Andes

Waarom Peru?

Het begon op de Kloof, dagopvang voor dak- en thuislozen aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal. Margriet werkt daar al weer bijna 5 jaar als vrijwilliger. Op de Kloof kwam ook Karin, die zich daar voorbereidde op haar verblijf in Ayachucho in Peru.

In 2006 heeft ze daar een timmerwerkplaats opgericht waar straatkinderen een vakopleiding krijgen: Los Hombres de la Madera (de mannen van het hout). Via mail en internet konden we haar werk volgen: klusjuf.waarbenjij.nu en klusjuf.nl

In september 2007 is ze begonnen met een tweede groep jongens. De eerste groep gaat nu het tweede jaar in om de laatste kneepjes van het timmervak te leren.

Karins werk is verbonden met het werk van Alanya Santa Cruz Nolasco.
Alanya is een Peruaanse, geadopteerd door Nederlandse ouders, en heeft in 2000 na een roots-reis besloten zich in te gaan zetten voor de dak- en thuisloze kinderen in Ayacucho. In Nederland heeft ze daarvoor de stichting Los Cachorros opgericht.

Los Cachorros betekent "de welpen", de naam waarmee de straatkinderen in Peru worden aangeduid. Los Cachorros biedt vooral nachtopvang voor staatkinderen en wil dat uitbreiden naar dagopvang en begeleiding van de kinderen.
Aanvankelijk was de leerwerkplaats onderdeel van Los Cachorros, maar is nu ondergebracht bij de stichting Mama Alice. De stichting biedt aan kansarme kinderen dagopvang, studiebegeleiding en vakonderwijs. Los Cachorros en Mama Alice werken nauw samen.

In Tambo, twee uur rijden van Ayacucho, heeft Karin een weeshuis geadopteerd. In dat weeshuis worden 45 kinderen opgevangen door drie vrouwen, de mama’s. Deze moeten het doen met vrijwel niets. Karin en Martha (de vrouw van Karins Peruaanse collega Manuel) proberen daar een keer in de twee weken heen te gaan met de nodige spullen om de mama’s bij te staan met de wekelijkse douchebeurten en de wekelijkse wandeling met de kinderen.

Langzaam groeide het plan om deze onvermoeibare, bijzondere ras-amsterdamse te gaan opzoeken.
En als we toch in Peru zijn kunnen we ook nog wat van het land zien.

Ga verder