Prinses Mathilde

Koninklijke familie

Prinses Mathilde werd geboren te Ukkel op 20 januari 1973. Zij is de dochter van Graaf en Gravin Patrick d'Udekem d'Acoz.

Prinses Mathilde liep lagere school te Bastenaken en voltooide haar humaniora in het “Institut de la Vierge Fidèle” te Brussel. Zij vatte nadien de studies van logopediste aan in het “Institut Libre Marie HAPS” te Brussel, waar ze in 1994 met Grote Onderscheiding afstudeerde.
Zij oefende tussen 1995 en 1999 het beroep van logopediste uit in een eigen kabinet in Brussel.

Op 4 december 1999 huwde zij met Prins Filip.

De Prinses is zeer begaan met het lot van kwestbare mensen, in het bijzonder kinderen. In december 2000 werd een “Fonds Prinses Mathilde” opgericht, dat aandacht besteedt aan problemen waarmee de zwakkeren van de maatschappij geconfronteerd worden. Het Fonds identificeert ieder jaar projecten die een verschil kunnen betekenen voor de kwestbare mens. Een jaarlijkse Prijs wordt uitgereikt aan het meest lovenswaardige project.

Naast het Nederlands en het Frans spreekt de Prinses goed Engels en Italiaans.

Het prinselijke paar heeft vier kinderen: Prinses Elisabeth, geboren op 25 oktober 2001, Prins Gabriël geboren op 20 augustus 2003, Prins Emmanuel geboren op 4 oktober 2005 en Princes Eléonore geboren op 16 april 2008.