Servicekosten


Servicekosten vraag en antwoord

  • Wat zijn servicekosten?
  • Vallen onderhoudskosten onder servicekosten?
  • Zijn belastingen ook servicekosten?
  • Hoeveel mag een huismeester kosten?
  • Ben ik verplicht om te betalen voor service die ik niet wil gebruiken?
  • Wat staat op het servicekostenoverzicht?
  • Zijn de servicekosten altijd gescheiden van de kale huur?
  • Mag een verhuurder halverwege het jaar het servicekostenpakket wijzigen en doorberekenen?
  • Wanneer moet de verhuurder een servicekostenoverzicht geven?
  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de afrekening van de servicekosten?
  • Wanneer kan een huurder een servicekostenprocedure starten bij de huurcommissie als hij geen afrekening heeft gehad? 
  • Moet ik de afrekening betalen als ik het er niet mee eens ben?
  • Kan de huurcommissie over alle servicekostengeschillen uitspraak doen?
  • Hoe worden servicekosten verrekend?
  • Wanneer mag een verhuurder de voorschotten verhogen?
  • Wat kan ik doen als ik het voorschotbedrag te hoog vind?
  • Kan ik gedwongen worden een wijziging van het servicekostenpakket te aanvaarden?
  • Kan een verhuurder een rekening die bestemd is voor hem door zijn huurder laten betalen?
  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de hoogte van het voorschot of met de eindafrekening?
  • 1. Wat zijn servicekosten?
    Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten servicekosten:

    Overzicht van servicekosten

    Soort servicekosten Wat valt daaronder? Wat mag aan huurder worden doorberekend?
    Energie en water Kosten voor verbruik van water, gas, elektriciteit of andere energie, inclusief stookkosten. Bij individuele meters/gebruik de gemaakte kosten. Worden er geen individuele meters/gebruik berekend, dan de gemaakte totale kosten, verdeeld via een afgesproken verdeelsleutel of de verdeelsleutel die de huurcommissie redelijk vindt.
    Huismeester Kosten van de huismeester (onder andere salaris, huisvesting en materialen) Alleen de kosten van de werkzaamheden die de huismeester voor de huurders verricht, verdeeld via een afgesproken verdeelsleutel of de verdeelsleutel die de huurcommissie redelijk vindt.
    Administratie-
    kosten
    Administratiekosten van de overeengekomen leveringen en diensten In het algemeen maximaal 5% van de totale servicekosten
    Overige Alle kosten van levering van diensten voor schoonmaak- en herstelwerkzaamheden die voor rekening van de huurder komen . Ook de kosten van zaken die het mogelijk maken gemeenschappelijke vertrekken te gebruiken overeenkomstig de overeengekomen bestemming: dit betreft zaken zoals water, verlichting, verwarming en inventaris voor gemeenschappelijke vertrekken, zoals in gangen, trappen, lift, berging/fietsenstalling, hobbykamer en gemeenschappelijk (niet openbare) groenvoorziening. Daadwerkelijk gemaakte kosten van onderhoud, verdeeld via een afgesproken verdeelsleutel of de verdeelsleutel die de huurcommissie redelijk vindt.
    Meubels/stoffering Een vergoeding voor het gebruik van meubels en stoffering. Als meubels en stoffering zijn meeverhuurd, kan 20% van de verkoopwaarde als vergoeding per jaar in rekening worden gebracht.


    Bovengenoemde kosten worden als servicekosten aangemerkt 'die betrekking hebben op het wonen'. De verhuurder kan ook kosten in rekening brengen voor leveringen en diensten op het terrein van bv. zorg of recreatie. Deze kosten zijn niet onder het begrip servicekosten te brengen. De Huurcommissie kan over die kosten dan ook geen uitspraak doen.

