Homeopathie


Homeopathie / Fytotherapie

Het gebruik van homeopathie bij dieren is een nog relatief jonge wetenschap. Wie bedenkt dat homeopathie bij mensen reeds honderden jaren oud is, en dat het binnen de diergeneeskunde pas sinds enkele tientallen jaren zijn weg heeft gevonden, zal begrijpen dat het hier om een dynamische wetenschap gaat. Met een aantal middelen is reeds veel ervaring opgedaan en kan het effect goed voorspeld worden. Daarnaast blijft het met veel andere middelen nog steeds zoeken. Dat kan gezien worden als een nadeel, maar wij zien hierin juist een positieve uitdaging.
Omdat er nog zoveel is dat we niet weten in de homeopathische diergeneeskunde, staan we dagelijks voor verrassingen, als weer eens is gebleken dat we homeopathisch verder konden komen dan de bereikte grenzen van de reguliere diergeneeskunde.

Wat in algemene zin onder homeopathie verstaan wordt, valt in onze kliniek eigenlijk uiteen in twee methoden. Er is de 'klinische homeopathie', waarbij we vaak met lage potentie middelen werken die worden voorgeschreven voor een klinische klacht (bijvoorbeeld bij heupdysplasie en bloedoren). Deze middelen hebben vaak door de loop der jaren hun positieve effect bewezen.

Daarnaast gebruiken we de klassieke homeopathie, waarbij veel sterker naar het totaal gekeken wordt en waarbij we zoeken naar een middel dat een complex van klachten kan genezen, waardoor het dier zich uiteindelijk veel beter voelt. Steven Schukking* is de dierenarts binnen onze kliniek die reeds 12 jaar ervaring heeft in de behandeling van dieren met homeopathische middelen. Hij is als docent onder andere verbonden aan de SHO opleiding voor artsen en dierenartsen. Met zijn vroegere opleider Atjo Westerhuis** zijn vele middelen beproefd en is een ruime ervaring opgebouwd met de behandeling van onder andere chronische huidklachten, gewrichtsklachten (HD,arthrose, spondylose, ED, hernia's ect.), interne klachten (maag/darm klachten) en vele andere klachten op onze kliniek. Frans Smeur*** word ook binnen onze kliniek opgeleid en volgt de erkende SHO curcus voor dierenartsen om zodoende de homeopatische behandelingen op hoog niveau te kunnen uitvoeren.

Bron: Dierenkliniek Kortenoord

Aanhangsel van de auteur:
* Steven Schukking is werkzaam in de dierenkliniek Kortenoord
** Atjo Westerhuis is werkzaam in de dierenkliniek Westerhuis
*** Frans Smeur is werkzaam in de dierenkliniek Kortenoord




N.B.
De teksten van onze hand-outs worden vervaardigd aan de hand van niet alleen wetenschappelijke literatuur, maar ook van onze eigen inzichten op basis van persoonlijke ervaringen. Daarom kan de informatie voor een deel afwijken van de gangbare literatuur.

Een extra kans

Om méér dieren te kunnen helpen, maken we naast de wetenschappelijke diergeneeskunde in bepaalde gevallen ook dankbaar gebruik van homeopathische middelen. Een extra kans van de natuur!
Dank zij ruim vijfentwintig jaar ervaring met de homeopathische behandeling van zieke dieren kennen we intussen de reële mogelijkheden.

Wat is homeopathie?
Homeopathie stimuleert het afweersysteem. Het ('verdunde') homeopathische middel kan pas werkzaam zijn als de symptomen van een patiënt gelijk zijn aan de symptomen die het homeopathisch middel zelf in onverdunde vorm kan opwekken bij een gezond dier. Bijvoorbeeld: Brandnetel (Urtica urens) kan onverdund de melkproductie stimuleren bij een vrouwelijk dier; in homeopathische 'verdunningen' kan het ongewenste melkproductie remmen.

Beperkingen
Homeopathie is geen wondermiddel, ook al ervaren we dat zo bij een homeopathisch succes na lang tobben met reguliere behandelingen. Naast mogelijkheden zijn er beperkingen:

  • Het effect van homeopathie is nog niet wetenschappelijk bewezen. We moeten het doen met ervaringen.
  • De mogelijkheden worden begrensd door het afweervermogen van een dier. Daarboven houdt het op!
  • Door gebrek aan bruikbare symptomen, kennis en ervaring is het vaak niet mogelijk om het juiste middel te vinden.
  • De werkzaamheid van de soms absurd hoge verdunningen is nog steeds onbegrijpelijk.
 
Indicaties
Lang niet iedere patiënt leent zich voor homeopathie. Bekende indicaties zijn o.a.:

  • Bewegingsstoornissen, zoals heup- en elleboogdysplasie, arthrose, spondylose e.d.
  • Huidklachten
  • Gedragsproblemen
  • Urinewegklachten
  • Gynaecologische problemen
  • Maagdarmklachten
Weinig of geen succes van homeopathie is te verwachten bij bijvoorbeeld kanker of ernstige epilepsie.
Bij zeer veel klachten, zoals bijvoorbeeld bij een pyometra, een gescheurde kruisband of bij suikerziekte is de reguliere behandeling de enige of eerste mogelijkheid.

Diagnose
Op basis van de gestelde diagnose wegen we eerst de mogelijkheden en de beperkingen van de verschillende geneesmethoden zorgvuldig tegen elkaar af. Alleen dan heeft uw huisdier de beste kans.
Wij kiezen voor díe methode, die uw huisdier zo snel, zo veilig, zo aangenaam en zo grondig mogelijk zal kunnen genezen.

