Kruidenboter, kruidenkaas
Een half pakje roomboter zacht maken in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Pas op voor spatten! Zodra de boter zacht genoeg is om te roeren (als een pasta), een klein scheutje citroensap toevoegen en de volgende kruiden erdoorheen roeren:
- een flinke snuif (zee)zout
- een flinke snuif peper (hatsjoe!)
- ½ tl knoflookpoeder of -granulaat
- gehakte kruiden zoals bieslook, peterselie, dille, basilicum
Laat dit mengsel afkoelen en opstijven in de koelkast
Wees nooit tè zuinig met kruiden. Bij lang bewaren worden ze toch alleen maar muf, en dat is helemaal zonde!
Hardere kruidensoorten zoals tijm en oregano zijn niet geschikt voor ongekookte gerechten zoals deze, het blijven dan harde, taaie stukjes.
Laat de boter niet teveel smelten: bij het afkoelen zakken de kruiden dan naar de bodem.
Voor kruidenkaas (zoals Paturain e.d.) gebruik je i.p.v. roomboter een pakje 'verse kaas' (Aldi), ook wel 'roomkaas' genoemd. In een ruime schaal luchtig kloppen met de kruiden.