Vraag #25:

Vandaag behandelen we uitgebreid twee ingezonden vragen: “Is het raar als ik geen seks voor het huwelijk wil?” en “Hoe is het voor mijn partner om te wachten tot het huwelijk?”

Seks voor het huwelijk: Goed of fout?

couple

Het speelt een rol in elke relatie. Er wordt talloze keren over gediscussieerd. Het is een discussie dat wereldwijd voorkomt. Cabaretiers maken er grappen over. Mannen zeggen er nooit nee tegen en grijpen elke kans dat ze kunnen krijgen, maar vrouwen volgen hun intuitie erover en gaan dus op hun gevoel af: gaan we wel of geen seks hebben voor het huwelijk?

Veel mannen en vrouwen kunnen hierop geen antwoord geven. Bij sommigen is het antwoord meteen al nee, mede dankzij hun geloofsovertuiging en/of opvoeding. Toch kunnen juist ook die mensen van mening veranderen als de situatie zelf zich afspeelt. Ze waren het niet van plan, maar ze doen het alsnog. En sommigen blijven nee zeggen, omdat het simpelweg taboe is. Anderen vinden het geen probleem en vinden dat het een onderdeel van liefde is. Maar voordat je zoiets beweert, moet je jezelf afvragen: wat is liefde nou? We’ll explain it to you!

Waarom zou je wachten met seks tot na je huwelijk, je voelt toch wel dat je van elkaar houdt?
In de eerste plaats: er zijn ontzettend veel mensen van wie je houdt, waarmee je desondanks geen seks hebt. Seks heeft niet alleen te maken met ‘voelen dat je van elkaar houdt’. Liefde kent wel meer manieren om zich uit te drukken. Alle ongehuwden ter wereld kunnen heel veel seksloze liefde aan elkaar geven zonder daar ongelukkig van te worden. Dus zo erg kan het niet zijn om even te wachten, daar slijt de liefde niet van. Sterker nog: het verlangen naar elkaar wordt alleen maar groter. Dat is juist spannend.

In de tweede plaats: seks is geen consumptieartikel, al lijkt het wel overal om ons heen heel normaal verkrijgbaar. Seks is het allermooiste dat twee mensen elkaar kunnen geven, en is zo speciaal dat je dat bewaart voor die ene speciale persoon, waar je heel speciaal ‘ja’ tegen zegt. Dezelfde persoon met wie je de bruidstaart eet op het huwelijksfeest. Daarvan ga je toch ook niet van te voren snoepen? Er zijn zoveel dingen die een bijzonder symbool worden van je huwelijk als je ze durft te bewaren! Het kostbaarste huwelijkscadeau is dat je je helemaal aan je man of vrouw kunt geven. Dat cadeau moet je niet van tevoren consumeren.

Kan een man wel wachten tot het huwelijk?

huwelijk

Wachten is uit de tijd - zeggen ze. Wachten is onmogelijk - zeggen ze. Wachten is stom - zeggen ze. Maar wij vinden seks voor het huwelijk seriously uncool. Mannen kunnen liegen om seks te krijgen. Het is algemeen bekend dat mannen vaker liegen dan vrouwen. Het is ook algemeen bekend dat mannen vaker aan seks denken dan vrouwen. Hierdoor gaan veel vrouwen de fout in door te denken dat mannen niet zonder seks kunnen en niet kunnen wachten. Niks is echter minder waar. Er zijn redenen genoeg om te wachten en het is ook fysiek en mentaal makkelijk voor de man om te wachten. Dit is ook een belangrijke fase in de relatie. Hieruit kan de vrouw namelijk opmaken of de man daadwerkelijk van haar houdt en van plan is met haar te trouwen of gewoon een relatie puur voor de sekslust is aangegaan. Een serieuze man kan makkelijk jarenlang trouw op de vrouw wachten. Dit verloopt vlekkeloos en gaat vaak gepaard met enkele masturbaties wat absoluut normaal is. De een zal het vaker doen dan de ander, want elke man is anders. Maar als antwoord op de vraag of de man kan wachten: Ja, dat kan hij zeker. En met gemak.

