Stress


Een andere oorzaak van ziekten zijn de levensomstandigheden van onze huisdieren. Een dier moet naar zijn aard kunnen leven, dat houdt in dat hij in elk geval tot op zekere hoogte zich moet kunnen gedragen zoals zijn wilde soortgenoten zich gedragen.

Voor honden wil dat zeggen dat ze een plaats in de rangorde moeten hebben, en wel de laagste plaats, uit veiligheidsoverwegingen. Een hond die onzeker is over zijn plaats in de rangorde kan nerveus en gestresst raken en dat kan op de lange duur leiden tot bijvoorbeeld huidklachten of gedragsproblemen.
Ook moet er veel gedaan worden met de hond. Vooral jonge honden hebben veel energie en als ze die niet kwijt kunnen kan dat ook problemen geven. Voor een aantal honden gaat het niet alleen om de energie maar die willen ook graag hun hersenen gebruiken. Dan is alleen een flink stuk fietsen niet genoeg, dan kan er beter echt getraind worden, behendigheid, flyball, obedience en wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Bron: De Oase




Soms zijn de problemen met behulp van een gedragscursus goed op te lossen, maar sommige honden zullen daar niet of onvoldoende baat bij hebben. Vooral als er iets is misgegaan in de socialisatiefase geeft gedragstherapie onvoldoende resultaat. Een van de meest voorkomende oorzaken tijdens de socialisatiefase is dat de pup te lang in het nest heeft gezeten ergens in een kennel, zonder contact met mensen of andere honden.
De hond is dan als het ware verkeerd geprogrammeerd. Je zou dat printplaatje moeten kunnen repareren en verbeteren en van nieuwe juiste informatie voorzien. Daar hebben we tegenwoordig een medicijn voor dat in veel gevallen uitkomst biedt.
Het middel is onder de merknaam Selgian verkrijgbaar. Het is geen verdovingsmiddel maar het verwijdert als het ware de foutieve informatie in het geheugen van de hond. Voorwaarde is wel dat er, op advies van uw dierenarts, zinvolle invulling voor in de plaats komt.

Verloop van de behandeling
We zullen altijd eerst via een uitgebreid gesprek en onderzoek van de hond er achter moeten komen of uw hond geschikt is voor de behandeling en welke aanvullende maatregelen er moeten worden genomen. Meestal zullen wij u adviseren om tevens een gehoorzaamheidstraining te volgen en u krijgt vaak aanvullende oefeningen om met de hond thuis bezig te zijn.
Na enkele weken is vaak al verbetering merkbaar. Tijdens de kuur wordt u zorgvuldig begeleidt. Elke 2 weken neemt uw dierenarts contact op en een keer per maand wordt u met uw hond op de kliniek verwacht zodat we hem weer helemaal kunnen onderzoeken en om eventuele problemen door te nemen.

Resultaat van de behandeling
Al snel zult u merken dat een angstige hond kalmer en evenwichtiger wordt en dat hij of zij makkelijker alleen kan blijven.
De leercapaciteit van de hond wordt positief beïnvloed zodat het gemakkelijker wordt om gewenst gedrag aan te leren.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de individuele hond maar zal nooit langer duren dan een half jaar. Het behaalde resultaat zal met een klein beetje zorg en training van uw kant het verdere leven van uw viervoeter plezieriger maken.

Samenvatting
Niet alleen voor een lichamelijk probleem is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. hij kan u ook erg goed van dienst zijn met problemen in het gedrag van uw hond.

Bron: Huisdierenkliniek Hornstra


<plaintext>