Hamsters
De ziektes
Hamsters kunnen net als mensen gewoon ziek worden. Een zieke hamster is goed te herkennen: hij zal in elkaar gedoken zitten en zijn vacht zal niet glimmen.
Een hamster die goed verzorgd wordt zal amper tot niet ziek worden. Door stress en verkeerd voedsel, maar ook als een hamster in de tocht staat kan hij ziek worden. Wil je voorkomen dat je hamster ziek wordt, zet je hamster dan op een goede plek dus niet in de tocht of op een plek waar veel geluiden zijn (zoals bij een luidspreker). Ook kan een hamster soms lange reizen niet aan of als je hem steeds uit zijn slaap zou wakker maken. Heb je andere huisdieren, zorg dan dat ze je hamster niet op stang kunnen jagen!
Wanneer je goed voor je hamster zorgt en met al deze dingen een klein beetje rekening houdt is het toch mogelijk dat je hamster ziek wordt. Hieronder een aantal ziektes die bij hamsters kunnen voorkomen en wat je er aan kunt doen:
Verkoudheid en Longontsteking
Verkoudheid en Longontsteking is een van de meest voorkomende ziektes bij een hamster. De hamster kan dit oplopen wanneer hij in de tocht staat of in een kamer/schuur waar een lage temperatuur is. Hij zou daar wel kunnen leven, maar wanneer hier vocht bij komt ,zal hij verkouden worden. De hamster krijgt dan een natte neus en zal gaan niezen, soms zal hij een lichte ontsteking aan de oogjes krijgen en wat gaan waggelen. Zet je hamster op een warme plek (22- 25 °C), zodat hij kan genezen. Wanneer de verschijnselen erger worden is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts, deze kan de hamster antibiotica voorschrijven.
Natte staart
Dit is een ziekte die veel bij hamsters voorkomt en dan wel bij jonge hamster. De hamsters zullen niet meer eten en zijn sloom. Wanneer de ziekte zich voortzet zal hij magerder worden en een ruwe vacht krijgen, ook zal hierbij dunne diaree ontstaan. Wat hier vooral opvallend aan is, zal een natte staart zijn. Wanneer deze verschijnselen zich voordoen is het niet goed, de hamster kan binnen 48 uur sterven. Ga direct naar de dierenarts wanneer u deze verschijnselen aantreft!
Diarree
komt jammer genoeg te vaak voor bij hamsters en soms kan dit zelfs dodelijk
zijn, diarree wordt veroorzaakt door te vochtrijk voedsel, bedorven drinkwater
of zelfs verkeerd voedsel in combinatie met tocht. Een hamsters is een zaadeter
en is dus niet gebouwd op vochtrijk voedsel. Om diarree te voorkomen kunt u zelf
dus heel veel doen.
Wanneer de hamster diarreeverschijnselen krijgt, zorg dan dat al het vochtrijke
voedsel uit de kooi wordt gehaald en zet de hamster ook op een plek waar het
niet tocht. Geef hem droog brood of gekookte rijst en zijn drinkwater vervang je
door lauwe kamillethee. Zorg dat de bodembedekking elke dag vers is en wanneer
het beestje weer genezen is ontsmet de kooi dan, want anders kan hij zichzelf
weer ziek maken. Verbetert zijn toestand niet, breng dan een bezoek aan de
dierenarts.
Gezwellen/abcessen
hamsters zijn minder vatbaar voor Gezwellen/abcessen dan andere knaagdieren. Toch komt het nog vaak voor. Op elke plek in het lichaam kunnen gezwellen ontstaan. Als een hamster gewond is geraakt en er nog vuil in de wonde zit wanneer die dichtgroeit, is het goed mogelijk dat hier een gezwel zal ontstaan, dit gezwel zal snel groeien en is dus een etterabces, deze word steeds groter en zal dan barsten. Toch is het hier verstandig om even een bezoek aan de dierenarts te brengen, hij zal hem opensnijden of -prikken.
Groeit het gezwel echter langzaam, dan is het hoogstwaarschijnlijk een tumor, meestal is de hamster al wel wat ouder). Breng ook hierbij even een bezoek aan de dierenarts. Hij kan bepalen of een operatie nog mogelijk is of dat het beter is om het diertje te laten inslapen omdat hij door een lijdensweg zou gaan, bespaar dit uw hamster!
Hamsters kunnen tijdens een gevecht of voor de paring elkaar lelijk verwonden. Deze bijtwonden zullen meestal snel uit zichzelf genezen, wanneer ze niet te groot en te diep zijn. Zorg wel dat de hamster niet op zaagsel of zand loopt dit kan infecties veroorzaken. Een alternatief als ondergrond is krantenpapier of keukenpapier.
Gebroken tanden
Als een hamster te weinig mineralen in zijn voedsel heeft, kunnen gebroken tanden voorkomen. Wanneer dit gebeurt, controleer dan of de hamster het juiste voedsel heeft en ga langs de dierenarts: hij kan tabletten tegen kalktekort geven. De tanden zullen snel weer aangroeien, maar hou dit wel in de gaten.
Botbreuken en Inwendige wondjes
Botbreuken kunnen voorkomen wanneer een hamster per ongeluk van grote hoogte valt. Hamsters hebben geen inzicht van hoogte en zullen dus zo een meter naar beneden springen als hij in uw handen zit. Aan een botbreuk kan een dierenarts niet veel doen, het is dan te hopen dat de botbreuk recht is (zodat de botten nog op elkaar zitten), want dan zal hij uit zichzelf genezen. Een botbreuk is te zien als de hamster waggelt. Dit kan ook betekenen dat de hamster inwendige wonden heeft. Hier kunt u niets aan doen, u moet hier vertrouwen op zelfgenezing. De hamsters is zwak op deze momenten, zorg dus dat eten en drinken dicht bij hem in de buurt is, zodat hij niet ver hoeft te lopen.
