Verzorging.

-         De vachtverzorging

-         Wassen

-         Verzorging van de nagels

-         Verzorging van de ogen

-         Verzorging van de oren

-         Verzorging van het gebit

-         Hygiëne

  De vachtverzorging.

 

Katten met een vacht hebben een bepaalde verzorging nodig. Instinctief zullen katten hun eigen vacht verzorgen. Bij katten met een korte, glad aanliggende vacht is dat vaak ook geen probleem. Maar zodra een kat een langere en dikkere vacht heeft, dient een baasje de kat mee te helpen met de vachtverzorging, en dat is om een paar van de volgende punten.

Het opmerken van parasieten of een medisch probleem. Als je als eigenaar de vacht van je kat verzorgt zullen zulke problemen sneller worden gezien. Het zal namelijk niet altijd opvallen dat een kat bijvoorbeeld een teek heeft op haar huid, maar met het borstelen kom je dat natuurlijk wel tegen. Zo worden ook andere dingen sneller opgemerkt zoals bijvoorbeeld vlooien, of huidbeschadigingen etc.

Haarballen. Katten hebben kleine weerhaakjes op de tong zitten die naar achteren gericht zijn. Daarom zal een kat alle haren die hij of zij met het toiletmaken binnenkrijgt ook inslikken. Zodra een kat veel van het haar heeft opgeslikt tijdens het wassen vormt er zich een haarbal in de maag. Daarom is gras voor een kat ook erg belangrijk, dit werkt als een soort natuurlijk braakmiddel. Daarvan zal de kat uiteindelijk de haarbal weer uitbraken. Als de kat niet buiten komt, is het handig om kattengras te kopen. Zo voorkom je dat de kat aan andere planten gaat knagen. Dit is vaak niet alleen jammer voor jou zelf, maar sommige kamerplanten zijn ook giftig voor katten. Door de kat vaker te borstelen haalt u zelf al een groot deel van de haren weg. En mocht de kat nou toch veel haarballen produceren, dan kunt u altijd nog speciaal voer kopen of haarbalpasta’s waardoor de haarballen via de darmen word afgevoerd.

Versterking van de onderlinge band. Katten die het goed met elkaar kunnen vinden, wassen elkaar. Door een betere band te krijgen met je kat, kun je het nabootsen door het katje te aaien. Veel katten ervaren vachtverzorging ook als zodanig en willen erg graag geborsteld worden. Zelf al is het alleen maar om de aandacht en bevestiging van de onderlinge band die het dier met u heeft te krijgen.

Terug naar begin

 

Wassen.

 

Mensen die met hun kat op kattenshows lopen zullen ook vaak de kat wassen. Dit zijn tenslotte als het ware schoonheidswedstrijden en de dieren die er goed verzorgt en mooi uitzien kom vaak verder dan anderen. Katten die het wassen gewend zijn vinden het niet meer zo erg, maar is uw kat dat niet gewend, dan is dat in het begin een heel ander verhaal. Als u uw kat gaat wassen is het verstandig een goede kattenshampoo (alleen maar shampoo’s speciaal voor katten gebruiken, want shampoo’s voor mensen doen geweld aan de vachtstructuur en de vetlaag van de huid.) te kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld shampoo’s die de vacht witter maker, of juist meer zwart. Het wassen moet wel minimaal 3 á 4 dagen van te voren, zo kan de vacht nog weer wat herstellen voor de show. Maar ook voor mensen die niet op shows gaan is het wassen van de kat soms toch wel nodig, bijvoorbeeld als het heel vies is. Alleen als u hiermee pas begint op oudere leeftijd zal de kat dit niet erg waarderen. Het is verstandig de kat van jongs af aan te laten wennen.

 Terug naar begin

 

Verzorging van de nagels.

 

Nagels zijn een heel belangrijk onderdeel van de kat. Zonder nagels is en kat in principe gehandicapt. Het trekken van nagels word dan ook als dierenmishandeling gezien. Deze dieren overlijden vaak vroegtijdig en ze blijvens ook zonder nagels instinctief krabben, en halen er op die manier soms hun voetzooltjes tot bloedens toe bij open. Wel kunt u de kat haar nagels een klein beetje bijknippen, maar ook dit hoeft vanuit medisch oogpunt helemaal niet noodzakelijk te zijn. Een nageltje bijknippen moet maar ongeveer 2 millimeter te zijn, zo komt u niet in de buurt van ‘het leven’ (ook in de nagels zitten bloedvaatjes en dus hebben ze ook gevoel in hun nagels.) De kat scherpt zijn nagels ook zelf, en als het niet noodzakelijk is de kat zijn nagels te knippen(bijvoorbeeld voor een show, als een poes gedekt word of als hij als liefkozing vaak kneed/melkt bij u op schoot), doe het dan ook niet! Een krabpaal is in huis dan ook een uitkomst, de kat scherpt zijn nagels zelf en u heeft er verder geen last van.

