Landeninfo Luxemburg



Reisdocumenten
Toeristenkaart of paspoort volstaat; paspoort mag enkele jaren verlopen zijn. Grenscontroles zijn er nauwelijks bij België; vanuit Duitsland kan nog wel eens worden gecontroleerd.

Internetadressen
· www.lvi.lu Een soort Luxemburgse ENFB
· www.minbuza.nl : actuele reisinformatie, adviezen en adressen van ambassades
· www.lonelyplanet.com : gidsen en informatie
· www.roughguides.com : reisgidsen
· www.gottmer.nl/dominicus : reisgidsen
· http://reisboekwinkel. : online reisboeken, kaarten enz. bestellen
· www.cybercaptive.com : waar zijn internetcafé’s te vinden
· www.visa.com : waar zijn visa-atm te vinden
· www.lcr.nl : reizigersadvisering inzake gezondheidsmaatregelen
· http://jeugdherberg.pagina.nl/ : waar zijn jeugdherbergen te vinden

Betaalmiddelen
Munteenheid: frank (LUF). Met Belgisch geld kun je in Luxemburg terecht; andersom niet!

Voortransport
Een korte route naar de grens met Luxemburg: Maastricht, langs de Maas tot Luik, vervolgens langs de Ourthe tot station Stoumont, door het Liennedal naar Lierneux, pas van Verleumont, Salmchateau naar grensplaats Wemperhaardt.
Een andere route met meer klimwerk: Maastricht, Mergellandroute tot aan Slenaken, grensovergang naar Teuven, Henri-Chapelle, Limbourg, Jalhay, Francorchamps, Coo, Lierneux, Montleban, Gouvy, Clerveaux.
Trein
De enige officiële manier om samen met je fiets op één trein in Luxemburg te geraken is in Maastricht de trein naar Ettelbrück of Luxemburg-stad te nemen. Vraag aan het loket een internationaal vervoersbewijs voor je fiets.
Vanaf Pasen tot eind september rijdt er een speciaal fietsrijtuig mee in de trein vanuit Amsterdam naar Zwitserland. Deze trein heeft enkel in Luxemburg-stad een halte en rijdt dan verder. Info bij het kantoor van de Nederlandse Spoorwegen.
Dankzij de fietsvriendelijke politiek van de NMBS (Belgische Spoorwegen) kan je eigen fiets niet mee op Belgische treinen die de grens overgaan. Het eenvoudigste is daarom om samen met je fiets de trein naar Arlon te nemen en de resterende 20 km naar Luxemburg-stad te fietsen.

Binnenlands vervoer

Trein
De formule "trein + fiets" is anders dan in België fietsvriendelijk uitgebouwd. Voor 35 francs kan je fiets mee, ongeacht de afstand. Er rijden nagenoeg alleen maar treinen op de grote assen naar Nederland, België en Frankrijk.

Boot
Ter afwisseling kun je op sommige plaatsen inschepen voor een tochtje op de Moezel. Je fiets kan gratis mee, maar je moet zelf zorgen voor het op- en afladen. Handig als je van hieruit verder richting Duitsland wilt gaan. Info over prijzen, routes en dienstregelingen van deze scheepvaartlijnen kan bekomen worden bij Navigation Touristique de la Moselle, 10 route du Vin, Grevemacher, Luxemburg, tel. 00352-758275.

Bus
Meenemen van de fiets in bussen is niet mogelijk.

Kaarten
· Michelin nr. 214
Luxemburg staat in 2 delen op kaart nr. 214. Op deze kaart staan de apart aangelegde fietspaden met een dunnen rode lijn ingetekend. Het kan bv. gaan om omgebouwde oude spoorlijnen, jaagpaden, enz. Weinigen weten echter dat er een uitvergroting bestaat op schaal 1:150.000, dit is nr. 215; Luxemburg als geheel op één kaart. Ondanks wat de schaal doet vermoeden, bevat deze kaart niet meer details dan de overige kaarten op 1:200.000.
· Semi-topografische kaart
In twee delen (noord en zuid) op schaal 1:50.000. Een goede fietskaart om ook de kleinste wegen terug te kunnen vinden en met veel nuttige info voor fietstochten. Deze kaarten zijn in elke jeugdherberg in Luxemburg te verkrijgen.

