Aanschaf van een kat.  

-         Aanschaf van een huiskat

-         Aanschaf van een raskat

  De aanschaf van een huiskat.

 

Waarom een huiskat? De meeste mensen kiezen voor een huiskat. Iedereen heeft in zijn omgeving wel iemand die een nestje kittens heeft waar een goed thuis voor word gezocht. Huiskatten zijn rasloze katten en je kunt ze vaak krijgen voor niks of weinig geld. Qua karakter en hoe mooi de kat is hoeft een huiskat totaal niet minder te zijn als een raskat. Wel moet je op een aantal punten letten als je een huiskat neemt:

 De leeftijd van de kittens. Dit is erg belangrijk omdat huiskatten vaak op een te jonge leeftijd worden weggehaald bij de moeder. Meestal is dat al op een leeftijd van 6 tot 8 weken. Kittens moeten echter minstens 13 weken oud zijn voor ze de moeder en vertrouwde omgeving verlaten. Op jonge leeftijd weghalen betekent vaak dat kittens met gedragsproblemen kunnen opgroeien. Vaak leert de eigenaar omgaan met de ‘gebruiksaanwijzing’ van het kitten, maar helaas gebeurt het ook vaak genoeg dat het word afgestaan, in een asiel terecht komt of gewoon word gedumpt en aan zijn lot word overgelaten. In een asiel kan het helaas door zijn gedragsproblemen vaak niet weer aan een goed huisje komen. Die gedragsproblemen kunnen worden opgelost door het kitten tot 13 weken bij de moeder te houden, want juist in de 9e tot de 11e levensweek leert het kitten de belangrijke sociale vaardigheden. Door stoeien en schijngevechten die de kittens voeren, leren ze  waar de grenzen van geaccepteerd gedrag ligt. De moederpoes is hierin zo belangrijk omdat zij de sterkste is van allemaal en als enige goed in staat is een kitten te corrigeren als het iets fout doet. Kittens die dus eerder van huis worden weggehaald weten hun grenzen niet echt goed te vinden, en krabben of bijten te hard tijdens het spelen, maar dit gebeurd ook tijdens het onderlinge gedrag.

 Het karakter van de ouderdieren en de leefomgeving. Het karakter is voor een niet onbelangrijk deel erfelijk. Mensen zoeken een kat met een stabiel lief karakter dat graag geaaid word en interactie wil met de huisgenoten. Dit soort eigenschappen zijn voor een deel erfelijk en het gevolg van de opvoeding. Dus om te beginnen zoek je een moeder en vaderpoes die zelf al een goed karakter hebben. Kittens van zwerfkatten of van katten die vaak alleen zijn, zijn meestal wat minder aanhankelijk en hebben minder vertrouwen. Dit heeft te maken met dat de sterkste, slimste en hardste katten meer overlevingskansen hebben. Een kitten dat is aangeleerd bij mensen uit de buurt te blijven zal zelden een schootkat worden. In dit soort katten kan uiteraard wel een lief karakter uitbloeien maar daar is veel tijd en geduld bij nodig, en veel mensen hebben liever een makkelijk kitten. Dus kittens die in een gezin zijn opgegroeid en veel aandacht krijgen zijn de beste keuzes.

 Aanschaf van asielkatten. De aanschaf van een huiskat. Een asiel is natuurlijk de beste oplossing. Veel mensen denken dat er alleen maar probleemkatten zitten, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De meeste katten zijn juist heel lief en in het asiel terecht gekomen door omstandigheden waar zij zelf absoluut niks aan kunnen doen. Er is zelden iets mis met een asielkat, vaak had het katje gewoon pech. Voor meer informatie zullen de asielmedewerkers klaar staan om u alle informatie te geven. Ook wanneer het dier een ‘gebruiksaanwijzing’ nodig heeft zullen ze dat er bij vertellen en uitleggen. Wel is het altijd handig om te vragen of het dier kattenaids of kattenleukemie heeft. Deze besmettelijke en dodelijke ziekte uit zich verder vaak niet in het gedrag maar het kan wel andere katten besmetten.

 Ontwormingen, inentingen en parasieten. Als u een kitten neemt, vraag dan altijd of de particulier het kitten wilt inenten tegen kattenziekte en niesziekte en het te laten ontwormen. Als dit een probleem oplevert vraag dan of u zelf met het kitten naar de dierenarts mag gaan. Alle kittens zijn namelijk besmet met spoelwormen, ook als de moederpoes regelmatig word ontwormd. Daarbij komt dat de ziekten die de moedermelk afgeeft met de leeftijd van 8 weken met sprongen afneemt. Daarom is het verstandig het kitten te laten inenten, en pas 1 week na de inenting op te halen. Kijk de kittens ook altijd goed na op parasieten. Als het kitten last heeft van uitvloeiingen uit de neus en ogen, vieze oortjes of sporen van diaree, laat het kitten dan waar het is. Dit zijn geen gunstige voortekens en het kitten kan een ziekte bij zich dragen.

 

De aanschaf van een raskat.

