De mens is hartstochtelijk op zoek  naar zin in zijn leven, maar wordt daarbij achtervolgd door de tijd, die dat zoeken ernstig belemmert en dwarsboomt. De mens zit gevangen in de tijd, tussen begin en einde en  probeert met alle macht de grenzen van de tijd te passeren. Maar de mens draagt ook een onwrikbaar verlangen in zich mee  naar een tweede of eeuwige jeugd, naar herkansing, naar eeuwig leven Hij is een wezen van de wijkende horizon.

Maar de feiten spelen hem parten. Hij weet dat aan alles een eind komt, ook aan zijn leven en aan de heel hem omringende wereld.

 

 

Filosofen en psychologen zijn geboeid door het mysterie van de tijd en hebben over de tijd en  het verlangen van de mens naar eeuwig leven grondig nagedacht. Religies kunnen zich niet neerleggen, dat de mens en heel de wereld vastgeklemd zitten  tussen begin en einde, tussen geboorte en dood.Zij houden de mens een “glimp van de eeuwigheid” voor.

Hoe kunnen we zinvol leven met de tijd die ons achtervolgt en die ons naar een definitief einde brengt? En is een uitzicht op eeuwigheid wel zo aanlokkelijk?

Onder auspiciën van de Seniorenacademie Brabant wordt een cursus gegeven over tijd vanuit een filosofische en psychologische invalshoek.

De volgende onderwerpen worden aan de orde gesteld:

  • wat is tijd, wat zijn de grenzen aan de tijd, begin en einde; bestaat tijd echt of is het slechts een gedachte van ons?
  • hoe beleeft men de tijd (verleden en toekomst), wat is herinnering, verwachting, afwachting, levenstijd, en levenstijdperken? Welke houdingen kan men aannemen ten aanzien van tijd en vergankelijkheid?
  • wat is de zin van de tijd: vergankelijkheid en eeuwigheid, sterfelijkheid , utopie en Apocalyps (einde van de wereld)
  • de mythische beleving  en uitbeeldingen van tijd, eeuwigheid en apocalyptiek

de cursus wordt gegeven in Breda, HOGESCHOOL AVANS, Hogeschoollaan 1

4 februari tot en met 14 april 2004

AANTEKENINGEN VAN HET COLLEGE VAN 14 april2004

aantekeningen andere colleges

lees ook het verhaal "rijzend deeg"

lied over de tijd, door Johan van Leeuwen

zie ook samenvattingen

zie ook literatuurlijst

 

Zoek je iets op deze site? Typ dan een trefwoord in 

hieraan verbonden is ook een sub web: Zinzoeken in een bodemloze put. Klik

welkom * reader * toevoegingen * forum * links * email  * zinzoeken in een bodemloze put