    2. Vallen onderhoudskosten onder servicekosten?
    Het onderhoud waartoe de verhuurder verplicht is kan de verhuurder niet in de servicekosten doorberekenen aan de huurder. Onderhoudskosten kunnen wel doorberekend worden als de huurder met de verhuurder is overeenkomen dat de verhuurder onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden verricht die op grond van de wet en het Besluit kleine herstellingen gedaan moeten worden door de huurder.

    3. Zijn belastingen ook servicekosten?
    Hoewel de verhuurder wel bepaalde heffingen van de overheid, aan de huurder kan doorberekenen zijn deze kosten niet als servicekosten aan te merken omdat er geen tegenprestatie van de verhuurder tegenover staat.
    Geschillen over de doorberekening van belastingen met betrekking tot woonruimte kunnen dus niet aan de Huurcommissie worden voorgelegd.

    4. Hoeveel mag een huismeester kosten?
    Tijd die de huismeester besteedt aan geleverde diensten zoals bedoeld onder 2. mag de verhuurder doorberekenen. De tijd die hij besteedt aan werkzaamheden die voor rekening van de verhuurder zijn, zoals het vervangen van een door ouderdom onbruikbare toiletpot, kan de verhuurder niet doorberekenen aan de huurder.

    5. Ben ik verplicht om te betalen voor service die ik niet wil gebruiken?
    Als u een servicepost met uw verhuurder bent overeengekomen waarvan u geen gebruik meer wilt maken, bijvoorbeeld van een collectieve glasverzekering voor alle woningen in het flatgebouw, dan kan dat. Er bestaat geen verplichting van afname van service. Maar de verhuurder kan u wel verplichten het overeengekomen deel, dat hij benodigd heeft voor zijn betaling van de overeengekomen polispremie, te blijven betalen.

    6. Wat staat op het servicekostenoverzicht?
    In dit overzicht moet de verhuurder elke kostensoort en het aandeel dat de huurder daarin heeft, apart vermelden. Ook de wijze van berekening van uw aandeel moet in dit overzicht worden aangegeven. Ook als de huur tussentijds eindigt moet de verhuurder een overzicht verstrekken.

    7. Zijn de servicekosten altijd gescheiden van de kale huur?
    Als in een huurovereenkomst niet (alle)service-kosten zijn uitgesplitst ten opzichte van de kale huur, dan is sprake van 'all in-huur'. U weet dan niet precies hoeveel servicekosten en welke huurprijs u betaalt. U doet er dan verstandig aan eerst nadere informatie bij de verhuurder aan te vragen en mogelijk tot een splitsing te komen.
    Als er sprake is van all in-huur, kunt u de huurcommissie vragen een uitspraak te doen over de geldende huurprijs en het voorschotbedrag voor servicekosten met betrekking tot het wonen. Aan het indienen van een verzoekschrift zijn kosten verbonden.

    8. Mag een verhuurder halverwege het jaar het servicekostenpakket wijzigen en doorberekenen?
    Bij instemming van de huurder mag dat dus ook halverwege het jaar.

    9. Wanneer moet de verhuurder het servicekostenoverzicht geven?
    De verhuurder heeft uiterlijk 6 maanden na het einde van een kalenderjaar, dus tot 1 juli, de tijd om een per servicepost uitgesplitst verrekenoverzicht te verstrekken over alle door hem in het voorafgaande kalenderjaar gemaakte servicekosten. Daarin mogen ook alle kosten worden meegenomen die betrekking hebben op een boekjaar dat eindigt in het kalenderjaar.

    10. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de afrekening van de servicekosten?
    Bent u het niet eens met de afrekening, wendt u zich dan eerst tot de verhuurder (eventueel samen met andere huurders). Levert dat geen oplossing op, dan kunt u de Huurcommissie inschakelen. Een verzoek aan de Huurcommissie om een uitspraak moet binnen twee jaren na de termijn die geldt voor de verstrekking van die afrekening worden ingediend. Voor het in behandeling nemen van de procedure moet de verzoeker een voorschot op de leges van € 25 betalen.

