De recenste restauratie

In 1991 is het weer tijd voor een restauratie van het klokkenspel en het astronomisch uurwerk. Er wordt een comité in het leven geroepen om geld in te zamelen, er wordt ca. € 15.000,00 aan particuliere giften ontvangen, de gemeente Arnemuiden geeft een krediet van € 15.000,00, ook de provincie geeft € 1.750,00 subsidie.

Over de toestand van het klokkenspel: de situatie is allertreurigst, de magneten en de bedrading zijn totaal versleten. En het bandspeelwerk van het klokkenspel vertoont zoveel mankementen, dat algehele revisie nodig is, terwijl het toten uurwerk aan een volledige restauratie toe is. Alleen de "Jezusklok" doet het nog en het verschil tussen een begrafenis en b.v. koninginnedag is niet meer te horen. Klokken gieterij Eijsbouts uit Asten (NB) krijgt de opdracht het werk uit te voeren.

De restauratie van het eb- en vloeduurwerk hoeft niet uitbesteed te worden!!!!: De, inmiddels 80-jarige heer Hoitsma uit Middelburg hoort van de plannen en dus ook van de deplorabele staat van 'zijn' getijdenklok en biedt zijn diensten aan: Samen met dhr J. Theune (de vaste klokkenist) is hij een middag aan het instellen en herinstellen van het mechaniek, dat hij destijds in 1955, ontworpen heeft, en zie: de klok geeft daarna de maanstanden en de getijden weer als vanouds aan.

Op zaterdag 13 april 1991 wordt de klok weer officieel in gebruik gesteld.

Dan, in 1996, wordt de klok en het klokkenspel van een "radio synchronisatie" voorzien. De taak van de slinger van het uurwerk zal worden overgenomen door een magneet, die er voor zorgt dat het uurwerk iedere minuut een impuls krijgt.


Terug