Lees de tekst! Vul daarna de ontbrekende woorden in.
De actieve voedingsdriehoek, je gids voor lekker en gezond eten
De actieve voedingsdriehoek bestaat uit één beweeglaag en acht groepen voedingsmiddelen. De onderste lagen zijn de grootste. Dit betekent dat je van de producten in deze lagen het meest moet gebruiken om gezond en evenwichtig te eten.
Boven aan de driehoek staat het topje, los van de rest. De voedingsmiddelen in dit topje, doorgaans zeer geliefd, zijn meestal vet- en/of suikerrijk. Ze zijn niet noodzakelijk in een gezonde voeding. Daarom horen ze er niet echt bij maar helemaal verboden zijn ze natuurlijk ook niet. Matigen is de boodschap!
Onlosmakelijk verbonden met gezonde voeding is voldoende lichaamsbeweging, de onderste laag van de driehoek. Daarom spreekt men ook van de actieve voedingsdriehoek.
Daarop volgt de watergroep. 2,5 liter vocht opnemen per dag is geen overdreven luxe maar een noodzaak. Je neemt ongeveer 1 liter op uit vaste voedingsmiddelen. Nog 6 tot 8 glazen water zorgen voor een goede vochtbalans.
Energie neem je vooral op uit graanproducten en aardappelen. Kies bij voorkeur de volkoren soorten onder de graanproducten. Ze bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen dan de witte soorten.
Altijd een topper zouden groenten en fruit moeten zijn. Beiden zorgen via hun voedingsvezels voor een optimale werking van de darmen en leveren je een schat aan vitaminen en mineralen. Door hun andere samenstelling vullen ze elkaar immers aan.
Melkproducten brengen essentiële voedingsstoffen zoals calcium aan. Dat zorgt voor stevige beenderen en gezonde tanden. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten en vitaminen van de B-groep. Omwille van het vetgehalte kies je best voor magere of halfvolle producten.
Belgen eten over het algemeen te veel vlees. Voor een volwassene volstaat al 100 gram per dag. Dat is een stukje ter grootte van een pakje speelkaarten! Kiezen voor magere vleessoorten zoals kip, varkensmignonette, kalkoen, … en minstens twee keer per week vis op het menu, zetten je aardig op weg om evenwichtig te eten.
Veel producten zijn op zichzelf relatief vetarm en brengen niet te veel extra calorieën aan. De manier waarop je ze bereidt, maakt ze echter vaak tot caloriebommen. Gebruik maximum één eetlepel bereidingsvet per persoon voor het bereiden van warme maaltijden.