Mijten


Oormijt

Vooral jonge dieren worden nogal eens getroffen door een oorontsteking ten gevolge van de oormijt. Dit is een klein spinachtig parasietje wat net met het blote oog waarneembaar is. De aandoening gaat gepaard meteen forse jeuk en de hond zal schudden met de kop en krabben aan het oor. De infectie kan aan één oor voorkomen of aan beide oren. Bij een infectie moeten alle honden en katten in het gezin bekeken worden omdat de parasiet gemakkelijk overstapt.
De behandeling geschiedt met een insecticidenhoudende oorzalf. Door registratieregelgeving "sterven" deze medicijnen echter uit en zal de behandeling bemoeilijkt worden.
Vaak is het oorsmeer erg donker van kleur bij deze infectie.

Bron: Dierenkliniek Ermelo




Wat zijn huidmijten ?
Huidmijten zijn kleine ectoparasieten die niet met het blote oog zichtbaar zijn.
Ze leven op of in de huid. Doordat ze bewegen en gangen graven in de huid veroorzaken ze jeuk en huidbeschadigingen. Hierdoor treden vaak complicaties op zoals zware huidontstekingen. De mijten planten zich voort door middel van eitjes leggen in én op de huid. Besmetting vindt met name plaats door direct contact, sommige mijten besmetten uw huis zodat elke hond of kat in het huishouden besmet raakt. 

Welke klachten veroorzaken ze?
Doordat de mijten op óf in de huid leven veroorzaken ze irritatie bij uw huisdier. Hierdoor, en door het likken en krabben, wordt de huid: rood, kaal, schilferig en kunnen er puistjes gevormd worden.
Sommige mijten, zoals Cheyletiella, kunnen ook de mens besmetten wat zich uit in lichte jeuk en rode vlekjes op met name de armen.

Hoe wordt de diagnose huidmijt gesteld?
Als Uw huisdier last heeft van jeuk of als er huidklachten zijn dan vindt er meestal een diep huidafkrabsel plaats: met een steriel operatiemesje wordt op 3 verschillende plekken de huid zodanig afgekrabd tot er een schaafwondje ontstaat.
Dit afkrabsel wordt onder de microscoop bekeken.
Als er het vermoeden is dat uw huisdier last heeft van de Cheyletiella mijt dan wordt er een oppervlakkig huidmonster genomen: door middel van plakband, stofzuigermethode of door een druppeltje olie op de huid aan te brengen en vervolgens weer af te krabben wordt de oppervlakte van de huid onder de microscoop bekeken.
Ook al wordt er geen mijt gevonden in het afkrabsel dan kan soms toch de diagnose huidmijt gesteld. Dit gebeurt aan de hand van het klinisch beeld: waar is als eerste de jeuk ontstaan, wat zijn nu de jeuk plekken, hoe ziet de huid eruit, hebben andere huisdieren of mensen ook last van jeuk? 

Cheyletiella
komt voor bij: honden (Ch. Yasguri), konijnen (Ch. Parasitovorax) en katten (Ch. Blakei).
Deze mijt komt voornamelijk bij jonge dieren voor en leeft op de huid. Vaak worden ze al in het nest besmet, soms vindt de besmetting op shows plaats.
Bij ons kan deze mijt rode jeukende vlekjes op onze huid veroorzaken.
Symptomen: voornamelijk op de rug lichte schilvering, jeuk varieert. De Cheyletiella mijt wordt d.m.v. een oppervlakkig huidmonster vastgesteld.
Behandeling: aangezien de mijt ook in huis zit moet het huis behandeld worden: met een speciale huisspray alle vloeren behandelen of in elke ruimte een vapona-strip hangen.
Alle dieren in het huishouden moeten 1 maal per week gewassen worden met een speciale shampoo (b.v. Defencare shampoo) voor minimaal 4 weken. In plaats van wassen kunt u uw huisdieren ook 1 keer per maand met Frontline spray insprayen voor 2 maanden.

