Hoofdstuk 2: Grafiek analyse

 

2.1 Wat zijn beurs grafieken?

 

2.1.1 Een beursgrafiek nader bekeken

Een beursgrafiek is een opeenvolging van prijzen welke zijn afgebeeld op een welbepaald tijdsframe.

 

 

De verticale as symboliseert hier de y-as. Deze y-as geeft de prijs weer van het aandeel dat u bekijkt. Als horizontale as zien we de x-as, deze geeft de tijdschaal aan. Hoe verder we naar rechts gaan, hoe dichter we bij de huidige datum komen. De meest recente datum is dus de datum welke helemaal rechts op de x-as staat.

 

Van eender welk aandeel kan zo een grafiek worden opgesteld. De gebruiksmogelijkheden van deze grafieken zijn enorm. Het is zeker niet zo dat grafieken enkel maar worden gebruikt door technische analisten. Een grafiek kan net zo goed door een gewone belegger worden gebruikt als door een fundamentele analist. Ik som even de voordelen van een grafiek op:

 

Naar boven

2.1 .2 De verschillende soorten tijdsintervallen

 

Men onderscheidt binnen de beurs vijf mogelijke tijdsintervallen. Deze tijdsintervallen krijgen altijd het woord data achter hen om te benadrukken dat het hier om beursdata gaat die over een bepaald tijdsinterval wordt bekeken. Men kan dit met een simpel principe samenvatten: hoe korter het tijdsinterval, hoe nauwkeuriger de data. Men kent de volgende vijf types:

 

Intraday data

Dit is een grafiek waarbij er om de zoveel minuten een aanduiding, een plot 1 wordt gemaakt. We verkrijgen dus een grafiek die het verloop van een aandeel weergeeft over één dag. Deze grafiek maakt gebruik van intraday data. Dit is data die bijvoorbeeld om de vijf minuten een nieuwe stand van zaken weergeeft. Deze informatie is levensnoodzakelijk voor daytraders. Een groep van beleggers die later in dit eindwerk nog worden besproken.

Dagelijkse data

 Bij deze grafiek gaat men een gemiddelde maken van de intraday data’s van die dag. Men bekomt hier dus een grafiek waarbij iedere plot de koersschommeling van één dag weergeeft.

Wekelijkse data

Wekelijkse data stelt zijn grafiek op met behulp van dagelijkse data. Men gaat een gemiddelde nemen van de vijf beursdagen waarna men dit door één punt voorstelt in een wekelijkse grafiek. Één punt symboliseert dus 1 week.

Maandelijkse data

Dit is hetzelfde principe als de wekelijkse en de dagelijkse data, het is alleen zo dat 1 punt hier de gemiddelde data weergeeft van 1 maand.

1 Een aanduiding of een plot is eigenlijk het aanduiden van een puntje op een grafiek.

Een grafiek ontstaat als gevolg van een reeks opeenvolgende punten welke met elkaar verbonden worden. Iedere keer als men een nieuw punt aanduidt spreekt men van het plotten van een nieuwe grafiek waarde.

Kwartaal of jaarlijkse data

Wederom hetzelfde principe als bij de drie vorige. Alléén is het hier zo dat 1 punt de gemiddelde data van 1 kwartaal of jaar weergeeft. Het is zo dat deze grafiek slechts sporadisch wordt gebruikt. De reden is vrij logisch, men kan ten eerste enkel een zeer globaal beeld krijgen over de trend van de koers. Ten tweede zijn er slechts zeer weinig aandelen die in aanmerking komen voor zo een grafiek want een grafiek met 100 datapunten symboliseert dan honderd jaren, en er zijn slechts weinig bedrijven die al 100 jaar op de beurs zitten.

 

2.1.3 De lijn grafiek

De lijn grafiek behoort tot de simpelste grafieken binnen de beurs. Het is een grafiek die gevormd wordt door het plotten van een bepaalde prijs (meestal de sluitingsprijs) op een grafiek. Deze punten worden dan door een vloeiende lijn verbonden waarna men een mooie lijn grafiek krijgt. Het voordeel van zo’n grafiek is dat men, door het gebruik van enkel de sluitingsprijs, een mooi beeld krijgt van de algemene tendensen van het aandeel. Zou men de hoogste, de laagste en de openingsprijs ook nog eens weergeven dan zou de grafiek te zeer beïnvloed worden door de dagelijkse beurshandelaars welke hun aandelen op dezelfde dag kopen en verkopen.

 

 

 

2.1.4 De bar-chart

 

Dit is de meest populaire manier om de koers van een aandeel weer te geven. Om een bar grafiek te maken heeft men 3 prijzen zeker nodig: de hoogste prijs (=high), de laagste prijs(=low) en de sluitingsprijs(=close). Men kan eventueel ook nog de openingsprijs(=open) weergeven maar dit is niet noodzakelijk.

 

 

Het voordeel van een bar grafiek is dat hij makkelijk te gebruiken is om grote hoeveelheden data weer te geven. Men kan zeer veel data weergeven zonder dat de verschillende bars zich met elkaar gaan verweven. De bar grafiek wordt vooral gebruikt door mensen die enkel geïnteresseerd zijn in high, open en de sluitingsprijs van een aandeel.

