De acht jaarfeesten

De meeste heksen vieren acht seizoensfeesten per jaar.

Deze feesten zijn gebaseerd op de traditionele zaai en oogstfeesten die vanaf de oudheid in Europa gevierd zijn.

Je kunt de jaarfeesten op veel manieren vorm te geven en ze vieren in je eentje, in kleine groepjes of in festivals waar veel mensen aanwezigen zijn.

Wanneer je een feest alleen of in een kleine groep viert is belangrijk een eigen ruimte te scheppen en eventueel de elementkrachten te gebruiken om je feest-ritueel meer kracht te geven.

Zo kun je bijvoorbeeld een veer in het oosten leggen om het element lucht te vertegenwoordigen, een kaars in het zuiden voor vuur, een kom water in het westen voor water en een steen in het noorden voor het element aarde.

Omdat de dag volgens de Keltische traditie begint bij zonsondergang, worden alle feesten gevierd op de avond die vooraf gaat aan de hier onder genoemde data.

De feesten met *) zijn de feesten gelegen tussen de equinoxen en de zonnewendes. Deze feesten worden door verschillende tradities op verschillende dagen en bij verschillende manen gevierd. Op deze pagina heb ik de datums gezet die door de meeste moderne heksen gebruikt, maar op een van mijn andere pagina's kun je zien dat er verschillende mogelijkheden en data zijn om deze feesten te vieren.


Zelf vier ik de meeste feesten bij een volle maan (of juist bij een nieuwe maan).

Samhain, 1 november *) Oorspronkelijk het Keltisch nieuwjaarsfeest. We herdenken in deze dagen de overledenen. Dit feest wordt ook wel als het feest van de derde oogst gevierd. Traditioneel werd in heel Europa in deze tijd van het jaar het vee geslacht om in de winter als voedsel te dienen.
Yule, midwinter, omstreeks 21 december Joel is oorspronkelijk een Germaans feest op de kortste dag van het jaar. We vieren de terugkeer van de zon.
Imbolg, 2 februari *) Een Keltisch feest ter ere van terugkeer van de lente. Het is van oorsprong een ploeg- en zaaifeest.
Ostara, lente-equinox, omstreeks 21 maart Lentefeest ter viering van de terugkerende vruchtbaarheid van het land, van het nieuwe leven dat ondergronds is begonnen
Beltane, 1 mei *) Keltische feest van de vruchtbaarheid, ook wel Beltaine genoemd. Traditioneel in heel Europa gevierd als Mei-avond.
Litha, midzomer, omstreeks 22 juni Feest op de langste dag van het jaar, ter ere van de zon en de uitbundige groeikrachten in de natuur.
Lammas , 1 augustus *) De Keltische naam is Lughnasadh en het is het eerste Oogstfeest van het jaar. Traditioneel wordt in heel Europa het oogsten van het graan in deze tijd van het jaar gevierd.
Mabon, herfst-equinox, omstreeks 21 september Herfstfeest ter ere van de tweede oogst, de vruchten

Home ©2017
Spiritualiteit | Stolstices
Manen Blue Moon | Maanden
Richtingen West | Noord | Oost | Zuid
Feesten Midzomer vuur | Links | Meer links