Sarcoptes
komt voor bij: honden (Sarcoptes scabiei) en wordt zelden op de kat gezien. Ook wel jonge hondenschurft genoemd.
Deze mijt komt met name bij jonge honden voor en leeft in én op de huid. Ze worden meestal al in het nest met deze mijt besmet.
Bij de mens kan de mijt rode vlekjes op armen en buik veroorzaken (zoönose).
Sarcoptes wordt vastgesteld d.m.v. een diep huidafkrabsel vastgesteld.
Symptomen: veel jeuk, rode huid en huidontstekingen. De klachten beginnen meestal aan de kop (oren!), poten en de onderkant van de buik.
Behandeling: 1 maal per week een injectie gedurende 3 weken. Eventuele huidontstekingen worden met een antibioticumkuur behandeld. Deze injectie mag niet gegeven worden aan collie's en collie-kruisingen. Wassen met een speciale shampoo heeft helaas niet altijd het gewenste resultaat.
Er is ook een nieuw middel tegen hondenschurft: door een simpel pipetje in de nekvel aan te brengen wordt de mijt gedood.

Demodex
komt voor bij: honden (Demodex canis), en katten (Demodex cati, zeer zeldzaam)
Deze mijt komt waarschijnlijk op elke honden-/katten huid voor, zonder enig probleem te veroorzaken. Echter, als de afweer voor deze mijt ontbreekt dan veroorzaakt hij zware klachten. Deze fout in de afweer is een storing van de T-lymfocyten wat resulteert dat het huisdier geen enkele afweer heeft tegen deze mijt. De rest van de afweer werkt prima. Het vermoeden is dat deze fout erfelijk is. Zodoende moet de fokker gewaarschuwd worden zodat hij niet verder fokt met de teef of reu. Helaas nemen niet alle fokkers deze waarschuwing ter harte!
Met name bij de Bulldog-achtigen wordt deze mijt helaas vaak vastgesteld. Deze mijt is niet besmettelijk voor de mens.
De besmetting met deze mijt vindt meestal al plaats in het nest.
Aangezien deze mijt het gevolg is van een aangeboren afwijking van de afweer is deze mijt niet altijd goed te bestrijden.
De mijt leeft met name in de haarfollikels en wordt d.m.v. een diep huidafkrabsel aangetoond De mijt kan zich op 2 manieren uiten:
1) de schilferige en (meestal) locale vorm. Deze vorm jeukt meestal niet erg. De klachten beginnen meestal met enkele plekjes aan de poten of de kop.
Bij deze vorm is er een genezingskans van 90%.De resterende 10 % gaat over op:
2) de puistige en meestal gegeneraliseerde vorm. Deze vorm jeukt erg en de hond/kat voelt zich beroert eronder. De klachten beginnen meestal over het hele lichaam.
Deze vorm heeft een slechte prognose. Ondanks behandelingen treedt er vaak slechts tijdelijke verbetering op.
Behandeling: deze bestaat uit scheren (alleen bij langharige honden/ katten).
Vervolgens wassen met een shampoo die de haarfollikels goed schoonmaakt.
Daarna verschillende keren wassen met de mijtdodende shampoo Ectodex (c) totdat de huidafkrabsels negatief zijn. .Bij hardnekkige gevallen kunnen zogenaamde T-cel stimulerende medicijnen behulpzaam zijn. De aanwezige huidontstekingen worden met een speciale antibioticum kuur behandeld. 

Notoedres cati
komt voor: bij katten en konijnen
Deze zeldzame mijt is zeer besmettelijke voor katten en konijnen. Door direct contact kan ook de hond en de mens (zoönose) besmet raken.
Symptomen: sterke huidschilfering gepaard gaande met veel jeuk. Voornamelijk op kop en poten.
De mijt wordt vastgesteld met behulp van een diep huidafkrabsel.
Behandeling:
alle katten en konijnen moeten behandeld worden. De schilvers moeten weggewassen worden en vervolgens worden alle dieren 2 maal met een injectie behandeld. De behandeling slaat meestal goed aan.

Bron: Dierenkliniek De Beemd


<plaintext>