Biografie     Discografie     Foto's     Audio/Video     Schrijf JoshJoshua Winslow Groban werd op 27 februari 1981 geboren in Los Angeles, Californië. Tijdens zijn vroege tienerjaren werd hij lid van het zanggroepje van zijn school, omdat zoals hij het zelf zegt, “iedereen dit deed!” Nadat hij geaccepteerd was voor het prestigieuze Interlochen Arts Program begon hij zijn talent serieus te nemen. Hij begon met het volgen van muzieklessen, begon interesse te tonen in theater en begon met zingen en acteren in de theaterproducties van zijn school. Uiteindelijk wist hij zijn opleiding aan de Los Angeles County High School for the Arts succesvol af te ronden.

Eind 1998 stond Josh Groban voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij volgde zanglessen bij een zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Foster belde de leraar op, omdat hij een zanger zocht voor de inauguratie van Gray Davis als gouverneur van Californië. Nadat Foster de demo van Josh had beluisterd , werd de zestienjarige jongeman prompt gevraagd om te komen repeteren voor het evenement.

Hij werd vervolgens in 1999, dankzij zijn uitvoering op de inauguratie, gevraagd door David Foster om in te vallen voor de wereldberoemde tenor Andrea Boccelli bij de repetities voor een optreden bij de Grammy-uitreikingen. Josh twijfelde even, omdat hij als bariton vreesde dat zijn bereik onvoldoende zou zijn voor het lied. David Foster bleef aandringen en uiteindelijk repeteerde Josh samen met Celine Dion het nummer “The Prayer”. Zowel Josh als Celine waren erg onder de indruk. Rosie O’Donnell was ook in het publiek aanwezig en nodigde hem vervolgens uit om op te treden in haar tv show. Oprah Winfrey volgde niet lang daarna.

Josh ging verder met het doen van uitvoeringen op verschillende, door David Foster georganiseerde (liefdadigheids)evenementen. Tegelijkertijd was hij ook druk bezig met zijn universitaire opleiding. Hij was erg trots dat hij toegelaten was tot de prestigieuze muziek/theateropleiding van Carnegie Mellon University. Josh maakte de keuze zijn opleiding voorlopig in de koelkast te zetten en zich volledig op zijn zangcarrière te richten. Hij had al enkele nummers met David Foster opgenomen en samen begonnen zij aan de opnames van zijn debuutalbum.

Zijn eerste uitgebrachte nummer was het duet “For Always” met Lara Fabian voor de soundtrack van de film "Artificial Intelligence" (AI) welke in de zomer van 2001 uitkwam.

Groban’s carriere maakte een vliegende start nadat hij een gastrol vervulde in Ally McBeal; de bedenker van de serie, David E. Kelley, vroeg hem “You’re Still You” te zingen voor de seizoenfinale van 2001. Duizenden emails van fans waren het resultaat, en Kelley vroeg Groban het volgende seizoen eenmalig terug te keren in dezelfde rol en “To Where You Are” te zingen. Warner Bros. Records bood Josh snel daarna een exclusief contract aan, onder de hoede van producer David Foster. Zes maanden na verschijning werd het debuutalbum Josh Groban dubbel platinum en er zijn inmiddels bijna 5 miljoen exemplaren van verkocht in de VS.

Josh werkte verder aan zijn bekendheid met een aantal high-profile optredens, waaronder in 2002 het Nobel Peace Prize Concert in Oslo, en een kerstoptreden in het Vaticaan in Rome. In 2002 nam hij ook zijn eerste live special voor PBS op, die later onder de titel Josh Groban in Concert als dvd werd uitgebracht. In 2003 verleende hij zijn medewerking aan het concert voor World Children’s Day. Later in 2003 kwam het 2e album Closer uit, waarvan in de eerste week 375.000 exemplaren  verkocht werden en dat 2 maanden later omhoog schoot naar de nummer 1 positie dankzij de single “You Raise Me Up”. Voor dit lied kreeg Groban een Grammy Award nominatie voor Best Male Pop Vocal Performance. Closer betekende zijn definitieve doorbraak en bleef 62 weken in de Billboard Pop lijst staan. Bijna 40 miljoen mensen zagen Josh optreden in de AOL “Broadband Rocks” concert serie.

In 2004 werd één van de concerten van de Closer tour in het Greek Theatre van Los Angeles opgenomen en als dvd uitgebracht, met de toepasselijke titel "Live at the Greek".