Symptomen
Om een homeopathisch middel te kunnen kiezen hebben we (veel) meer symptomen en kenmerken van een dier nodig dan de klachten waarmee de patiënt komt.
Naast de gebruikelijke ziektediagnose, stellen we aan de hand van extra symptomen en kenmerken de homeopathische geneesmiddeldiagnose.
De 'gewone' ziektediagnose is nodig om te weten wat er aan de hand is, om de prognose in te kunnen schatten en om te kunnen bekijken of er geen betere reguliere behandelingen zijn. Als we het over extra symptomen en kenmerken hebben, bedoelen we de volgende:

  • Kenmerken van het type dier en zijn constitutie. Gegevens van voorouders.
  • Oorzaak of mogelijke oorzaak van de ziekte
  • Merkwaardige, opvallende symptomen
  • Gedragskenmerken
  • Algemene zaken, zoals die te maken hebben met eten, drinken, loopsheid e.d.
  • Omstandigheden waarin er een verergering of een verbetering van de klachten optreedt
Het zijn vaak juist de kleinigheden die ogenschijnlijk niets met de ziekte te maken hebben en gemakkelijk over het hoofd gezien worden, die de sleutel vormen tot een succesvolle homeopathische behandeling. Nauwlettend observeren is dus heel belangrijk.
En dat kunt u als eigenaar zelf meestal als geen ander.

Bijwerkingen
Vaak wordt er van homeopathische middelen gezegd: baat het niet, dan schaadt het niet. Dit gaat niet altijd op! Bij een verkeerde diagnose kiezen we het verkeerde homeopathische middel. En als dat niet werkt betekent dat uitstel van genezing. Bovendien kan een homepathisch middel de klachten verergeren of soms zelfs nieuwe symptomen opwekken.

Reactie
Een homeopathisch middel moet nauwkeurig afgestemd worden op de individuele patiënt. Ieder dier reageert op een geheel eigen manier op ziekte en geneesmiddelen.
De reactie op een homeopathisch middel is enorm belangrijk. Aan de hand van die reacties kunnen we de werkelijke gevoeligheid van het individu leren kennen en indien nodig de therapie bijstellen.
Reacties kunnen zijn: geen effect, verbetering of verslechtering, of er ontstaan nieuwe symptomen.
De oorzaken van die reacties kunnen zijn:

Geen reactie

  • Het middel is toch niet juist.
  • De 'sterkte' is toch niet juist.
  • Er zijn storende factoren.
  • Homeopathie is niet mogelijk.
 
Verergering van de klachten: Niets meer geven en bellen voor overleg!

  • Het middel is toch niet juist.
  • De 'sterkte' is toch niet juist.
 
Verbetering van de klachten

  • Het middel en de 'sterkte' zijn juist.
  • Kortstondig succes, indien zeer snel verbetering optreedt bij chronische ziekte
 
Nieuwe symptomen

  • Symptomen van vroeger: Het middel en de 'sterkte' zijn juist.
  • Geheel nieuwe symptomen: Het middel is toch niet juist.
 

Consultduur
Een homeopathisch consult duurt meestal 30 minuten, soms een uur; als regel zijn 2 - 3 consulten nodig om het juiste middel te vinden. Als er dan nog geen succes behaald wordt, vindt er een evaluatiegesprek plaats om te bespreken hoe verder te gaan. In gevallen waarin we uit ervaring weten, dat homeopathie niet werkt, melden wij u dat vooraf.

Toediening
Druppels, tabletten en granules worden via de mond toegediend. Het beste kunnen de druppels verdund met wat water worden gegeven; de tabletten en granules gaan zo in de mond. We geven homeopathische middelen bij voorkeur in een schone mond; minstens een half uur vóór of ná het eten.
Omdat het toedienen van medicijnen geen gevecht mag worden, kan het homeopathisch middel, indien nodig in melk, op wat suiker (kat) of in een kleine hoeveelheid voedsel worden verstrekt.
De frequentie van geven varieert van 3 - 1 x daags tot slechts éénmalig 1 dosis. De dosering vindt u aangegeven op het etiket.

Storende factoren
Andere (genees)middelen kunnen het zicht op het oorspronkelijke ziektebeeld en het ziekteverloop storen. Zeker in de periode waarin het homeopathische middel verstrekt wordt, moet u verder alles ongewijzigd laten. Voorbeelden van waar het verkeerd zou kunnen gaan:

  • Homeopathie bij gedragsproblemen en vervolgens de hond 3 weken elders laten logeren.
  • Homeopathie bij huidklachten en tevens een dieet voorschrijven.
  • Homeopathie samen met prednison of aanverwante middelen geven.
  • Homeopathie en vaccineren.
In de laatste 2 gevallen is een tussenruimte van 3 - 6 weken minimaal noodzakelijk.

Uw dierenarts
In veel gevallen worden patiënten naar ons verwezen door de eigen dierenarts. Uw dierenarts is onmisbaar voor het succes van de behandeling. Denk hierbij maar aan de medische gegevens en de begeleiding als de patiënt thuis is.
Wij houden uw dierenarts steeds op de hoogte van onze bevindingen, behandeling(en), verloop e.d.
Ook in het geval u zonder verwijzing komt, zullen wij u dringend aanraden uw dierenarts in onze activiteiten te betrekken.
Onze ervaring is, dat vrijwel elke dierenarts van harte meewerkt aan die extra kans voor uw huisdier.

Literatuur
"Hond & Homeopathie" ; Atjo Westerhuis, in de kliniek verkrijgbaar.
U kunt het boek ook bestellen via de dierenkliniek Westerhuis.
Er is ook een Engelse vertaling "Your Dog & Homoeopathy"

Bron: Dierenkliniek Westerhuis


<plaintext>