachtschade-soorten in meerdere combinaties die dan zo per dag gegeten worden. Inderdaad is het een hoop werk om alle nachtschade-soorten te gaan vermijden. Dit kan makkelijk worden gedemonstreerd door het menu van een restaurant te lezen - nachtschadesoorten zijn overvloedig daarin aanwezig. Als men nu in termen van nachtschadegevoeligheid spreekt om die uit de voedingswijze te houden, is dit bijna hetzelfde als dat men het over gluten-overgevoeligheid heeft.
Voor diegenen die denken dat ze ¨alles¨ hebben geprobeerd tegen de artritispijn, hebben ze wel van alles geprobeerd maar niet de nachtschedefamilie weg gelaten - volgens mij is dit iets dat je eens moet proberen. Ik kan je als naturopatsche arts vertellen dat ik vele remedies heb geprobeerd voor mijn pijn in mijn midden deel van mijn rug, maar het vermijden van de nachtschade-familie leverde al minstens 90% op. Als je bij een van die mensen hoort die een behandeling tegen de pijn hebben gedaan (egaal of dat chiropraktisch, accupunctuur, laser, energetische geneeskunde of wat dan maar ook was) en die maar een dag of twee verlichting opleverde, dan ben je mogelijk gevoelig voor de nachtschade-familie.
Een lichaamstherapeut vertelde me eens dat als een patiënt niet beantwoordt op de behandeling, dan moet een van de eerste dingen die men moet overdenken de gevoeligheid voor de nachstschade-familie zijn - - - er is gewoon niets anders dat iemand kan doen om te helpen om iemand van zijn pijn af te helpen als de oorzaak komt door de nachtschade-familie - - - omdat als ze eens weer enkele nachtschade-achtigen eten, de pijn weer zal terugkeren zoals die van te voor was. Droevig maar waar is dat ik er in mijn praktijk vele malen getuige van ben geweest.