Hoe begin ik een aquarium ?

Als je ergens een mooi aquarium hebt gezien wil je vast ook zoiets thuis.

Wanneer het besluit valt, gebeurt het vaak dat men naar de winkel stapt om daar een aquarium uit te zoeken. Alle toebehoren waar men niet van wist, worden op aanraden van de handelaar gekocht. De handelaar weet tenslotte precies wat je nodig hebt en omdat daar ook nog de mooiste visjes zwemmen die men nooit eerder zag, worden die en passant ook uitgezocht.

Eenmaal thuis wordt alles geplaatst, de techniek snel geïnstalleerd want de vissen happen naar adem en moeten zwemmen. Als dit allemaal goed is gegaan en de vissen het verse water verdragen dan heeft men alle geluk van de wereld en geniet men de eerste dagen van een, naar eigen dunken, prachtig aquarium.

Maar dan komt er alg en vuil in de bak. Dan maar schoonmaken, waterverversen en het oogt weer prima. Niets aan de hand. Na enige tijd ziet men blauwalg maar dat laat zich makkelijk verwijderen. Er gaat ook een visje dood terwijl ze er niet meer zo lekker bijziten: "wat nu gedaan ?"

Weer naar de handelaar die weet tenslotte alles. Deze geeft een flesje of potje en men volgt getrouw de bijgevoegde raad. Het lijkt even te helpen maar de planten groeien niet meer. En die blauwalg is niet meer in de hand te houden.

In wanhoop besluit men maar de bak leeg te halen, nieuwe plantjes te kopen en hoopt men op een beter resultaat. Afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de man of vrouw wordt de bak na een of twee pogingen de deur uitgedaan.

Een mooi aquarium is nu eenmaal niet te koop. Niet in de beste winkel en niet voor al het geld. Alleen met een stukje gedegen kennis, veel liefde en aandacht kan men tot een bevredigend resultaat komen.

Bij een aquariumvereniging kunt u profiteren van de kennis die uit vele jaren ervaring is opgedaan. Niet na een korte instructie kunt u nu uw weg vinden. Nee door regelmatig de avonden te bezoeken pakt u beetje bij beetje alles op wat u weten moet.

Toch zijn er voor het opstarten van een nieuw aquarium tips te geven.

  1. Bedenk vooraf wat voor soort aquarium u wilt hebben.
  2. Koop een geschikt aquarium met adequate techniek en zet dit op.
  3. Laat dit met water gevuld en zonder licht, enige tijd draaien.Ook als er planten in staan.
  4. Schaf enkele visjes aan en voer uw visjes pas na twee dagen matig en voer dit langzaam op.
  5. Belicht het aquarium daarna vier uur per dag en voer die tijd pas langzaam op als u ziet dat de planten gaan groeien.
  6. Houd de bodem de eerste weken brandschoon.
  7. Bedenk dat snelle resultaten bijna altijd kortstondig zijn.

Onderstaand aquarium is 50x50x50 cm.
Het water heeft een geleidbaarheid van minder dan 80 mS. Dit zeer zachte regenwater heeft een zuurgraad ruim beneden 6 pH. Hierin groeien met groot gemak planten, die doorgaans als moeilijk te houden worden beschouwd.
Onder meer ziet U achter van rechts naar links: Bacopa monnieri, Cabomba furcata (synoniem: C. piauhyensis), Anubias afzelii; in het midden Eichhornia natans, Micranthemum umbrosum, Rotala rotundifolia, Echinodorus parviflorus, Hydrocotyle leucocephala en op de voorgrond Cryptocorine beckettii, Echinodorus quadricostatus (syn.:E. magdalenensis) .
Ook de visjes zijn op dit zachte water aangwezen om zich gezond te kunnen voelen en zich in de prachtigste kleuren te tonen. Als u de literatuur opslaat zult u zien dat er een ruime keus aan soorten is die het in een dergelijke bak naar de zin hebben. Belangrijk is wel dat men voor een klein aquarium, kleinblijvende soorten kiest.

Op de volgende pagina vindt u van alles over de eigenschappen van water in de natuur.