header
bovenkant tekstvlak
linkerkant

Interview met Johan Zandbergen, Student aan Media en Enteratinment management over een afstudeerstage.

Ik heb de volgende vragen voor je opgesteld:

- Waar heb je stage gelopen?

Eyeworks, een tv Productie bedrijf van Reinout Oerlemans.

- 1e half jaar of 2e half jaar? wat raadt je voor mij aan?

Ik heb zelf 2e halve jaar gedaan, maar achteraf had ik liever het 1er half jaar gedaan. Je bent er voor de kerst vanaf, en je hebt tijdens je schooltijd daarna nog tijd om je verslag te schrijven. En je zit niet tijdens de mooie voorjaar en zomer dagen op kantoor, dat is echt niet te genieten.


- Welke functie kreeg je bij je stage? Wat moest je er allemaal doen?


Ik was eerst beeldband stagair, wat simpelweg inhield opgenomen beelden bekijken en tijdcode met gebeurtenis linken. 1 maand saai werk, daarna mocht ik mee op draaidagen en in de montage aanwezig zijn. Ik mocht zelfs me eigen item monteren.
Daarna heb ik nog een maand op Eyeworks international gezeten. Daar ontwikkelen ze programma’s voor internationale markt, zeg maar om de concepten aan aan anderen te verkopen. Neem bijv. de IQ test. Die is in 25 verschillende landen verkocht.

- Hoe ben je aan de functie gekomen? Hoe ben je te werk gegaan om deze stage te vinden en te krijgen?

Ik had erg mazzel dat mijn oom een goeie vriend van Reinout was, dus dat was mijn ingang. Maar op mediastages staan elke dag nieuwe stageplekken, dus dat zou ik strak in de gaten houden. Natuurlijk is het ook nooit weg om gewoon open sollicitaties te sturen en veel te bellen.

- Aan welke eisen moest je voldoen om deze stage te krijgen?

Eigenlijk niet veel eisen, maar het ging meer om je gesprek. Er waren al een paar andere mensen uit me jaar geweest om te praten, maar als je goed overkomt is dat al 80 procent.

- Hoe ziet het mem-gerelateerde netwerk van jou eruit?

Ik heb wel een goeie band opgebouwd met leraren, en natuurlijk klasgenoten en andere jaargenoten. Maar om nou echt van een MEM netwerk te spreken, niet echt.

- Welke competenties zijn noodzakelijk? Welke vaardigheden raadt je mij aan om te verwerken? (bv computervaardigheden)

Computervaardigheden zijn natuurlijk altijd welkom, er gaat bijna niks meer zonder een computer, daar heb ik zelf ook veel aan gehad. Ik heb mezelf bijv. ook adobe premiere aangeleerd. Dat komt allemaal van pas.- Welke (sollicitatie) tips kan je mij geven?

Lekker spontaan, laten merken dat je wat over heb voor andere. Gewoon lekker spontaan, jezelf zijn. Ik denk dat je er heel ver mee komt. De mensen waar je voor wilt werken kennen je nog niet, dus haal het beste uit je boven voor zo’n gesprek, je weet wat ze zeggen over eerste indruk! Laat zien dat je graag dingen wilt leren. Je bent daar om ervaring op te doen en dat kan alleen als je hard voor hun aan het werk gaat.


- Bij wat voor interessante activiteiten was/is ben je nu betrokken?


Ik ben met een vriend van me een eigen internet bedrijfje aan het opzetten. Erg leuk om iets van de grond af op te bouwen, en hopen dat het een succes word. We zijn allebei erg creatief dus er moet in principe wat moois uitkomen!

- Wat waren leuke en minder leuke momenten gedurende jou stage?

De eerste periode was niet leuk, heel saai werk, dag in dag uit 8 uur lang banden bekijken en beschrijven. Daar wordt je niet vrolijk van. Maar daarnaast heb ik snel vrienden gemaakt met de mensen waar ik voor werkte en liet zien dat ik graag nieuwe dingen wilde leren. Dat werd beloont met dat ik heel vaak met de belangrijke activiteiten zoals draaidagen en de montage mee mocht lopen. Dat waren wel de mooie dingen.

- Wat ga je doen met jou afstuderen/werkende bestaan? Blijf je werken voor het stagebedrijf, of voor een soortgelijk bedrijf?

Ik wil zeker niet bij eyeworks verder, te groot voor mijn doen. Ik vind het leuker om in een kleiner bedrijf aan de gang te gaan waar je wat meer je eigen ding kan doen. Dit is echt massaproductie. Maar ik wil wel in de TV branche verder.


- Het je nog aanraders voor mij voor het opzoek gaan naar een stage?


Veel rondbellen. Iedereen die je kent die wat voor je kan betekenen in het vinden van een stage bellen en vragen of ze nog wat weten. Met iedereen over hebben. Misschien niet het beste gesprek onderwerp voor in de kroeg, maar wel grote kans dat je iemand tegen het lijf loopt die je kan helpen.

rechterkant
onderkant