Maar mijn vriend/verloofde beweerd nog steeds dat hij niet kan wachten? Doe ik hem geen pijn door hem te laten wachten?

Als eerst moet je weten dat dat pure onzin is. Zoals we hierboven al aangaven kan hij makkelijk wachten. Je doet hem ook geen pijn. Lichamelijk niet en emotioneel niet. Ten tweede moet je weten dat het twee mogelijke oorzaken kan hebben als hij alsnog zoiets beweerd.

Oorzaak #1: Hij is niet serieus met je. Jullie hebben pas een korte tijd met elkaar en hij blijft aan je hoofd zeuren om een stap verder te gaan. Pas op voor zulke situaties, want het komt vaak voor dat de man de vrouw dumpt nadat hij heeft gehad wat hij wilde. Weet je echter zeker dat deze man van je houdt, maak je dan niet druk en lees dan oorzaak nummer twee.

Oorzaak #2: Je hebt hem van the cookie jar laten snoepen. Je hebt al eerder ‘seksueel getinte’ handelingen met hem verricht. Hierbij kan je denken aan het strelen van elkaar, droogneuken (met de kleren aan tegen elkaar wrijven) en aan elkaar zitten. Hier is niks mis mee en hier kunnen jullie het ook bij houden. Maar als je merkt dat hij steeds meer wilt en verder wilt gaan, dan heb jij hem naar alle waarschijnlijkheid (onbewust) de indruk gegeven dat je ook verder zou willen gaan en best open zou staan voor een nieuw seks avontuur.

Dit is een situatie waarin je de man kan vergelijken met een kind: Stel je een jongetje van 5 jaar voor. Het jongetje is kalm en rustig, speelt met zijn speelgoed en leeft in z’n eigen vredige wereldje zonder iemand te storen. Op het moment dat het jongetje weet dat jij een zak snoep of lolly achter de hand houdt, barst de hel los. Het jongetje huilt en doet er alles aan om de lolly te krijgen. Hij heeft een behoefte voor de lolly ontwikkelt. Hij denkt dat er een mogelijkheid is om het te krijgen dus hij waagt al z’n kansen. Hier moet jij ingrijpen en kiezen uit twee opties: je geeft hem wat hij wil of je maakt hem op een strenge manier duidelijk dat hij absoluut geen lolly mag hebben. Je zegt dat het potje met lollies een andere keer open gaat en dat hij geduldig moet afwachten en dat jij koste wat het kost het potje niet zal openen. Hierdoor begrijpt het jongetje dat verdere moeite en acteerwerk zinloos is en zal hij weer terugkeren in zijn kalme, vredelievende staat. En wat is er gebeurt met zijn behoeftes voor lollies? Precies, foetsie! Hij is het allang al vergeten en alles gaat verder zoals het eerst was.

Deze situatie is dus precies hetzelfde als een jongeman die seks voor het huwelijk wilt. Hij zal er alles aan doen om het te krijgen, omdat hij denkt dat hij het kan krijgen. Want mannen zijn nou eenmaal geboren jagers. Als ze denken dat ze het kunnen krijgen, gaan ze er 100% voor. Jij moet hem echter duidelijk maken dat het taboe is. En dan bedoelen we ook echt duidelijk! Laat het voor hem geen twijfelgeval zijn. En gij zult zien... foetsie! Weg met die behoeftes. Hij zal er begrip voor hebben en makkelijk jarenlang wachten. Hij houdt tenslotte van je en hij voelt zich er goed bij. Een win-win situatie in elke relatie. Het feit dat jij in zijn leven bent is genoeg voor hem als hij echt van je houdt. Toch moet je uitkijken voor ‘players’ die beweren wel op je te wachten terwijl ze intussen met andere dames in bed duiken. Deze mannen kun je alsnog plaatsen bij oorzaak nummer 1: ze bewaren jou om je een andere keer te dumpen. Maar als het een jongen is waarvan jij weet dat hij volop te vertrouwen is en dat hij gek op je is, maak je dan geen zorgen en wacht rustig af met seks tot het huwelijk.

