Hr. Ms. De Ruyter (F 806)
 
Main Menu
Hr. Ms. De Ruyter Links
Marine Links
Mijn links

Story of Hr. Ms. De Ruyter
Het Geleide Wapen Fregat Hr. Ms. De Ruyter (F806) is gebouwd door RSV te Vlissingen en in 1976 in dienst gesteld en in 2001 bedankt voor de gewezen diensten. De Hr. Ms. De Ruyter was het zusterschip van de naamgever van deze klasse, de Hr. Ms. Tromp. Stoere en trotse schepen die ruim voldaan hebben aan hun verwachtingen en met name door oud-opvarenden gemist zullen worden. Deze site is gestart met name voor die oud-opvarenden en andere belangstellenden. Elders op deze site kun je je als oud-opvarende aanmelden. Wie weet vind je je voomalige maten terug.
Het Wapenschild
Gevierendeeld. 1. Ik keel een zilveren kruis. 2. In azuur een aanziende geharnaste ruiter, gedekt door een helm met open vizier, gezeten op een steigerend paard en houdend een ontbloot zwaard in schuinslinkse stand, alles van zilver. 3. In azuur een 17e eeuws driemast oorlogsschip met zijn volle zeilen en vlaggen, alles van zilver zeilend op een zee van natuurlijke kleur. 4. In keel een 17e eeuws gevechtsklaar kanon met affuit, beneden vergezeld van 3 kogels. Alles van Goud. Afgebeeld is het familiewapen van Michiel Adriaansz De Ruyter (1607-1676) Luitenant Admiraal Generaal van 's Lands Vloot. Tijdens zijn dienst als bevelhebber boekte hij vele successen en werd één van de bekendste Nederlandse Admiraals. De Ruyter sneuvelde op 29 april 1676 nabij Syracuse. Wegens zijn grote verdiensten wordt zijn naam bij voorkeur toegekend aan vlaggeschepen.
Beschrijving Hr. Ms. De Ruyter
De schepen waren gespecialiseerd in luchtverdediging en te herkennen aan de metershoge bol die de 3D-radar bevat. Deze driedimensionale lange-afstand luchtwaarschuwingsradar bepaalden in fracties van seconden gelijktijdig hoogte, richting en afstand van luchtcontacten. De informatie die de 3D-radar leverde, werd door een computer verwerkt en op beeldschermen visueel gemaakt. De bediening van de sensor-, wapen- en commandosystemen, was mogelijk vanaf verschillende plaatsen op het schip. Deze schepen waren uitgerust met commando-faciliteiten voor de commandant van een taakgroep. De geleidewapenfregatten konden tevens worden ingezet voor oppervlakte oorlogvoering en waren daarnaast ook in staat te voorzien in eigen verdediging tegen onderzeeboten.
Technical Data & Arms
Waterverplaatsing: 4500 ton. Grootste lengte: 138 meter. Grootste breedte: 14,8 meter. Diepgang: 6,6 meter Voortstuwing: 2+2 Rolls Royce Olympus en Tyne gasturbines. Snelheid: circa 30 zeemijlen per uur. Bemanning: incl. staf 300 personen .

Bofors dubbelloops kanon van 12 cm tegen zee- en luchtdoelen. Standard Missile wapensysteem tegen luchtdoelen op middellange afstand. Nato Sea Sparrow wapensysteem tegen luchtdoelen op korte afstand. Harpoon wapensysteem tegen oppervlaktedoelen. Torpedowapensysteem tegen onderzeeboten. Lynx helicopter voor onderzeebootbestrijding. Systemen voor radarmisleiding. Goalkeeper snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand
 
Webmaster

Zelf heb ik in 1987-1988 gevaren op Hr. Ms. De Ruyter als Matr. ODVB-KV-er. Tijdens de Middelandse Zee Reis op de brug, later in de Commandocentrale en de Radiocentrale. Check mijn website voor meer informatie.              

Marcel van Schaik.nl

Dienstmakkers

Via de site Dienstmakkers.nl is het mogelijk je oude kameraden uit je Marine periode terug te vinden. Velen hebben zich al ingeschreven via deze site. Voor de oud-opvarenden van Hr. Ms. De Ruyter heb ik een directe link gemaakt. Je moet je wel eerst (kostenloos) inschrijven.

Dienstmakkers.nl

Ons Forum
Natuurlijk heeft deze site ook een eigen Forum, waarop je jouw oude dienstmakkers misschien wel kunt vinden. Je kunt je ervaringen en herinneringen delen en op zoek gaan naar die van anderen. Het eigen De Ruyter Forum is uiteraard gratis in gebruik. Als je hiervoor nog suggesties hebt dan hoor ik dat graag!

Partners?

Heb jij ook een site over een Marineschip of (oud) Marine plaatsing? Laat het me even weten. Misschien kunnen we partnersites worden!

 

Contact?

Als je mij iets te vragen hebt kun je dat doen via dit mailform.

Hr. Ms. De Ruyter Mailform  


Design 2004 Marcel van Schaik