In September 2006 werd Awake uitgebracht en het bewees Josh zijn veelzijdigheid als een artiest, door het meeschrijven en -produceren van verschillende songs, waaronder “February Song.” Het album betekende een creatieve sprong vooruit, door de samenwerking met Dave Matthews, Ladysmith Black Mambazo, Herbie Hancock, Imogen Heap, Glen Ballard, en John Ondrasik’s Five for Fighting. Het album kwam binnen op nummer 2 in de Billboard album lijst en heeft inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht in de VS.

Josh was ook de best verkopende artiest van 2007 in de VS dankzij de verkoop van Awake en het kerstalbum Noel. Opgenomen in Londen in juni 2007 met het London Philharmonic, verkocht deze collectie van kerstklassiekers 4 miljoen exemplaren in de VS alleen al. Daarmee werd het het best verkochte album van 2007 en het stond 5 opeenvolgende weken op nummer 1 in de Billboard album lijst, een record dat voorheen op naam stond van Elvis Presley.

Ondanks al zijn succes blijft Josh vast besloten om verbonden te blijven: niet alleen met zijn stem en zijn songs, maar ook met zijn fans. Het resultaat van deze verbondenheid was nooit duidelijker dan op de cd/dvd Awake Live, opgenomen in augustus 2007 in Salt Lake City, in een uitverkochte arena met een publiek dat van tevoren niets van de opnames afwist. Awake Live werd uitgebracht op 6 mei 2008. “De dvd plaatst het album Awake waar het hoort: op het podium.” Zegt Josh. “Het live zingen van deze songs zorgde ervoor dat ik contact kon maken met mijn publiek op een manier die ik nog niet eerder had meegemaakt.” 

In 2004 richtte Josh de Josh Groban Foundation op, geïnspireerd door een ontmoeting met Nelson Mandela tijdens een reis naar Zuid Afrika. Deze stichting helpt kinderen in nood door middel van scholing, gezondheidszorg, en kunst. Mandela benoemde Josh tot officieel ambassadeur van zijn Project 46664, een campagne om wereldwijd aandacht te vragen voor HIV/AIDS in Afrika. In enkele jaren hebben de fans van Josh meer dan een miljoen dollar voor de Josh Groban Foundation ingezameld. Josh zijn commitment om de wereld om hem heen te helpen verbeteren resulteerde in zijn deelname aan vele liefdadigheidsevenementen, zoals VH1 Save The Music (2005), Tsunami Aid (2005) en Live 8 (2007).

Hoewel hij pas 27 is, heeft Josh duetten gezongen met enkele van de meest gevierde artiesten in de geschiedenis. Zoals Barbra Streisand, Celine Dion, Andrea Bocelli (in een eerbetoon aan de overleden Luciano Pavarotti tijdens de 2008 Grammy Awards), en Sarah Brightman (tijdens het Concert For Diana in Londen in 2007). Hij zong ook samen met Charlotte Church tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002, een optreden dat gezien werd door meer dan 2 biljoen mensen. Gedenkwaardige televisie optredens  waren ook zijn 6 bezoeken aan The Oprah Winfrey Show, een optreden bij The Kennedy Center Honors (ter ere van Andrew Lloyd Webber in 2006), 2 PBS specials (de eerste daarvan Josh Groban in Concert werd de best verkochte dvd van 2002), optredens tijdens de Super Bowl (2004 en 2006), de Walt Disney World Christmas Day Parade (2007) en American Idol’s “Idol Gives Back” (2007). In 2008 had Josh ook de mogelijkheid zijn komische kant te laten zien in Jimmy Kimmel’s hilarische video met Ben Affleck. En wat te denken van zijn optreden tijdens de uitreiking van de Emmy Awards in 2008, waar hij een medley van herkenningstunes van beroemde tv-series bracht.

Josh en zijn songs werden genomineerd voor meer dan een dozijn onderscheidingen zoals de American Music Award, World Music Award, een Grammy Award, en een Academy Award voor het lied  “Believe” uit de film, Polar Express met Tom Hanks (2005).

