Koningin Fabiola

Koninklijke familie

Doña Fabiola, Fernanda, Maria de las Victorias, Antonia, Adelaïda de MORA y ARAGON werd op 11 juni 1928 in Madrid geboren. In het gezin, dat zeven kinderen telde, is Doña Fabiola de derde dochter van Don Gonzalo Mora Fernandez, Riera del Olmo, Graaf van Mora, Markies van Casa Riera, en van Doña Blanca de Aragón y Carrillo de Albornoz, Barroeta-Aldamar y Elio.

Reeds als jong meisje was zij vooral sociaal en cultureel gericht. Na haar opleiding als verpleegster werkte zij in een ziekenhuis in Madrid. Koningin Fabiola spreekt naast haar moedertaal Spaans ook vlot Nederlands, Frans, Engels, Duits en Italiaans.

Op 15 december 1960 trouwde zij met Koning Boudewijn van België.

Het persoonlijke engagement van de Koningin gaat voornamelijk uit naar sociaal werk en naar het welzijn van kinderen en jongeren. Zij richtte in het Koninklijk Paleis een sociaal secretariaat van de Koningin op dat de vele verzoeken om bijstand behandelt.

Koningin Fabiola moedigde ook verschillende medisch-sociale initiatieven ten behoeve van kinderen aan. Zo houdt de Nationale Koningin Fabiolastichting voor Geestelijke Gezondheid zich voornamelijk bezig met mentaal gehandicapten.

Via de v.z.w. Hulpfonds van Koningin Fabiola steunt zij diverse sociale projecten met een voorbeeldfunctie en kan zij hulp bieden aan mensen in nood. De laatste jaren heeft de Koningin, in nauwe samenwerking met de verantwoordelijken van het Vlaamse en Franstalige basisonderwijs, haar steun verleend aan studie-programma's voor de preventie en behandeling van dyslexie bij jonge kinderen.