Naar boven

 

2.1.5 De candlestick grafiek

 

De candlestick bestaat al zo’n driehonderd jaar en wordt ook wel eens de Japanse Bar genoemd vanwege zijn oorsprong in Japan. In zo een candlestick zit zowel de openingsprijs als de sluitingsprijs. Voor de rest kan je er ook nog de hoogste en de laagste prijs van een bepaald tijdsinterval in terugvinden. Een stijgende trend wordt aangeven door een groen of een wit vakje. Bij deze is de sluitingsprijs hoger dan de openingsprijs.Een dalende trend wordt weergegeven door een rood of zwart vakje.

 

 

 

Wat verder in dit hoofdstuk gaan we verder in op deze candlesticks omdat ze een zeer belangrijk onderdeel vormen binnen technische analyse. Voornamelijk voor het herkennen van bepaalde trends.

Naar boven

2.1.6 De point and figure grafiek

De voorgaande grafieken zijn steeds afhankelijk van de prijs. Elke dag, week of maand is voorgesteld door één puntje. De point and figure grafiek houdt zich niet bezig met tijd, zij is enkel gebaseerd op prijsbewegingen. Zij zijn dus onafhankelijk van de tijd.

 

Het grote voordeel van een Point and figure chart is dat het zeer simpel in gebruik is eens dat je de hele theorie er achter begrijpt. Er verandert enkel iets aan de grafiek als er grote uitwijkingen zijn in de prijs. Dit maakt het makkelijker om weerstandslijnen, positieve uitbraken en negatieve uitbraken te herkennen. We gaan deze lijnen bespreken in hoofdstuk 3: Trendlijnen.

 

 

Naar boven

2.2 De gaps

 

2.2.1 Algemeen

Een gap is een gat in een koersgrafiek. Het is wel noodzakelijk dat de koersgrafiek bestaat uit barcharts. Dit is vrij logisch aangezien bij een lijngrafiek de punten door een lijn worden verbonden ongeacht waar dat de punten liggen. Bij een gap is de koersbeweging van de huidige dag volledig boven of onder die van de vorige dag. Aan een gap kan je zien dat er hevige emoties hebben meegespeeld op de beurs. We hebben vier soorten gaps welke ik in het kort zal bespreken.

 

2.2.2 Common gaps

 

Dit zijn de meest onbelangrijke. Ze ontstaan als gevolg van een lage verhandeling van de aandelen, deze verhandeling wordt weergegeven door het volume. We spreken vanaf nu dus van een laag volume. Deze gaps worden betrekkelijk snel gevuld, dit wil zeggen dat er koersen worden neergezet welke de gap overlappen.

 

 

 

 

 

2.2.3 Breakaway gaps

 

Dit zijn de gaps waar iedere trader hartkloppingen van krijgt als hij ze tijdig opmerkt. Deze geven een koersomkeer weer. Men gaat hier dus eigenlijk uit een vaste structuur breken. De ingrediënten van zo een “break-out” zijn simpel: enthousiasme. Er moeten meer kopers als verkopers zijn, of omgekeerd voor een negatieve trend. Één van de belangrijkste methodes om een breakaway gap te kunnen onderscheiden van een common gap is dat de lege ruimte die er ontstaat niet vlug wordt opgevuld. En wanneer wordt deze niet vlug opgevuld? Als er op een korte tijd zeer veel kopers of verkopers zijn. Via het volume, wat het aantal kopers en verkopers aangeeft, kan je dus zien of dat je hier te maken hebt met een breakaway gap of met een common gap. Het beste is wanneer dat de volumetoename pas gebeurt na dat de breakaway gap zich heeft voorgedaan.

 

 

Naar boven

2.2.4 Runaway gaps

 

Deze gaps worden gevormd als er hernieuwde interesse is in het aandeel. Deze gaps worden voornamelijk gevormd doordat er kopers of verkopers zijn die te laat een bepaalde trend hadden herkend. Runaway gaps bevestigen dan ook vaak een bepaalde trend. Ook hier is er weer een plotse toename van volume.

 

De runaway gap wordt ook wel de “measuring gap” genoemd. Dit omdat een runaway gap zich meestal voordoet ongeveer halverwege de trend, men kan zo dus afleiden hoelang dat een trend nog zou kunnen duren. Stel bijvoorbeeld dat de gap zich voordoet na één maand stijgende trend dan kan men afleiden dat de stijgende trend nog ongeveer één maand zal duren.

 

 

2.2.5 Exhaustion gaps

 

Deze geven een trendeinde aan, meestal wordt deze voorafgegaan door een runaway gap. De volgende koersbeweging is vaak consoliderend. Dit wil zeggen dat de koers noch in een uptrend noch in een downtrend zit. Het enige probleem is om het verschil te herkennen tussen een exhaustion gap en een runaway gap. Echt zeker ben je pas na dat je de volgende koersbeweging hebt gezien. Twee niet onbelangrijke tips zijn misschien de volgende: als je gap al de derde of vierde is in een opeenvolging van gaps, dan is het naar alle waarschijnlijkheid een exhaustion gap. De tweede tip is dat als er een gap ontstaat na een steile stijging of daling en na minstens één runaway gap en als bovendien deze gap binnen een dag (of twee) gesloten wordt, dan is het waarschijnlijk een exhaustion gap. Met deze tips kom je misschien een beetje verder maar het is veelal toch een kwestie van afwachten.

 

De volgende grafiek geeft het verschil weer tussen een exhaustion en een runaway gap.

Naar boven