Longboarding wat is dat?Longboardskaten is een door het surfen beïnvloede boardsport, waarbij een langere plank gebruikt wordt dan bij het originele skateboarden.

Inleiding


Een longboard wordt in tegenstelling tot een skateboard niet gebruikt voor tricks, maar voor het afleggen van relatief lange afstanden. Vaak wordt van heuvels en hellingen afgereden. Het sturen gaat op een andere manier dan bij skateboarden. Omdat een longboard te lang is om van de grond af te tillen bij het sturen, stuurt men op een longboard alleen door het lichaamsgewicht naar de linker- of rechterkant van het board te verplaatsen. Longboards worden vooral gebruikt om grotere afstanden op een hogere snelheid af te leggen dan met een gewoon skateboard. Vaak heeft een longboard ook grotere wielen. Er zijn verschillende soorten boards zoals slideboards, cruiseboards en pompboards.

Onderdelen van het longboardHet deck

Dit is de 'plank' waar de rijder op staat. Het deck van een longboard is (vaak) langer dan dat van een (stunt)skateboard. Het deck is gemaakt van bamboe of pershout, en heeft een bepaalde flex. De flex is de graad van de buigzaamheid van het deck .

De trucks

Deze bevatten de assen en de constructie voor veranderen van de draaihoek van die wieltjes. De trucks van een longboard zijn breder dan die van een skateboard. de trucks van een longboard staan meestal tamelijk los, om beter te kunnen draaien.

De wielen

Voor een longboard worden meestal wat grotere wielen (tot wel honderd millimeter doorsnede!) en warmte-bestendiger kogellagers gebruikt dan voor skateboards voor een andere stijl. Deze lagers worden aangegeven met een ABEC-typering: Annular Bearing Engineers' Committee, die de mate van nauwkeurigheid aangeeft (bijvoorbeeld "Abec3" of "Abec9" of "Abec 11").

Verschillende stijlen


Cruisen

Dit is de rustigste manier van longboarden. Er worden niet teveel hoogteverschillen genomen en er wordt met de voet afgezet om op snelheid te komen.

Downhill

Bij deze vorm van longboarden wordt van een (steilere) helling gereden, waardoor hogere snelheden worden gehaald.

Carven

Carven is door links en rechts te sturen snelheid maken en voortbewegen. Hierbij duwt de rijder zich niet meer af met de voet. Carven met een gewoon longboard wordt ook wel pompen genoemd.

Sliden

Sliden is niet zoals met snowboarden over een rail heen gaan, wat bij skateboarden grinden heet, maar sliden is hetzelfde als driften met een auto. Op deze manier kan men scherper sturen of heel snel afremmen. Hiervoor gebruikt men vaak speciale bescherming, zoals de slide glove, een handschoen met een dikke beschermlaag zodat de rijder zijn of haar hand op de grond kan zetten tijdens het sliden.

Long distance pumping

Long distance pumping (LDP), ook wel long distance pushing genoemd, is een stijl waarbij grotere afstanden afgelegd worden zonder met de voeten de grond aan te raken. De naam verwijst naar de pompende beweging die hierbij gemaakt wordt. Door het maken van kleine bochten en hierin met het lichaam naar buiten te drukken, kan snelheid gemaakt worden. Dancing Dancing (oftewel longboarddansen) is een verzamelnaam voor verschillende trucken die men op een longboard kan uitvoeren. Het begon door surftricks over te nemen en deze toe te passen op een longboard zoals de cross step en de hang 10. Tegenwoordig worden er ook meer skateboardtricks overgenomen zoals de old school kickflip en de shovit.