Maakt wachten met seks tot het huwelijk je relatie echt spannender?

Wachten is de moeite waard, dat is wat iedereen die het heeft meegemaakt gelooft en wat iedereen ook van anderen hoort en ziet. Het blijkt dat als je wacht je seks 10 keer zo mooier en bevredigend is dan dat je het met iedereen doet voor het huwelijk. Seks moet je zien als een cadeau dat je volledig uit moet kunnen pakken als je getrouwd bent en niet al half uit hebt laten pakken als je net getrouwd bent. Met doorzettingsvermogen van beide kanten is het zeker mogelijk.

Wat maakt seks tijdens het huwelijk dan zo bijzonder?

seks

Seks is om mee te beginnen een geweldig geschenk van God aan de mens. Het voegt een diepere dimensie toe aan je relatie, waar je allebei op den duur ook zeker aan toe bent. Seks maakt een relatie compleet (naast, niet te vergeten, alle andere factoren die van belang zijn binnen een relatie). Maar... seks is niet alleen iets geweldigs, het is ook iets gevoeligs. Wanneer je seks met je partner beleeft vraagt dit een stuk overgave van beide kanten. Alleen wanneer beide partijen zich durven over te geven kan seks iets heel moois worden tussen twee mensen. Dat overgeven van jezelf is niet zomaar iets. Het betekent dat je jezelf helemaal bloot moet geven. Dit proces vraagt een hoop inspanning, energie, geduld en begrip van beide kanten. Er kunnen gevoelens van onzekerheid op komen spelen, hoe veel je ook van iemand houdt en hoe verliefd je ook op elkaar bent. Je moet elkaar immers in dat opzicht nog helemaal leren kennen.
In het proces van leren kennen en je aan elkaar durven overgeven hebben wij ervaren, dat veiligheid eigenlijk het belangrijkste aspect is waar je naar verlangt. Dit geldt voor zowel man als vrouw. Alleen binnen het huwelijk wordt die veiligheid geboden die je nodig hebt in het gehele proces. Waarom? Toen wij getrouwd waren begrepen wij pas goed waarom we nu zo lang hadden gewacht. De hele seks belevenis is pas veilig als twee mensen elkaar voor altijd trouw beloofd hebben. Schaamte is er niet meer. Het naakt zijn neemt zoveel met zich mee dat je er niet alleen van kunt genieten, maar dat je er ook iemand pijn mee kan doen. Je kunt daarna niet meer zomaar opstappen met het gevolg dat een van de twee partijen ernstige schade oploopt. Dat betekent ook dat zowel hij als zij niet meer naar eigen huis gaat nadat je de diepste diepten met elkaar gedeeld hebt. Nee, er is ruimte en tijd om veilig in elkaars armen tegen elkaar aan te kruipen en de volgende dag wakker te worden met een droom die geen bedrog is: de meest dierbare persoon in je leven, je grote geliefde ligt namelijk naast je! Zucht... mooi he?
Echt waar, het huwelijk is iets gaafs. Het is wat ons betreft het mooiste verbond wat er bestaat tussen twee mensen die veel van elkaar houden. Dus voor alle mannen en vrouwen: Wacht met seks tot aan je huwelijk en ontdek dan dat het de moeite waard is om te wachten! Bless you with it!

rings

Kort samengevat:

Vraag: Is het raar als ik geen seks voor het huwelijk wil?
Antwoord: Nee, het is absoluut normaal. Je partner is raar als hij/zij dat niet accepteert.

Vraag: Hoe is het voor mijn partner om te wachten tot het huwelijk?
Antwoord: Als hij/zij echt van je houdt en serieus met je is, zeer makkelijk.

Volgende week behandelen we de ingezonden vragen: “Hoe weet ik of mijn partner echt van mij houdt?” en “Hoe weet ik of mijn partner mij bedriegt?”

 

© 2005