En Josh gaat door. In januari 2008 trad hij op tijdens het speciale live evenement tijdens het Sundance Film Festival getiteld “Where Music Meets Film.” In april 2008 was hij de gast van Paul Simon tijdens diens “Love in Hard Times: The Music of Paul Simon” concert serie aan de Brooklyn Academy of Music. In mei 2008 vertolkte hij de rol van “The Russian” bij het concert ter gelegenheid van de 21e verjaardag van de cult musical Chess, in de Londense Royal Albert Hall (het gehele concert verschijnt in 2009 op dvd). Ook mocht hij eind mei 2008 niet ontbreken bij het concert ter ere van David Foster waar talrijke grote namen hun medewerking aan verleenden (november 2008 uitgebracht als dvd: Hit Man: The Music Of David Foster And Friends)

In november 2008 brengt Josh zijn eerste verzamelalbum uit, getiteld "A Collection". Het bevat nummers van zijn eerste 3 albums, en daarnaast 2 live optredens uit 2008: het nummer “Anthem” uit Chess en het nummer “Weeping” opgenomen tijdens het “Nelson Mandela 90th Birthday Concert” in Hyde Park Londen (juni 2008). Josh neemt in 2008 ook nummers op met Charles Aznavour en met Placido Domingo die op hun respectievelijke cd’s verschijnen (release november 2008).

In 2009 verruilt Josh Groban van management. Van Brian Avnet management gaat hij naar Irving Azoff. In dat jaar begint Josh ook aan zijn nieuwe album. Verder laat hij op internet meer van zich horen via Twitter en een eigen (video) blog. Ook pakt hij het acteren weer op en verschijnt hij in twee episodes van de succesvolle amerikaanse serie Glee. Josh is ook weer van de partij op het concert van Mandela day. Maar een van de hoogtepunten van 2009 is wel zijn optreden tijdens de inaugruatie van President Barack Obama.

Eind januari 2010 verandert Josh Groban opnieuw van management. Zijn nieuwe managers worden Peter Mensch en Cliff Burnstein van het managementbedrijf QPrime in New York. Josh doet ook mee in de remake van het Live Aid nummer "We Are the World". De opbrengst van dit nummer gaat naar de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Josh krijgt een kleine rol in de film "Crazy, Stupid, Love". Deze film komt in 2011 uit in de bioscoop. In september komt de eerste single "Hidden Away" uit van zijn nieuwe CD die "Illuminations" gaat heten. Het album komt uiteindelijk in november 2010 uit. Als onderdeel van zijn promotietour geeft hij enkele exclusieve concerten onder de naam "Before We Begin" als voorbereiding op zijn nieuwe wereldtournee in 2011. Kenmerkend voor deze concerten zijn dat deze in kleinere zalen gehouden worden voor een kleiner publiek. Ook mag hij een aflevering van het humoristische BBC-programma "Nevermind the Buzzcocks" presenteren. Eerder heeft hij in dit programma meegedaan als panellid.

De start van 2011 begint hilarisch als Josh in de show van Jimmy Kimmel zijn fictieve CD "Josh Groban’s The Best tweets of Kanye West" promoot. Later dat jaar tourt hij rond de wereld met zijn "Straight To You" tour. Onderdelen uit zijn "Before We Begin" concerten komen hierin terug, waaronder een vraag- en antwoordgedeelte waarin het publiek vragen aan de zanger kan stellen. Ook krijgt hij in dat jaar een bijrol in de comedyserie "The Office". Hij speelt hierin de broer van Andy Bernard. Hij is tevens regelmatig te zien als Co-presentator in de Amerikaanse talkshow "Live with Regis and Kelly". Dit blijft hij tot en met 2012 doen. 

In 2012 duikt hij de studio in voor zijn volgende CD die "All That Echoes" gaat heten. Ook keert hij terug als Andy Bernard’s broer in een aflevering van "the Office". Hij doet ook mee als panellid in het Britse programma "Room 101". "Brave", de eerste single van zijn nieuwe album komt uit in december 2012 en bereikt in 2013 de 13e plek in de Verenigde Staten.

Zijn nieuwe album "All That Echoes" komt uit in de Verenigde Staten op 5 februari 2013 en bereikt de eerste plek in de hitlijst. In Nederland komt zijn album uit op 28 februari 2013 en bereikt de derde plek in de Album top 100. Niet lang na het uitkomen van het nieuwe album maakt Josh bekend hetzelfde jaar weer aan een wereldtournee te gaan beginnen. De "All That Echoes" tour begint 13 april in Nieuw Zeeland en eindigt 18 augustus in Atlanta in de Verenigde Staten. In deze periode zal hij in Rusland, Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk concerten gaan geven. In de aanloop naar de tour en ter promotie van zijn album verschijnt Josh weer regelmatig in televisie- en radioprogramma’s in binnen- en buitenland. Hij krijgt onder andere een gastrol als zichzelf in de populaire televisieserie "CSI". Ook doet hij weer een humoristische nepcommercial (Josh Groban sex pills) in de talkshow van Jimmy Kimmel. In Nederland is hij op 9 maart te gast in het TV programma "Langs de Leeuw" van Paul de Leeuw.