Terug naar begin

 

Verzorging van de ogen.

 

De oogjes van een kat hebben bijna nooit verzorging nodig. Wat vuil in de ooghoekjes kunt u zelf met een vochtige tissue schoonmaken (altijd in de richting van de neus wrijven). Sommige katten hebben wat meer oogverzorging nodig zoals de pers en exotic. Deze hebben vaak traanoogjes, dit kunt u verzorgen door dagelijks de oogjes en gezichtplooien te verzorgen. Ook kunt u altijd ooglotion kopen in een dierenspeciaal. Zodra de ogen van uw kat er echt slecht uit gaan zien, kunt u altijd bij een dierenarts terecht, en dat is dan ook zeker verstandig om te doen. De ogen zijn een heel belangrijk zintuig voor de kat. Hij kan zowel overdag als ’s nachts erg goed kijken, door zijn pupillen samen te knijpen kan hij de hoeveelheid licht in dat in zijn ogen valt regelen. Dit is erg belangrijk aangezien katten zowel op dag- als nachtdieren jagen.

Terug naar begin

 

Verzorging van de oren.

 

De meeste katten zullen hun leven lang geen last van hun oren hebben, zonder dat hun baasje er ooit iets aan heeft gedaan. De oren zijn heel erg belangrijk voor een kat, indien hij zijn prooi niet ziet, kan hij het toch horen. Het schoonmaken van de oortjes is ook zelden nodig. Je mag het ook niet te vaak schoonmaken, dus je moet hier goed mee oppassen. Je moet het oor alleen schoonmaken als het echt vies is. Een beetje oorsmeer in zijn oor is gezond, maar zodra er veel in zit en het ook stinkt moet je het schoonmaken. Dit moet je niet doen met een wattenstaafje, daarmee druk je het allemaal alleen maar verder het gehoorgang in. Het beste is om wat speciale kattenoorcleaner in het oor te druppelen en die in te masseren. Het vuil weekt dan los en komt vanzelf naar buiten, dit is eenvoudig schoon te maken met een vochtige tissue. Heeft uw kat last van stinkende, donkere, korrelige afscheiding in de gehoorgang, dan duidt dat vaak op oormijt en kunt u het beste meteen contact opnemen met uw dierenarts.

Terug naar begin

 

Verzorging van het gebit.

 

Het gebit van de kat hoort regelmatig nagekeken te worden. Tussen de 4e en 6e levensmaand wisselen de kittens hun gebit voor het volwassen, blijvende gebit. Het is goed om dit af en toe te controleren. Mocht er een tandje vast blijven zitten, dan groeit de tand eronder scheef. Als u twijfelt altijd even bij de dierenarts langsgaan. Ook moet u controleren op tandsteen, dit is een donkergekleurde aanslag op de tanden, dat tot tandbederf van de katten kan leiden, waardoor ze uiteindelijk zelfs uitvallen. Dit kunt u voorkomen door uw kat regelmatig  harde brokjes of ander voedsel te geven waar hij zijn gebit bij moet gebruiken. Geef uw kat alleen geen botten of botjes, behalve splintergevaar kan het ook vast komen te zitten in de kaak. Wanneer uw kat al last heeft van tandsteen kunt u het beste contact met uw dierenarts opnemen.

Terug naar begin

 

Hygiënne.

 

De hygiëne is erg belangrijk. Een gebrek aan een hygiënische, goed geventileerde leefomgeving werkt namelijk problemen in de hand.

·         De kattenbak hoort dagelijks te worden leeggehaald en minstens 1 keer per week te worden schoongemaakt.

·         Drinkwater hoort elke dag vers te worden aangegeven. Spoel de waterbakjes ook goed uit.

·         Bederfelijk voedsel, zoals bikvoer, vlees of vis, moet een uur nadat het aangeboden word worden weggehaald en weggegooid. Zeker in de zomer is dit een broedplaats voor bacteriën, dus zet het ook nooit in de zon.

·         De etensbakjes dagelijks wassen, vooral als er blikvoer of vlees in heeft gezeten. Bakjes met droogvoer kan eens per week.

·         Zorg ervoor dat er frisse lucht in het huis kan komen.

·         Houd een normale hygiëne in acht: was kleedjes en dergelijke eens per week en stofzuig dagelijks.

Terug naar begin

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17-01-10.
© Laura van der Kam 2010