Als een hamster van grote hoogte valt is het heel goed mogelijk dat een hamster in shock raakt, hij blijft dan "dood" liggen. Pak de hamster voorzichtig op en zet hem in zijn eigen hok, en zorg dat hij in een warme omgeving staat. Hij zal langzaam weer de oude worden. Let op: dit kan dagen en soms wel weken duren!
Omdat hamsters knaagdieren zijn en dus veel knagen hebben ze tanden zonder wortel, dit betekent dat ze gewoon doorgroeien. Door een erfelijke afwijking, niet genoeg te knagen of een hevige klap kan het gebeuren dat de tanden te snel doorgroeien. Dit wordt Olifantstanden genoemd, de tanden zullen doorgroeien en niet mee op elkaar passen, zodat de hamster niet meer kan knagen. De hamster zal verhongeren en vermageren. Ga naar de dierenarts, hij kan de tanden knippen en het u leren, zodat je het zelf kan doen. Zorg voor een knaagsteen en/of een houtblok om dit te voorkomen.
Parasieten op een hamster zijn een soort vlooien. Dit komt maar af en toe voor bij hamsters, en dan vooral bij zwakke, zieke of slecht verzorgde hamsters. Het komt maar heel zelden voor dat hamster van een hond of kat vlooien krijgt. Hoe herken je dat een hamsters last van parasieten heeft? De hamster zal zich gaan krabben en er zullen kale plekken ontstaan. Heeft de hamster jeuk, dan kunnen het luizen zijn. Ga naar de dierenspeciaalzaak of dierenarts voor een medicijn.
Huidmijt is een schadelijke parasiet die bijna niet voorkomt. Het nadeel van deze beestjes is dat ze in de huid van de hamster kruipen en je ziet ze dan amper tot niet. De hamster zal korsten en eczeem krijgen en binnen een maand kan de huid helemaal zijn aangetast. De dierenarts heeft hier middelen voor. Als er kleine schilfertjes bij de oren of neus komen, is dit een teken van huidschimmel. Let op; dit is ook besmettelijk voor de mens, dus haal voor de hamster medicijnen bij de dierenarts!Veel hamsters hebben last van schurftmijt, wanneer de hamster niet goed verzorgd wordt, zijn weerstand minder wordt (ouderdom, stress) of als hij slecht gevoed wordt, kunnen er kale plekken op de huid ontstaan. Hieronder kan de huid gaan ontsteken.
Bij een ergere vorm zullen er korsten op de huid komen, de hamsters hebben veel jeuk en zullen zichzelf bijten en verwonden. Hiervoor zijn geneesmidden verkrijgbaar bij de dierenarts.
Bij jonge hamsters (tot 3 maanden), kan hersenvliesontsteking voorkomen. De verschijnselen zullen bij de hamster niet opvallen, maar kunnen op mensen overdraagbaar zijn. Dit is zo licht (omdat het beestje zo klein is) dat het niet schadelijk is voor een mens, alleen voor ongeboren kinderen zou het wel eens schadelijk kunnen zijn.. Daarom is het dus verstandig dat zwangere vrouwen bij hamsters die jonger dan 3 maanden zijn, uit te buurt blijven. Zorg voor jonge hamsters dus voor voeding die vol vitaminen zit.
Bij jonge hamsters, hamster die nog in het nest zitten, kan tyzzer voorkomen. Dit is een bacterie die geen symptomen zal laten zien en de hamster zal onverwacht sterven. Wanneer dit gebeurt, moeten alle hamster worden behandeld. Bij wat oudere hamsters zal je het herkennen aan stijf lopen, waterige gele diaree en slecht eten. De oorzaak hiervan is slechte hygiëne van het hok of voedsel. De ziekte komt het meest voor in fokkolonies.
Hamsters die iets ouder worden, kunnen blind worden. Dit is makkelijk te herkennen: het oog zal niet meer zwart zijn, maar er zal een grijze waas overheen komen. Dit is vooral te zien als er licht op schijnt. De hamster zal hierdoor niet gehinderd worden; de reuk en het gehoor zijn veel belangrijker zintuigen voor een hamster. Als een hamster dus geen problemen heeft met de blindheid hoeft er niets aan gedaan te worden. Zorg wel dat de hamster zijn spulletjes altijd kan vinden, dit doe je door alles op dezelfde plaats te laten, zo hoeft de hamster niet te zoeken.
Als er te weinig vitamine A in het voer zit, is het mogelijk dat er blaas- of nierstenen ontstaan. Als deze stenen in de urinebuis terechtkomen, is het mogelijk dat de hamster niet meer kan plassen. Hij zal een dikke buik krijgen, lusteloos worden en er zal bloed uit de geslachtsopening komen. Om de hamster weer te kunnen laten plassen moet de urine zuur gemaakt worden, dit kunt u doen door middel van citroenzuur of vitamine C over het voer te strooien. Soms is het niet mogelijk de plasbuis weer open te krijgen, zorg dan dat de hamster niet afziet en verlos hem uit zijn lijden.
Hamsters kunnen een gebrek hebben aan een aantal stoffen.
Klik hier voor de verschijnselen en waar het tekort mee kan worden terug gebracht.