Module BS

In de module BS staan de plaatsen waar vervoersstromen op elkaar aansluiten, knooppunten, centraal. Voorbeelden van knooppunten zijn: stations, terminals, transferia en havens. Aangezien Knooppunten stedelijke ontwikkelingen aansturen, is de relatie, dus de aansluiting, met de stad van groot belang. Daarbij is belangrijk hoe bereikbaar een knooppunt is en hoe snel en comfortabel kan worden overgestapt op een ander vervoersmiddel. De ontwerpopgave in deze module bestaat uit de materialistaie van een dergelijk knooppunt, met de aan- en afvoerlijnen. Hierbij loopt het schaalniveau van de opgave van grootstedelijke of zelfs landelijk (vervoersstromen) naar het detailleren van de vervoersstromen (typen, belasting, fluctuaties), van vervoersmiddelen (typen, snelheid, capaciteit, flexibiliteit) en kennis van de technieken en middelen om die vervoersstromen zo goed mogelijk te begeleiden en op elkaar te laten ansluiten. In dit kader worden tevens toekomstperspectieven bekeken en alternatieven onderzocht.

De module behelst een ontwerpopgave die zich beweegt tussen de uitersten van de op de faculteit gehanteerde ontwerpschalen: bouwtechnische detaillering en regionaal ruimtele vorm. Het object van studie is de Zuidvleugel van de Randstad, met het netwerk van regionale OV-verbindingen. Centraal staat het te ontwerpen tracé van de Light-Rail verbinding Delft CS -station Pijnacker (Randstadrail) en elkaar gerelateerd worden in een geďntegreerd ontwerp, waarin de wisselwerking tussen de grootschalige en de gedetailleerde uitwerking duidelijk is.

Getracht wordt om door een Light Rail tracé de TU-wijk milieu vriendelijk (duurzaam) en beter te ontsluiten en in relatie te brengen met Pijnacker en Rotterdam. het Delfse centrum en met de Randstad. Via de Light Rail wordt het mogelijk om in zeer korte tijd en met weinig overstappen, de TU-wijk te bereiken.
 

Plattegrond nieuwe situatie na inpassing van Light Rail en herstructuering stedebouwkundig plan. Bij dit plan wordt de Light Rail over de Mekelweg gelegt richting Pijnacker en komende van Delft Centraal. Voor Civiele Techniek wordt er een nieuw plein aangelegt met duidelijke looproutes aangegeven met diverse materialen en kleuren. Daarbij komt een nieuwe halte voor Civiel die hoofdzakelijk dient voor de studenten van Civiel, Bouwkunde en Technisch Natuurkunde maar mede voor de nieuwe studentenflats tegen over de Balthasar van der Polweg.
 



Hier een vogelvlucht van het plein en een uitbreiding van Bouwkunde. In dit gebouw wordt het atelier tekort opgevangen. Tevens krijgt het gebouw een groot restaurant aan het plein, nieuwe computerlokalen, studenten verrenigingenaccomodaties en presentatie zalen.



Op dit plaatje is duidelijk te zien hoe de routes zijn opgenomen in het grondvlak.



De overkapping van de nieuwe halte. Het dakvlak en de verdraaide kolommen geven de halte een dynamische uitstraling. Deze vorm heeft tevens het doel om de reizigers meteen bij het uitstappen een keuze te laten maken welke richting ze opwillen. Dit staat in verbinding met het grondvlak.










[Home] [Persoonlijk] [Studie] [Msc1] [Msc2] [Msc3] [Msc4] [Keuzevakken] [Werk] [Links] [Contact] [Messageboard]