Nieuwe software voor Xantus Nixieklok kit

Behalve SDNC heb ik nog een projectje met nixies gedaan: ik heb de nixieklok uit de samenkoopactie van Xantus gebouwd. Ik had wat problemen met de standaard software van deze klok (waarschijnlijk vanwege de door mij gebruikte voedingstrafo, er was er in de kit een meegeleverd, maar ik heb een andere gebruikt). Mijn nixieklok liep te snel. Ik heb dat opgelost door zelf nieuwe software te schrijven, en van de gelegenheid gebruik gemaakt om het e.e.a. te customizen :).

Het hele verhaal over de ontwikkeling nieuwe firmware valt hier te vinden. Ook die nieuwe firmware zelf valt daar te vinden.

De nieuwe firmware is geschreven in 2008, in PICbasic. Inmiddels (2013) werk ik niet meer aan de klok, maar ik heb besloten dit toch op mijn homepage te plaatsen omdat ik af en toe vragen krijg over Xantus' Nixieklok.

Achtergrondinformatie

De schema's van Xantus' (Paul Troost) ontwerp stonden ooit op zijn eigen site, maar die is nu offline. De klok kan 4 of 6 nixiebuizen gebruiken om de tijd weer te geven als UU:MM of UU:MM:SS. De buizen kunnen zowel direct driven als mulitplexed aangestuurd worden. De klok bestaat uit 1 basisprint met de voeding, de microcontroller en wat transistors om de microcontroller de voeding van de buizen te kunnen laten schakelen. Verder zijn er 2 of 3 printjes met elk 2 nixiebuizen. Omdat de buizen zowel direct driven als gemultiplext aangestuurd kunnen worden kan elk buizenprintje 1 of 2 KM155ID1 nixiedrivers bevatten. Verder bieden de buizenprintjes ruimte voor een neonindicatorlampje als scheidingsteken of allarmindicator.

Dit schema van de basisprint bevat fouten (gelijkrichter!), maar geeft verder een goed beeld van hoe de basisprint in elkaar zit. Het schema van de buizenprintjes ben ik nog naar op zoek, maar het bestaat uit een schuifregister, 1 of 2 nixiedriver(s), 4 weerstandjes, 2 nixies en 2 neonlampjes.

De handleiding die oorspronkelijk met de kit was meegeleverd geeft meer informatie en bevat ook de schema's. Het kan zijn dat uw klok afwijkt van de informatie in deze handleiding, er zijn meerdere revisies.

Voor het gebruiken van de nieuwe software is het nodig de hardware van de klok aan te passen met een DS1307 en DS1621. Ook is de bedrading van de buzzer en de knoppen gewijzigd. Zie hiervoor de sourcecode van de nieuwe software.

Verschillen tussen oorspronkelijke software en de nieuwe software

De oorspronkelijke software gebruikt de 50Hz van het lichtnet om het verstrijken van de tijd bij te houden. De nieuwe software gebruikt een DS1307 RTC (real time clock). In principe is de 50Hz van het lichtnet op de lange termijn stabieler, maar mijn aanpak heet als voordeel dat de tijd niet verloren gaat (en zelfs gewoon doorloopt) als de klok tijdelijk geen lichtnetvoeding krijgt.

De oorspronkelijke software kan tijd en datum weergeven, heeft een wekfunktie, en kan de buizen op een instelbare tijd aan/uit doen. De nieuwe software heeft geen datumfunctie, en de buizen gaan aan op wektijd (en uit op een instelbare tijd). Mijn software heeft in plaats van de datumfunctie een thermometerfunctie d.m.v. een DS1621 thermometer/thermostaat op dezelfde I2C bus als de DS1307. Een datumfunctie zou ik de toekomst toegevoegd kunnen worden, de DS1307 biedt deze mogelijkheid wel.

De oorspronkelijke software is de instellingen kwijt bij een onderbreking van de voeding. Bij de nieuwe software worden alle instellingen behouden in het battery-backed ram van de RTC, dus bij een stroomstoring loopt niet alleen de klok gewoon door, maar ook de wekker loopt nog steeds op de juiste tijd af, de buizen gaan op de juiste tijd uit, en het scheidingsteken tussen de buizen blijft zich ook hetzelfde gedragen.

De oorspronkelijke software heeft een constante piep als wekgeluid. De nieuwe software maakt een intermitterende piep.

De oorspronkelijke software gebruikt 3 toetsen voor de bediening. De nieuwe software gebruikt 2 toetsen en een plattere menustructuur.

Verdere documentatie

Ik heb geen verdere documentatie van deze klok, anders dan vermeld op deze pagina. Ik hoop dat deze pagina van nut is voor de andere bouwers van deze klok. Mocht u documentatie hebben die ik kan toevoegen aan deze pagina, mail me gerust.



Om deze pagina om wat voor reden dan ook te kunnen printen, zonder de rest van de frameset, voeg &print toe aan de url, of klik deze link: print. Kleur wordt als het goed is genegeerd (spaart inkt).