Interview

Wat is nou precies een Systeem beheerder

Een Systeem beheerder is iemand die zich bezighoud met de computers die niet in orde zijn, Ik werk op het RIAGG (Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg). Ik werk met ICT'ers die klachten hebben over de computer en zelf geen oplossing ervoor kunnen vinden.(Met de computer) Ik probeer er dan een oplossing voor te vinden.ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie: het werken met computers, met automatiseringssystemen. Computers, randapparatuur en netwerken vind je bijna overal. Dat betekent dus als je een systheem beheerder ben werk je met heel veel verschillende organisaties.

Ben je er het type voor, dan is werken in de ICT heel erg leuk. Het is een hele dynamische branche,waar de ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Er werken veel jonge mensen. En hoe jong je ook bent, jíj bent vaak de specialist, ook voor het management. Dus word je al op jonge leeftijd serieus genomen. ICT’ers zijn de spil van een organisatie. Je moet wel voortdurend op scherp staan.Wil je alle ontwikkelingen bijhouden, dan moet je flexibel zijn. Cursussen en trainingen volgen. Geen nine-to-five job dus. Maar dat maakt de branche nou net zo spannend.

Als ICT’er houd je je bezig met het (technisch) onderhoud van computers en met het beheer van software. Bij computer- en softwarestoringen moet je snel alles weer operationeel krijgen. Dan moet je stressbestendig zijn. Als het systeem niet werkt ligt vaak een hele afdeling, of zelfs een heel bedrijf plat. Hoor je de medewerkers al mopperen? Aan jou en je collega’s de taak om de storing snel op te lossen. Je kunt je de druk voorstellen. Kalm blijven. Een echte ICT’er kan het. En zijn de problemen eenmaal opgelost, dan ben je wel de held van de dag.

Je moet als ICT’er goed kunnen communiceren en het leuk vinden om met mensen om te gaan. Je hebt contact met mensen op alle niveaus. Met ICT-gebruikers die bij jou aankloppen voor support, bellen als ze het systeem niet snappen, als ze een nieuwe toepassing zoeken of gewoon,omdat iets niet functioneert. (Soms ligt alleen de stekker er maar uit, ondanks je irritatie blijf je dan toch glimlachen). En je hebt veel contact met collega- ICT’ers, met wie je nauw samenwerkt. Teamwork! Verder ga je om met leveranciers van hard- en software én vaak ook met het management. Zeker in een wat hogere functie adviseer jij de directie over de toekomstige stappen op het gebied van ICT, over de aanschaf van nieuwe systemen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe zelfstandiger je zult werken en hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt.

Hoelang doet u dit werk en wanneer bent u ermee begonnen?

Ik doe dit werk nu al 6 jaar. In 1997 ben ik begonnen met werk op dit gebied.

Welke studie moet je voor dit beroep volgen?

Je moet minimaal in het bezit zijn van:

      een diploma vmbo (Kaderberoepsgerichte, Gemengde of Theoretische Leerweg).
      of een diploma vbo op C/D-niveau.
      of een diploma mavo op C/D niveau.
      of een overgangsbewijs van 3 havo of vwo naar 4 havo of vwo.
      of een mbo-diploma op niveau 2 van een ICT-opleiding.

Werkt u als Systheem beheerder ook samen of doet u uw werk helemaal alleen?

Meestal werk ik alleen, maar soms werk je ook samen. Je praat dan met z’n alle over dingen die je niet weet hoe het moet. Alleen doe ik een intake dat is een kort gesprek met iemand over zijn probleem. Dan bespreek ik het met meerdere ICT'ers.

Waaruit bestaat een werkdag van u, dus wat doet u als u naar uw werk gaat?

Dat is nogal verschillend, elke dag doe ik weer andere dingen. Meestal neem ik eerst de post door. Daarna ga ik al de computers doornemen kijken of ze in orde zijn. Deze duurt zo’n 50 minuten.

Wat doe je?

Je houdt je vooral bezig met de geautomatiseerde informatievoorziening. Het installeren van hardware en software behoort tot je belangrijkste taken. Ook draag je zorg voor het onderhoud en beheer van hardware en software in een netwerkomgeving. En je houdt je bezig met het oplossen van storingen en het ondersteunen van ICT-gebruikers in een netwerkomgeving.