Nadat Koning Boudewijn met Nieuwjaar had laten verstaan dat er werk zou gemaakt worden van de onafhankelijkheid van Belgisch Congo ging alles ineens in een nogal bloederige stroomversnelling en op 30 juni 1960 werd Belgisch Congo halsoverkop onafhankelijk.

Samen met onze voormalige kolonie werden datzelfde jaar nog tal van andere kolonies onafhankelijk:

Kameroen
(1/1) - Tsjaad (11/8) - Mali (20/6) - Senegal (20/8) - Madagascar (25/6) - SomaliŽ (26/6) - Ivoorkust (7/8) - Niger (3/8) - Nigeria (1/10) - Congo/Brazaville (15/8) - Centraal Afrikaanse Republiek (13/8) - Benin (1/8) - Gabon (17/8) - MauretaniŽ (28/11) - Cyprus (16/8)

terwijl landen zoals Opper Volta en Togo alvast zichzelf als onafhankelijk uitriepen.


De
Koude Oorlog woedt in alle hevigheid.

De CIA zet voor Lockheed het licht op groen voor de productie van de
U2, een voor die tijd een erg geavanceerd spionagevliegtuig. Op 1 mei wordt zo'n toestel neergehaald boven de Oeral.

En hoewel de Berlijnse Muur pas in 1961 wordt opgetrokken, worden vanaf 8 september zeer strikte restricties opgelegd door de DDR voor personenverkeer tussen Oost- en West-Berlijn.

En wie heeft nog nooit de televisiebeelden gezien van de vergadering van de VN op 13 october 1960 waarbij
Nikita Chroetsjev het door zijn luidruchtig gedrag en spreker moeilijk maakt en vervolgens zijn schoen uittrekt om ermee op zijn tafel te slaan?

Al deze warrige en tumultueuze internationale politieke toestanden liepen hier en daar ook wel eens serieus uit de hand:

De Algerijnse Opstand tegen Frankrijk (24/1) met daaruit voortvloeiend "Zwarte Zondag" waarbij 114 doden vallen tijdens een riot in Algiers (11/12).

Eenmilitaire coup in
Turkije brengt de democratie ten val (27/5).

In de loop van 1960 begint
Cuba stelselmatig de Amerikanen buiten te gooien en alle bedrijven te nationaliseren, dit uiteraard tot groot ongenoegen van de Amerikanen die prompt hun relatie met Castro beginnen te bevriezen. Cuba krijgt steun van de Sovjet Unie.

De Sovjet Unie op zijn beurt breekt met China en haalt er alle adviseurs weg (13/8)

IndonesiŽ, de vroegere Nederlandse colonie, verbreekt eveneens alle diplomatieke betrekkingen met het voormalige moederland (17/8).

In de rumoerige onafhankelijkheid van Congo probeert
MoÔse Tsjombe de rijke provincie Katanga af te scheuren en verklaart op 11 juli 1960 Katanga als onafhankelijke staat, maar heel erg lang (tot '62) zal dat niet duren.

Kolonel Joseph-Dťsirť Mobutu pleegt een militaire coup in Congo (14/9) en zet Lumumba en Kasavubu aan de kant.

In Zuid-Vietnam verenigen verschillende bevrijdingsorganisaties zich tot de
Vietcong (20/12).

Martin Luther King wordt gearresteerd tijdens een sit-in in Atlanta (19/10).

Bloedbad van
Sharpeville in Zuid-Afrika, 69 zwarten vermoord (21/3).

Een aantal figuren uit de politiek die in dit jaar furore maakten zouden later ook het internationale politieke bestel beÔnvloeden. Een paar grote namen zijn oa.

Kasavubu die de eerste president van Congo wordt met Lumumba als eerste minister. Beiden moeten al snel plaats ruimen voor Mobutu, die al kort na de onafhankelijkheid een staatsgreep pleegt.

Prins Nordom Sihanook komt aan de macht in Cambodja (13/6).

Leonid Brezjnev wordt secretaris-generaal van de Sovjet Unie (7/5).

JF Kennedy wint de presidentsverkiezingen voor '61 van zijn tegenstrever Nixon (8/11).

In BelgiŽ probeert minister Eyskens de
Eenheidswet door te voeren. Een saneringsoperatie van de openbare financiŽn met een niet geringe belastingsverhoging. In heel het land breken wilde stakingen en betogingen uit tegen die Eenheidswet.