    11. Wanneer kan een huurder een servicekostenprocedure starten bij de huurcommissie als hij geen afrekening heeft gehad? 
    Als hij nooit een eindafrekening heeft ontvangen, dan kan er een procedure worden gestart vanaf het moment dat hij de eindafrekening had moeten ontvangen tot uiterlijk twee jaar daarna.

    12. Moet ik de afrekening betalen als ik het er niet mee eens ben?
    Als de verhuurder een afrekening stuurt waarin hij u vraagt het overeengekomen vaste (dus een niet verrekenbaar) bedrag aan servicekosten te betalen, bent u tot betaling van dat bedrag verplicht. Dit geldt ook als u de eindverrekening van de servicekosten heeft geaccepteerd.
    Er geldt pas geen verplichting tot betaling van de eindafrekening als u het niet eens bent met de eindafrekening. U of de verhuurder kan dan de Huurcommissie vragen om uitspraak te doen wat uw betalingsverplichting is. De Huurcommissie kijkt dan of de in rekening gebrachte bedragen voldoen aan geldende wettelijke voorschriften of  beoordeelt of die bedragen als redelijk zijn aan te merken. 

    13. Kan de Huurcommissie over alle geschillen over bijkomende kosten uitspraak doen?
    De Huurcommissie kan alleen uitspraak doen in geschillen over de kosten van service voor wonen (zie vraag 1: Wat zijn servicekosten? ). De kosten van bijvoorbeeld (para)medische zorg, maaltijdverstrekking, kapper aan huis of het gebruik van een sportaccommodatie vallen niet onder deze servicekosten. Geschillen hierover kunnen alleen aan de rechter worden voorgelegd.

    14. Hoe worden servicekosten verrekend?
    U betaalt meestal een maandelijks voorschot op de servicekosten. Jaarlijks moeten de servicekosten worden verrekend met de betaalde voorschotten. Vaak zal de verhuurder tegelijk met het overzicht van de servicekosten een voorstel doen voor een nieuw bedrag voor het maandelijkse voorschot. U hoeft geen verhoging van het voorschot te betalen, zolang de verhuurder geen servicekostenoverzicht heeft verstrekt.

    15. Wanneer mag een verhuurder de voorschotten verhogen?
    Als uit de eindafrekening blijkt dat de voorschotten te laag zijn, dan mag de verhuurder de voorschotten verhogen.

    16. Wat kan ik doen als ik het voorschotbedrag te hoog vind?
    U kunt dan de Huurcommissie schriftelijk verzoeken uitspraak te doen over een redelijk voorschotbedrag als de betaalde voorschotbedragen aanzienlijk hoger zijn dan het te verwachten bedrag van de jaarlijkse eindafrekening.

    17. Kan ik gedwongen worden een wijziging van het servicekostenpakket te aanvaarden?
    Ja, dat kan. Indien 70% van de huurders akkoord gaat met een voorstel van de verhuurder tot wijziging van zaken of diensten die slechts aan een aantal huurders gezamenlijk kunnen worden geleverd, dan is huurder die niet akkoord is gegaan met die wijziging daaraan gebonden. Een huurder die niet akkoord is gegaan kan echter binnen acht weken nadat hij van de verhuurder heeft gehoord dat 70% wel akkoord is gegaan naar de rechter stappen om te vragen of die wijziging redelijk is.

    18. Kan een verhuurder een rekening die bestemd is voor hem door zijn huurder laten betalen?
    Rekeningen van kosten die niet betrekking hebben op de overeengekomen levering van zaken en diensten, maar wel als servicekosten zijn aan te merken, blijven toch voor rekening van de verhuurder.

    19. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de hoogte van het voorschotbedrag of met de eindafrekening?
    Als u na overleg met de verhuurder niet tot overeenstemming kunt komen, kunt een uitspraak van de Huurcommissie vragen.

    Naar boven

    [ bron: minvrom ]