Dit is onze stookketel
Inhoud ongeveer 20 liter
Bovenste slang: Koelwater in

Middelste slang: Koelwater uit
Onderste slang: Destilaat uit.
Bovenop: een thermometer voor de temperatuur van de damp
In het deksel: thermometer voor de temperatuur van het bier.
Bouw: Sander.
Stoken in de praktijk:

Je kunt met deze ketel een enorme plas overtollig bier wegstoken, maar het hoeft natuurlijk niet zo groots.Je kunt uitstekend werken met een oude hogedrukpan: Je neemt het veiligheidsventiel weg en maakt in de nu vrijgekomen opening een lange slang
. Deze slang leg je spiraalsgewijs door een emmer koud water die ook nog eens onder de lopende kraan staat. Het uiteinde van de slang komt in een fles te hangen.
De pan staat op het vuur, het bier wordt warm, de alcohol in het bier verdampt voordat het water verdampt, de warme damp wordt afgekoeld doordat de slang in de emmer ligt, de alcoholdamp verandert in vloeibare alcohol, en deze vangen we op in de fles.
Omdat je niet zeker weet of er giftige alcohol in het bier zit gooi je het eerste beetje weg. Methanol verdampt immers eerder.
Van 20 ltr bier hou je al gauw 2 liter sterke drank over. Wij gooien wat stukjes eikenhout in het destilaat zodat er een verouderingsproces mogelijk is. Denk erom, het hout niet met de kettingzaag zagen want dan komt er kettingolie op. Lijkt me niet lekker.
De sterke drank kun je zo drinken, liefst ijskoud, maar je kunt er ook een bier mee aansterken als er wat weinig pit in zit.