© Macro

Een site van insecten macro's gemaakt met een digitale camera.


Home Pagina
Wolbij Pagina
Vlinders Pagina
Libellen Pagina
Amfibieën Pagina
Reptielen Pagina
Gastenboek
Links Pagina

Amfibieën Pagina.


Op deze pagina vindt u foto's van amfibieën. Zoals kikkers, padden en salamanders. Amfibieën houden van vochtige plaatsen. De meeste amfibieën hebben een vochtige huid welke in de zon gemakkelijk uitdroogt. In de huid zit een natuurlijk antibioticum dat er voor zorgt dat ze niet gaan schimmelen. Veel amfibieën hebben als bescherming tegen roofdieren gifklieren. Kikkers padden en salamanders leven van insecten die ze in het geval van de kikkers en padden vangen met een kleverige tong. Amfibieën hebben het tegenwoordig erg moeilijk. Ze zijn zeer gevoelig voor milieuvervuiling. Hun leefgebied natte graslanden, moerassen en poeltjes staan onder druk door verdroging en menselijk ingrijpen. Amfibieën hebben een heel aparte ontwikkeling die via verschillende stadia gaat. De volwassen dieren trekken ieder jaar naar de plek waar ze zelf zijn geboren om er hun eitjes te leggen. Gaat die tocht over een drukke weg dan kost dat velen het leven. Bij kikkers en padden lokken de mannetjes het vrouwtje met een lokroep. Het geluid daarvan is soms al van ver te horen. De eitjes worden gelegd in het water als kikkerdril of paddensnoeren. Salamanders leggen hun eieren vaak per stuk in een blaadje. De larven leven in het water als kikkervisje of larfje en komen daar pas uit als het dier volledig gevormd is. Meestal een miniatuur versie van de ouders.


Klik op een foto voor een vergroting. Gebruik de terug knop van uw browser om een andere foto te kiezen.

© Macro

Boomkikkers (Hylidae)

--------------------------------

Europese Boomkikker (Hyla arborea)


Boomkikker. 3D! © Macro

Driedimensionaal! Gebruik uw 3D bril.


--------------------------------


Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro


De Boomkikker is een kleine drie centimeter grote zeer zeldzame kikker. Zijn leefwijze is uniek in Nederland. Deze kikker kan namelijk klimmen! De Boomkikker heeft onder elke teen een zuignap waardoor hij met gemak door struiken en bomen kan klauteren. Een andere bijzonderheid is dat deze kikker graag een zonnebad neemt! Vooral 's ochtends als het nog niet te warm is zitten ze op een takje of blaadje te zonnen. Deze kikker heeft nogal last van mensen die ze vangen en door verkopen aan de terrarium handel. Mocht u deze kikker of een ander zeldzaam dier zien. Geniet dan van het bijzondere moment maar houd de vindplaats geheim. Vooral met het internet hebben mensen met slechte bedoelingen het vaak erg makkelijk. Iemand die in geuren en kleuren vertelt over zijn bijzondere ontmoeting met foto en vindplaats speelt kwaadwillenden ongemerkt in de kaart. Om deze reden staan er bij de verschillende beestjes op deze site geen verdere verspreiding gegevens.

--------------------------------


Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro


Links een foto van een jonge Boomkikker. Op de middelste en rechter foto een grote volwassen Boomkikker. Vooral Braamstruiken zijn zeer in trek bij de Boomkikker maar hij is ook te vinden op bomen zoals Eik en Zwarte Els.

--------------------------------


Boomkikker. © Macro


Het vrouwtje van de Boomkikker legt haar eieren in kleine poelen. In de vorm van een zeer klein klompje kikkerdril. De kikkervisjes zijn zeer teer en kwetsbaar. Er mogen in de poelen geen vissen voorkomen want die zien in de kikkervisjes een lekker hapje. Ook de larven van libellen en torren eten graag kikkervisjes. Als het kikkervisje volgroeid is tot een kleine Boomkikker verlaten ze de poel en zoeken ze beschutting in de struiken.

