Arenkel



Informatie over Arenkel

Waar ligt Arenkel?
Arenkel is een stad die "ergens" in Nederland ligt, maar een precieze plek heb ik nooit bepaald en laat ik ook het liefst in het midden. Eigenlijk ligt Arenkel ook in een fictief stukje Nederland.

Wat bestaat er van Arenkel?
Daar waar het volgens mij de meeste fictieve werelden vooral gaat om het verzinnen van allerlei dingen om de wereld heen (geschiedenis, cultuur, taal, enz) gaat het mij bij Arenkel eigenlijk alleen om het ontwerpen van de stad zelf. Het enige wat ik over Arenkel maak is de plattegrond. Verder hou ik er niet zo veel van bij, ik heb de straten geen namen gegeven en er bestaat bijvoorbeeld ook geen dienstregeling van het openbaar vervoer.

Naarmate de stad groeide ben ik wel steeds meer over allerlei dingen om en aan de stad na gaan denken, maar wel voornamelijk op stedebouwkundig vlak. Wat zijn de goede en slechte wijken, waar kun je bestaande bebouwing slopen om er een betere plek van te maken. Waar liggen problemen in de infrastructuur en hoe je die op zou kunnen lossen. Hoe plan je toekomstige uitbreidingen, waar plan je horeca, kantoren, industrie. Etcetera.

Daarbij werd het ook wel leuk om meer namen te verzinnen voor wijken en belangrijke punten. Dat was ook gewoon praktischer bij het nadenken over de stad, waar het gebruiken van namen makkelijker is dan nadenken over 'dat stukje daar ten opzichte van de andere stukje'.

Hoe wordt de plattegrond van Arenkel gemaakt? Arenkel wordt met potlood op ringbandpapier getekend, dat is ook een erfenis van het begin. Toen ik ooit spontaan aan Arenkel begon had ik alleen ringbandpapier en een paar blocnotes voorhanden, waarbij ik dus voor die eerste heb gekozen. Had er op dat moment nooit rekening mee gehouden dat dit een hobby zou worden waar ik nog zoveel jaar mee door zou gaan. Omdat ringbandpapier net iets breder is dan officieel A4 papier is het wisselen van papier-formaat niet echt handig.

Hoe groot is Arenkel?
In termen van papier is de plattegrond van Arenkel inmiddels ruim 1000 vellen A4-formaat groot, die grofweg een oppervlakte van 10 bij 10 meter beslaan. Volgens mijn telling zou Arenkel een stad zijn met inmiddels zo'n 490.000 inwoners (2024). Ik heb geen idee in hoeverre mijn telling daarin realistisch is, maar het lijkt me zeker geen heel onrealistisch getal. Overigens is de plattegrond zo groot (of mijn huis te klein) dat ik die al jarenlang niet meer in zijn geheel heb kunnen neerleggen. Alleen het stukje waar ik op dat moment aan werk. Dus mocht iemand dit lezen en toevallig een zaaltje beschikbaar hebben.. ;-)

Hoe realistisch is Arenkel?
Aangezien ik als kind al aan Arenkel ben begonnen, was zeker in het begin het realisme ver te zoeken. De verhoudingen klopte voor geen meter (leuke woordspeling ook) en stonden er onzinnig hoge wolkenkrabbers en onmogelijke constructies. Door de jaren heen is de stad echter een stuk realistischer geworden, en zijn de extreme onmogelijkheden (ik heb/had een rijke fantasie ;-)) "weggesanneerd".

Van de alleroudste ontwerpen is weinig meer over, die zijn middels "stadsverniewingsprojecten" voor het grootste deel veranderd in meer realistische ontwerpen. Er zijn nog wel een paar erfenissen te vinden, zo zijn het stadhuis en het centrale stationsgebouw nog altijd zo groot als een halve woonwijk. Niet uitgesloten dat die in de toekomst nog eens verdwijnen, vooral dat stadhuis is me eigenlijk een doorn in het oog.

Het was alleen niet meer mogelijk alles naar de juiste verhouding om te zetten, dus daar zit ik min of meer aan vast. Naar verhouding zijn met name huizen (flats, rijtjeshuizen) te klein ten opzichte van wegen en andere gebouwen. Voor het gemak heb ik alles gestandaardiseerd, waarbij flats en rijtjeshuizen eigenlijk altijd dezelfde maten hebben. Zonder dat ik het me bewust was toen ik als kind aan Arenkel begon ligt mijn interesse vooral op stedenbouwkundig vlak. Ondanks dat ik daar verder weinig verstand van heb (ik doe beroepsmatig ook heel iets anders) denk ik dat Arenkel inmiddels met de genoemde beperkingen toch een redelijk realitische stad is die echt zou kunnen bestaan, waar ik ook probeer in elke wijk voldoende voorzieningen te plannen (scholen, kerken, winkels, etcetera).

Hoe gedetaileerd is de plattegrond van Arenkel?
De plattegrond is behoorlijk gedetaileerd, waarbij alle objecten te zien zijn. Om een idee te geven, een tweebaansweg is op de plattegrond anderhalve centimeter breed. Behalve gebouwen en wegen zijn dus ook fietspaden, plantsoenen (hoe klein ook), sloten, parkeerplaatsen en andere soortgelijke kleine objecten te onderscheiden. Plantsoenen worden gevuld met gras of struikgewas. Zelfs bomen worden aangegeven, die als enige object in '3d' getekend worden, wat wil zeggen dat ze getekend worden als een stam (lees: streep) met een 'kruin' (lees: soort raar wolkje) er omheen (ik wil er graag op wijzen dat ik geen tekentalent ben ;-). Objecten die ontbreken: lantaarnpalen, verkeerslichten en verkeersborden. Vroeger werden ook bushaltes aangegeven, maar aangezien ik geen routes voor de verschillende buslijnen had gedefinieerd ben ik daar ook mee gestopt... Er is een ondergronds metronet met meerdere lijnen en diverse haltes, maar hoe het metronet er precies uitziet heb ik ook nooit echt uitgwerkt.

Komt Arenkel ooit af?
Toen ik aan Arenkel begon was het in mijn hoofd een al bestaande grote stad, die groter was dan alleen het deel wat ik getekend had. Dat is in de loop der jaren veranderd, Arenkel is nu precies dat wat ik getekend heb en de stad heeft duidelijke grenzen, het is een afgebakend geheel. De groei van Arenkel komt nu dan ook van geplande nieuwbouwwijken net zoals dat bij echte steden gebeurd. Ik heb in mijn hoofd redelijk gepland hoe Arenkel verder gaat groeien en waar nieuwe wijken gaan komen. En zolang ik zin heb er aan te blijven werken zal Arenkel blijven doorgroeien, er is niet een bepaald einddoel.

Zijn de gebruikte benamingen ergens van afgeleid?
Nee, alle namen die in Arenkel gebruikt worden, inclusief de naam Arenkel zelf, zijn complete hersenspinsels. Aangezien de stad pas later is ingedeeld in wijken maar ik voor mezelf al wel met benamingen voor bepaalde buurten werkte om het voor mezelf overzichtelijk te houden zijn de namen van de oudste wijken gerelateerd aan belangrijke gebouwen in die wijk of geografische ligging (Ziekenhuiswijk, Stationsbuurt, Universiteitswijk (tegenwoordig Esco), De Oost). De overige wijknamen zijn compleet verzonnen en mijn creativeit zal ze soms misschien best van andere dingen hebben afgeleid, maar zoals ze dat bij films zo mooi zeggen, overeenkomsten met in het echt bestaande plaatsen of personen berusten op puur toeval.