Reisgidsen
Strikt genomen heb je geen reisgids nodig om aan voldoende toeristische informatie te komen. De plaatselijke toeristische diensten hebben echt wel genoeg documentatie voor een kort of lang verblijf. Bij de diverse toeristische diensten zijn er folders te verkrijgen met beschreven fietsroutes in hun omgeving. 23 van dergelijke tochten kun je aanvragen bij de toeristische dienst in het groothertogdom zelf.
Veel beschreven doorgaande lange afstandsfietsroutes lopen door Luxemburg. We noemen er enkele op: "De groene weg naar de Middellandse Zee", "Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome", enz. Het Luxemburgse gedeelte wordt telkens kort beschreven.
· ANWB-gids Ardennen en Luxemburg
Een klassieke reisgids specifiek gericht voor autoreizen. Toch nog goed bruikbaar om wat dieper liggende informatie te hebben over de diverse bezienswaardigheden.
· Belgien/Luxemburg per Rad van Wolfgang Kettler
Luxemburg in 9 deeltrajecten met eenvoudige routeschetsjes. Beschreven volgens persoonlijke ervaringen van de auteur, met onnauwkeurige routebeschrijving en gebrekkige praktische informatie.
· ENFB handboek Fietsen in Europa, deel 3
Met een algemene inleiding over Luxemburg als vakantieland.

Wegen, Verkeer & Bewegwijzering
Het land biedt voor elk wat wils. Voor diegene die graag wat heuveltjes doen, maar geen echte alpencols willen overwinnen. Maar ook voor wie rustig wenst te peddelen over jaagpaden en oude spoorwegbermen.
Luxemburg heeft een dicht net van verharde wegen in goede staat, maar de wegen zijn vaak erg smal. Kijk dus goed uit in de bochten. Kaarten blijven nodig, ondanks goede bewegwijzering.

Overnachten

Jeugdherberg
Kenmerkend voor de Luxemburgse jeugdherbergen is de afwezigheid van individuele douchecellen. Douches zijn er wel, maar meestal in de vorm zoals wij die kennen van zwembaden bij ons. De landelijke jeugdherbergen ademen gelukkig nog die gezellige sfeer van weleer. Enkele hebben nog ouderwetse slaapzalen, maar meestal zijn er kleine kamers. Je kunt steevast rekenen op een behoorlijk avondmaal na een dagje inspanning. De jeugdherbergen liggen op wandelafstand van elkaar en worden veel door wandelaars gebruikt. Ook populair om een weekendje te gaan stappen in de omgeving.
Het schijnt dat kinderen tot en met acht jaar niet overal welkom zijn; informeer dus goed van tevoren.

Kamperen
· Camping
Luxemburg heeft de grootste campingdichtheid ter wereld. Meestal zijn deze campings het hele jaar door vol met verblijfskampeerders, maar eigen ervaring leert dat er voor individuele fietsers altijd wel een plaatsje wordt gevonden. Let op om niet te dicht bij de oever te kamperen; in korte tijd kan het water flink stijgen en loopt het terrein gemakkelijk onder.
· Vrij kamperen
Er wordt nauwlettend gewaakt over de restjes natuur, alhoewel er wel goede plekjes te vinden zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je 's morgens heel vroeg weg bent, want houthakkers zijn onverbiddelijk als ze je betrappen. Verwacht niet snel toestemming te krijgen van particuliere eigenaren om op hun grond te kamperen.

Zimmer frei
Ook in Luxemburg kent deze formule een zekere populariteit. Meestal trachten uitbaters van kleine pensionnetjes op die manier nog toeristen te trekken. Een goed alternatief als je het 's avonds wat comfortabeler wilt hebben. Ook particulieren en boerderijen proberen op die manier wat bij te verdienen.

Gîte d'etappe
Net zoals in Frankrijk en Wallonië heb je ze ook in Luxemburg. Daarnaast bestaat er ook een vorm van hoevetoerisme die voor fietsers interessant kan zijn. Een lijst met deze verschillende vormen kan opgevraagd worden bij de Association pour la Tourisme Rural, 48 route de Bastogne, L-9176 Niederfeulen, tel 00352-82720.

Eten en drinken
Overal te vinden. Bij veel cafés kun je tussen de middag en ’s avonds goed warm eten voor niet al te veel geld.

Onderdelen & reparatie
Fietsenmakers zijn dun gezaaid. Neem dus reserveonderdelen mee. Voor racefietsen zijn nog wel materialen te vinden; de 26- en 28-inch banden zijn vrij algemeen, in tegenstelling tot de 27-inch banden.
Fietshuur is vrij algemeen, tot aan tandems en kinderfietsen aan toe. Vaak verhuren gezinscampings ook fietsen.

Bevolking & taal
De bevolking is meestal vriendelijk en behulpzaam. Luxemburgers hebben hun eigen taal, het Letzeburgsch, verwant aan het Duits. Voor ons niet te volgen. De officiële voertaal is Frans maar met Duits kun je ook goed terecht en ook het Engels wordt door een deel van de bevolking beheerst. Overigens spreken veel mensen ook Nederlands of Vlaams.

Jaargetijde & Klimaat
Warmste maanden: juli en augustus, in mei en juni is er weer meer zon. Meest geschikte vakantieperiode is mei tot half oktober. In de zomermaanden of verlengde weekends is het behoorlijk druk met toeristen uit België, Nederland en Duitsland.

Fietsorganisaties
· Letzebuerger Velos Initiative; 6 Rue Vauban, L-2663 Luxembourg; www.lvi.lu ; lvi@pt.lu