--------------------------------


Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro Boomkikker. © Macro


De hier bovenstaande foto's zijn van jonge Boomkikkertjes van één a anderhalve centimeter groot. Zelfs op deze grote gedragen ze zich al volledig als de volwassen Boomkikkers. Het is heel erg leuk om zo'n klein kikkertje op een blad te zien zitten zonnen.

© Macro

Echte Kikkers (Ranidae)

--------------------------------

Meerkikker (Pelophylax ridibundus)


Meerkikker. 3D! © Macro

Driedimensionaal! Gebruik uw 3D bril.


--------------------------------


Meerkikker. © Macro Meerkikker. © Macro


De Meerkikker is de meest voorkomende Groene Kikker van ons land. De meeste mensen zullen bij het zien van deze kikker zeggen dat het een Groene Kikker is. Echter er komen twee soorten Groene Kikkers voor in ons land de Meerkikker en de veel zeldzamere Poelkikker. Het probleem is dat deze twee soorten onderling kruisen wat de Middelste Groene Kikker oplevert. Hierdoor is het zeer lastig om met zekerheid te zeggen met welke vorm je van doen hebt. Ik ga er van uit dat dit de Meerkikker is maar helemaal zeker ben ik niet. De Meerkikker is niet bepaald kieskeurig met wat hij eet. Alles wat in zijn bek past moet op zijn tellen letten. Zijn prooi bespied hij met zijn grote ogen. Als u goed kijkt ziet u de zon en de wolken in het oog van de kikker. De Meerkikker is veelal aan water gebonden. Je zult hem maar zelden ver van de oevers tegenkomen. Deze kikkers kwaken er stevig op los het geluid is dan al van verre te horen. De mannetjes proberen met hun roep de aandacht van het vrouwtje te trekken. Eenmaal gevonden klimt hij op haar rug. Het vrouwtje neemt hem vervolgens mee op sleeptouw. De eieren worden in het water gelegd in een kleine klomp het bekende Kikkerdril.

--------------------------------


Meerkikkerdril. © Macro


De bovenstaande foto laat een klompje Meerkikkerdril zien. De doorzichtige massa en het eitje zitten gescheiden in het lichaam van het vrouwtje. Pas tijdens het leggen worden de twee samengevoegd. Door het in contact komen met het water zwelt het op tot Kikkerdril. Hieruit komen de kikkervisjes een lichaampje met kieuwen en een staartje. Tijdens de ontwikkeling ontstaan eerst de achterpoten, daarna de voorpoten. Als laatste ontwikkelen de longen zich en verdwijnt het staartje. Het kikkertje lijkt nu op zijn ouders maar is nog erg klein. Het duurt een paar jaar eer het zo groot is als zijn ouders.

© Macro

Echte Salamanders (Salamandridae)

--------------------------------

Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris)


Alpensalamander. © Macro Alpensalamander. © Macro Alpensalamander. © Macro


De Alpenwatersalamander is misschien wel de mooiste salamander die je in Nederland kan aantreffen. Vooral het mannetje op de linker foto is prachtig gekleurd. Er zijn maar weinig andere salamanders die de concurrentie met zijn oranje buik, blauwe rug en met stippen bezaaide lijf aankunnen. Het vrouwtje op de middelste en rechter foto is veel minder fraai gekleurd. De Alpenwatersalamander stelt weinig eisen aan de plek waar hij voorkomt. Een ondiepe regenplas zonder waterplanten is al genoeg. De foto's zijn genomen in België. De soort komt ook in Nederland veelvuldig voor.