 

Welk ras is geschikt voor ons gezin? Er zijn heel erg veel verschillende rassen. Naast een rasgebonden uiterlijk heb je natuurlijk ook een rasgebonden karakter. Er zijn bepaalde rassen die erg speels en nieuwsgierig zijn en andere liggen uren in de vensterbank mooi te wezen en zich lekker te laten vertroetelen. Daarnaast zijn er rassen die veel intensieve verzorging nodig hebben zoals halflang- of langharige rassen, maar er zijn ook katten die veel minder verzorging nodig zijn en hun eigen gangetje gaan. En zo zijn er nog veel meer verschillen. Het beste is dan ook om op te zoeken welk ras het beste bij u en uw gezin past. Bijna elke cattery (een fokker met raskittens) heeft wel een site waar ook informatie over het ras bij staat of waar u contact kunt opnemen met de fokker. Je moet echter niet alleen uitgaan van wat er over het ras beschreven staat, je moet het zelf altijd eerst zien en aanvoelen en dan pas oordelen. Mensen creëren vaak al een beeld van te voren wat heel onterecht kan zijn, en per persoon verschillend. Zo kan de 1 over een bepaald ras vinden dat het heel lief en aanhankelijk is, terwijl de ander vind dat hij opdringerig is en je geen seconde met rust laat. Je kunt het beste beeld krijgen als je de kat te zien krijgt in huiselijke kring en een volledig beeld hebt van wat dat ras inhoud.

Waar koop ik mijn raskat? Op een kattententoonstelling kun je al eeuwenlang kittens kopen en meteen een beeld krijgen van wat voor ras het is. Ook kom je meteen in aanraking met de fokker die u er dingen over kan vertellen. Kattententoonstellingen zijn altijd wel te vinden bij u in de buurt. U kunt dit nagaan bij kattenverenigingen, die weer vaak vermeld staan in een dierentijdschrift.  Ook zijn er genoeg sites te vinden van fokkers op het internet. Hierbij staat altijd wel een contactpagina, en u kunt meteen zien wat voor katten en kittens een bepaalde fokker heeft. U hoeft alleen het ras in te tikken bij Google, en vervolgens krijgt u genoeg cattery’s.

Waar moet ik op letten? Zodra u bij een fokker bent om naar een nestje kittens te gaan kijken, let dan goed op een aantal zaken:

-Zijn er niet te veel katten? Zijn er fokkers met een grootschalig aantal katten (8 of meer zonder nestjes meegerekend), dan is dat vaak niet zo’n heel goed teken. Als het er letterlijk en figuurlijk wemelt van de katten krijgen ze vaak niet allemaal genoeg de aandacht en verzorging die ze nodig hebben.

-Hoe zijn de dieren gehuisvest? De kittens moeten in huiselijke kring zijn opgegroeid, en niet in een schuur, buitenren of logeerkamertje. Dit vanwege hun sociale ontwikkelingen.

-Hoe reageren de kittens op uw bezoek? Observeer hoe de kittens op uw bezoek reageren. Als ze niet slaperig zijn, beschouwen gezonde kittens uw bezoek als een welkome afwisseling op de dagelijkse gang van zaken en zeker niet als eng of bedreigend. Ze zullen u dan ook open tegemoet treden en vaak hun speelsheid tentoonstellen.

-Hoe is het gesteld met de Hygiëne? Let ook op de hygiëne. Bij een fokker kan het mogelijk wat minder fris ruiken als bij u, maar dit komt vaak door bijvoorbeeld een ongecastreerde kater die binnenrondloopt, dit hoeft niet altijd zo te zijn en het betekent ook niet dat het er onhygiënisch is. Er is alleen geen excuus voor vieze kattenbakken, katten met klitten in de vacht, vieze ogen, een smerige vloer, schoteltjes met oude (blik)voerresten of andere dingen die wijzen op een beperkte mate van verzorging. Deze verwaarlozing is een voedingsbodem voor bacteriën en andere problemen.

Maken de kittens een gezonde indruk? Het kan best zijn dat 1 van de kittens een of meerdere dagen een traanoogje heeft of een kleine infectie buiten de fokker zijn/haar schuld om. Tot dat over is, laat een fokker meestal geen mensen naar de kittens kijken. Mocht er echter wel wat mis zijn met het kitten als u op bezoek komt, zoals uitvloeiingen uit de neus en ogen, vieze oortjes, een plukkerige vacht of sporen van diarree dan is dit vaak geen goed teken en laat u niet verleiden het kitten aan te schaffen, ook niet uit medelijden. Het kan een ziekte bij zich dragen. Andere aanwijzingen dat er iets niet in orde is, zijn onder meer al te ronde en harde buikjes(wormbesmetting) en kale plekken in de vacht(schimmel)

Bezoek op dezelfde dag niet meerdere fokkers. Hoewel het bij de meeste fokkers prima gesteld is met de hygiëne en gezondheid van de dieren wordt aanbevolen om op een dag niet meer dan 1 fokker te bezoeken. Er is namelijk kans dat u ziektekiemen ongewild met u meeneemt naar een volgend adres.

Als laatste controleert u altijd goed de papieren. De fokker zal deze met u doornemen en eventuele belangrijke dingen laten zien, zoals een erfelijke ziekte. Bijna alle fokkers testen de ouderdieren op erfelijke ziekten en zullen er ook gezonde kittens volgen, maar er kan altijd 1 tussen zitten die wel wat kan hebben. Dit hoeft niks ernstigs te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten.

De keuze. Als u een nestje kittens bezoekt, zult u ervaren hoe moeilijk het vaak is om een keuze te maken. Vaak lijken ze allemaal even leuk en dat zijn ze ook. Dan kunt u met de fokker bespreken wat u met de kat wilt doen (bijvoorbeeld showen of gewoon een gezellige poes). Een fokker zal de meest kleine dingetjes opvallen en kan u dan het beste vertellen wat de beste keuze voor u is. De kat zal immers zo’n 15 jaar deel van uw leven uitmaken.

 

 Terug naar begin

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17-01-10.
© Laura van der Kam 2010