<< bereikbaarheid

satelietfoto van Dwingeloo >>geschiedenis

Wij zijn nog op zoek naar informatie van de geschiedenis van Dwingeloo. Heeft u wat van de gescheidens van Dwingeloo, en wilt u dit met andere mensen delen. Stuur het naar info@dwingeloo.tk. Dan kijken wij of dit op de site kan. Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Dwingeloo

De eerste schriftelijke vermelding van Dwingeloo was rond 1181. Dwingeloo werd vermeld in een schriftelijke oorkonde van een klooster uit Ruinen. Hierin wordt Dwingeloo geschreven als Twingelo. Hierin staat dat het klooster een erf heeft gekocht in Dwingeloo. In dit document wordt Lhee ook genoemd. Lhee wordt hierin geschreven als Lede. In dit document staat dat het klooster een boerderij in Lhee bezat.

Over de datum van het oprichten van de kerk in Dwingeloo bestaat grote onzekerheid. Volgens deskundigen is dit rond de 12e eeuw. Bewijs van het bestaan van een kerk gebouw komt uit een akte uit 1382. Het huidige kerkgebouw stamt uit de 15e eeuw. Zover dit door brand niet is aangetast.

In 1923 op 13 augustus heeft er een grote brand in Dwingeloo gewoed. Dit is de grootste brand uit Dwingeloo’s geschiedenis. Bij deze branden zijn twee kerken en negen huizen in de as gelegd.