1.
Het systeem werkende met de behuizing weggenomen. Dit plaatje is genomen nadat hij uit en in elkaar gezet is!
De computer stamt uit 1987, de foto is in 2005 gemaakt, 18 jaar later, en het systeem werkt nog en alle data is in goede staat. (De computer is van 1987 tot 1996 in gebruik geweest).
2.
Overzicht van systeemcomponenten: links een kunststof frame, centraal het boederbord in de behuizing, rechts van het midden MCA SCSI drive controller, harddisk, 1.44 MB diskette drive, 8cm systeemfan. Geheel rechts de behuizing. Bij de assemblatie van het systeemkomen geen stekkers of flatcables aan te pas!
3.
Moederbord van Model 50. Wat opvallend is, dat er met de hand nog extra verbindingen zijn gemaakt, zie de gele draadjes. Dit is soort dingen worden gedaan als er na de productie nog het een en ander 'verbeterd' aan het moederbordontwerp moet worden. (Bugfixes). Het handwerk bij de assemblage van de moederplank is duidelijk. Kijk ook maar naar hoe rommelig de stickertjes op identieke chips zijn geplakt!
4.
Geheugenbanken : 1024 kB standaard
De PSU loopt helemaal van de achterkant naar de voorkant. Erg goede kwaliteit: zeer dikke spoelen etc.
5.
De 80286 10 MHz CPU (boven). De brede lege socket onder is voor een 80287 floating point co-processor, die hij niet heeft. Dit was jammer voor sommige spelletjes! Maar de machine was natuurlijk vooral een tekstverwerker en daarvoor maakt een floating point unit niets uit.
6.
MCA -> SCSI harddrive controller. SCSI harddrive met een speciale connector. 3.5" diskette drive 1.44 MB. Op de achtergrond de 8 cm systeemfan met oplaadbare batterij.
7.
De accu en PC-speaker behuizing. De accu is nog goed. Het witte dingetje is een 'klik' systeem - geen schroeven in deze computer!
8.
Plaatsen van de diskette drive in zijn slede.
9.
Zo steekt de SCSI drive in zijn controller. Slechts plaats voor 1 harddrive. De harddisk is 20 MB, en vermeldt dat het type 30 is. De echte geformateerde capaciteit is overigens groter dan 20 MB: 22 MB.
In de begintijd van de IBM PC werden harde schijven nog met typenummers aangeduid. Dit was een problematisch systeem, want als je een harddisk hebt die niet voldoet aan een van de aanwezige modelnummers, hoe krijg je die dan aan de praat? Aan het begin van de jaren '90, toen de schijven groter werden dan 100MB, voldeed het systeem niet, en moest je met de hand cylinders, heads, sectors ingeven. Nog weer later ontstond eindelijk een auto-detect systeem dat we nu nog steeds gebruiken.
10.
Bevestiging middels drukknoppen: indrukken en 'klik'.
11.
Fan plaatsen en 'klik'. Zichtbaar hoe ook voor de fan en de accu geen stekkertjes en kabeltjes gebruikt worden maar een stukje PCB. Heel geintegreerd ontworpen.
12.
MCA drive controller plaatsen in het slot dat het dichtst bij de drive-slede zit...
13.
Plaatsen harde schijf. Als de controller goed geplaatst is, klikt hij meteen goed op zijn plaats. Als de controller niet ver genoeg in het slot is geplaatst, past de harde schijf ook niet. Handig systeem dus.
|