Een kijkje achter de schermen bij Tele2

Lesley Zwart 16/10/09 Amsterdam Informatica Hugo v/d Brug Tele2 (Zakelijk)

Hugo van de Brug (32) is applicatiemanager bij Tele2. Hij werkt nu ruim twee jaar voor de zakelijke markt op het hoofdkantoor in Amsterdam. Tele2 Zakelijk is een aanbieder van zakelijke telecommunicatieoplossingen en noemt zichzelf de grootste alternatieve telecomaanbieder in Nederland. Zij maken gebruik van een eigen glasvezel- en DSL-netwerk. Daardoor kan Tele2, als we de website mogen geloven, vrijwel elk bedrijf de best passende telecom-oplossing bieden. Om er achter te komen wat de functie applicatiemanager bij een dergelijk groot bedrijf inhoudt, heb ik besloten om Hugo te interviewen.

werkplek De werkplek van Hugo is onderdeel van een aantal bureaus die samen een cirkel vormen. Overal zie ik beeldschermen. Het lijkt op een eiland van computers. Voorstellen hoeft niet, want Hugo is mijn zwager. Daarom steekt hij meteen van wal: ¨Wat de functie applicatiemanager inhoudt? Ik zorg ervoor dat applicaties binnen het bedrijf goed blijven functioneren en aangepast kunnen worden aan de toekomst. Ook zorg ik voor verbeteringen, zodat gebruikers makkelijker kunnen werken. Systeemverbetering is ook een onderdeel van mijn werk.¨ Het blijkt best lastig voor Hugo om te omschrijven wat een applicatie precies is. Volgens Wikipedia is een applicatie (letterlijk: toepassing) 'een computerprogramma dat is bedoeld om door de gebruiker direct te worden gebruikt'.

Functies

Hugo heeft de vooropleiding MBO Informatica niveau 3 gevolgd. Hij wist echter niet lang van te voren dat hij dit wilde doen. “Ik ben wel van jongs af aan met computers bezig geweest, maar eigenlijk wist ik niet dat je er echt je werk van kon maken. Toen ik daarachter kwam begon ik geïnteresseerd te raken. Ik heb overigens wel wat aan de opleiding gehad, maar er zijn ook veel nieuwe dingen die ik heb moeten leren. De kennis wordt door middel van cursussen aangeboden.¨ De reden waarom je niet van te voren over alle kennis kunt beschikken, is het feit dat de problemen die opgelost moeten worden erg divers zijn. ¨Als je een probleem oplost is het niet de bedoeling dat hetzelfde probleem later weer opduikt. In principe zijn het dus steeds andere problemen waar je mee bezig bent, als je je werk tenminste goed doet!¨ lacht hij. ¨Het leuke ervan is dat het werk daardoor erg gevarieerd is. Elk probleem zie ik weer als een nieuwe uitdaging.¨

Binnen de afdeling waarop Hugo werkt zijn er verschillende functies. Zo kun je een junior, medior, senior of leader zijn. Als leader sta je net onder de manager. Hugo is een medior en hij is hier tevreden mee. ¨Binnen vijf jaar hoop ik echter wel een leidinggevende functie te hebben. Ik ben trouwens erg blij dat je hier de kans hebt om te groeien. Bij vorige bedrijven waar ik heb gewerkt was dit namelijk niet altijd het geval. Het is een uitdaging om hogerop te komen en deze uitdaging miste ik bij de vorige bedrijven.¨ Deze vorige bedrijven zijn: Centric, Astra-Zeneca, gemeente Rotterdam, D-Reizen en DKTP. Erg divers: zo is Astra-Zeneca een farmaceutisch bedrijf en D-Reizen een reisbureau.

Enthousiast

aan het werk Het valt me op dat Hugo enthousiast over zijn werk vertelt. ¨Ja, ik vind het werk erg leuk om te doen. De werkdruk is vrij hoog, maar er is wel een zekere mate van vrijheid. Je kunt zelf een beetje je taken verdelen. De mogelijkheid om door te groeien is voor mij een uitdaging en daarom ook een reden waarom ik het werk leuk vind.¨ Ook lijkt het erop dat hij goed met zijn collega's op kan schieten. ¨De sfeer op het werk is gezellig en mijn collega's zijn erg aardig. Er wordt, ondanks het feit dat het gezellig is, natuurlijk wel gewoon gewerkt, maar er is wel altijd wat speling.¨ Ondanks het feit dat Hugo mijn zwager is vind ik het toch wel moeilijk om naar zijn salaris te vragen. Gelukkig maakt hij er geen probleem van: ¨Ik ben erg tevreden met mijn salaris.¨

Toekomst

Alhoewel Hugo het eerder in dit interview al een beetje heeft verteld, wil ik toch nog een keer graag weten wat hij in de komende vijf jaar wil bereiken. ¨Naast het hebben van een leidinggevende functie zou ik ook graag mijn communicatieve vaardigheden willen verbeteren. Dit is sowieso nodig als je de leiding over een team hebt, maar eigenlijk is communicatie binnen een team natuurlijk altijd belangrijk, wat voor rol je ook speelt.¨ Volgens de website van Tele2 zal in de behoefte aan snelheid en bandbreedte in de netwerkeconomie van morgen explosief toenemen, of het nu gaat om datanetwerken, vaste en mobiele telefonie, internet of multimediatoepassingen. Tele2 richt zich daarom op de toekomst door voortdurend in te springen op klantbehoeften. Hugo zal de komende jaren dus nog genoeg te doen hebben!