© Macro

Vuurbuikpadden (Bombinatoridae)

--------------------------------

Geelbuikvuurpad (Bombina variegata)


Geelbuikvuurpad. © Macro Geelbuikvuurpad. © Macro Geelbuikvuurpad. © Macro Geelbuikvuurpadeitjes. © Macro


Nog Zeldzamer dan de Boomkikker is de Geelbuikvuurpad. De naam ontleed de pad aan zijn geel zwart gevlekte buik. Bij gevaar laat hij zijn aanvaller deze buik zien. Deze kleuren staan in de natuur voor gevaar en vergif. Veel insecten, kikkers, padden en salamanders maken hiervan gebruik. Hiermee hopen ze hun belager ervan te weerhouden ze op te eten. Op de rechter foto ziet u de eitjes van de Geelbuikvuurpad. Anders dan de Gewone Pad legd de Geelbuikvuurpad geen eiersnoeren. De Geelbuikvuurpad kwam vroeger veel voor in volgelopen karren sporen. Ze houden van hele kleine poeltjes die in de zomer vaak droog vallen. De pad gaat dan in de modder zitten om uitdroging te voorkomen. Voor de kikkervisjes is het vaak een race tegen de klok om de ontwikkeling af te ronden voor het poeltje is opdroogt.

© Macro

Padden (Bufonidae)

--------------------------------

Gewone Pad (Bufo bufo)


Gewone Pad. 3D! © Macro

Driedimensionaal! Gebruik uw 3D bril.


--------------------------------


Gewone Pad. © Macro Gewone Pad. © Macro Gewone Pad. © Macro


De Gewone Pad wat een geweldige naam maar er is niks "gewoons" aan een pad. Nee deze Amfibie die bijna veertig jaar oud kan worden! Is heel bijzonder en erg nuttig. Hele volksstammen hebben zich het lot van dit diertje aangetrokken. En helpen ze ieder jaar bij het oversteken van wegen als ze weer terug keren naar hun geboorte poelen. De Gewone Pad komt bijna overal voor. Zijn dikke huid met wratten overdekt maakt dat hij heel goed in droge gebieden kan gedijen ver van het water. De Gewone Pad is giftig het gif zit in twee knobbels een achter elk oog. Was dus uw handen mocht u hem hebben beet gepakt maar het beste is natuurlijk als u hem gewoon met rust laat. Ze zijn honkvast eenmaal een goed plekje gevonden dan blijven ze daar. Bijvoorbeeld uw tuin en wie wil er nu niet zo'n biologische opruimer van al die schadelijke slakken en ander gespuis die uw tuinplantjes aanvreten. Een pad springt zelden hij loopt langzaam stap voor stap wat een grappig gezicht is. Alles wat beweegt en in zijn bek past is voer vooral regenwormen en slakken. Om te overwinteren graaft de Gewone Pad zich in en als hij zeer vroeg in het voorjaar ontwaakt februari zeg maar winter. Dan is hij na de Salamanders een van de eerste die zich tracht voort te planten. Tracht want oh oh er moeten heel wat hobbeltjes genomen worden. In ons drukke kikker landje is op al dat asfalt geen plaats meer voor een trage logge pad. Komt daar nog even bij dat mevrouw, man lief vaak van ver al mee krijgt op de rug! Wat een gesleep en de auto's rijden rustig door. Gelukkig bereiken ook heel veel Padden wel hun poeltje. En tegenwoordig zijn al die tuinvijvers ook zeer in trek waardoor het al wat makkelijker wordt. De Gewone Pad legt geen kikkerdril nee een Pad legt haar eieren in lange snoeren. Hieruit komen de donderkopjes die later massaal als kleine Padjes weer uit het water op zoek gaan naar een eigen stekkie. Dus ziet u een pad bekijk hem dan maar eens goed met zijn schitterende ogen. En bedenk wat een gevaren hij heeft moeten trotseren om zover te komen.

© Macro

| Home | Wolbij | Vlinders | Libellen | Amfibieën | Reptielen | Gastenboek | Links |



--------------------------------


Disclaimer. © Macro