Nieuwe 'hangtrend' in Bunschoen
BUNSCHOTEN - In Bunschoten is een nieuwe 'hangtrend' gesignaleerd: het zogeheten 'oppassen'. Jongeren van een jaar of 14 beloven te passen op het huis van bijvoorbeeld een oom of tante, trommelen per mobiel hun vrienden op en nemen dan met elkaar grote hoeveelheden alcohol in. De afwezige bewoners weten er vaak niets van.
Dat staat in een onderzoek van de GGD Eemland in opdracht van de gemeente Bunschoten. De GGD heeft van december tot en met juni onderzoek gedaan naar het genotmiddelengebruik in Bunschoten-Spakenburg.Uit het onderzoek komt naar voren dat alcoholgebruik onder jongeren een omvangrijker probleem is dan drugsgebruik. Vanaf 12 jaar drinken kinderen al. Het alcoholgebruik blijkt in Bunschoten verweven met de cultuur van het dorp. Als er iets te vieren valt, gaat het er vaak uitbundig aan toe. Bij deze gelegenheden wordt veel gedronken, ook door kinderen. Al vroeg zien ze dat alcohol hoort bij gezelligheid en feesten. Wethouder Van de Groep van jeugdbeleid vindt het rapport geen onthutsend beeld schetsen. ,,Het is niet anders dan we al wisten. Er zijn eerdere signalen geweest. Het beeld is realistisch. Bunschoten loopt hierin een beetje voorop, maar je ziet het ook in andere plattelandsgemeenten. ''Een fiks probleem ziet hij in een van de hoofdconclusies van het rapport: dat jongeren en ouders het drinken van alcohol eigenlijk niet zo 'n probleem vinden. ,,Alcohol moet kunnen, hoor je. Maar wij laten het er niet bij zitten.'' De wethouder wil zoveel mogelijk partijen in Bunschoten meekrijgen om het grote alcoholgebruik onder jongeren ter discussie te stellen. Er is een platform in oprichting waarin kerken en organisaties zoals Moeders voor Moeders plaatsnemen. ,,Het hele dorp moet meedoen.''
(bron: AD.nl)
"Veel drank hoort erbij in Bunschoten-Spakenburg"
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Jongeren die grote hoeveelheden alcohol drinken worden in Bunschoten-Spakenburg niet beschouwd als probleemgevallen. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD-Eemland.De GGD onderzocht het gebruik van drank en drugs bij jongeren in de leeftijd van 11 tot 25 jaar. Jonge Spakenburgers blijken zware drinkers te zijn. Ouders hebben daar vaak weinig moeite mee. Het alcoholgebruik is verweven met de cultuur van het dorp, blijkt uit het rapport. Jongeren op straat bevestigen dat. Uit het rapport van de GGD blijkt ook dat alcoholgebruik in Spakenburg een groter probleem is dan drugsgebruik.
(bron: RTV Utrecht.nl)