Acupunctuur



Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Volgens deze filosofie stroomt door het hele lichaam energie, Qi genaamd.

Deze Qi stroomt volgens een vast patroon door een banenstelsel, de meridianen. Blokkades of verstoringen van de energiestroom kunnen ziektebeelden veroorzaken. Door het aanprikken van bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam wordt het energetisch evenwicht van de patiënt beïnvloed en kunnen verstoringen worden opgeheven.

De westerse wetenschap heeft inmiddels aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten talrijke meetbare fysiologische reacties teweeg brengt. Zoals o.a. stimulatie van zenuwbanen, het vrijkomen van diverse lichaamseigen hormonen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

De belangrijkste indicaties voor acupunctuur bij dieren vormen functionele storingen van lichaamsonderdelen, die gepaard gaan met ontsteking, pijn of verlamming.
Hierbij kan ondermeer gedacht worden aan spier-, gewrichts- en botaandoeningen, maar ook aan neurologische problemen, huidaandoeningen zoals het likgranuloom, maagdarm-stoornissen en vruchtbaarheids-problemen.

De duur en frequentie van een behandeling hangt af van de aard en ernst van het probleem en natuurlijk van hoe lang het probleem aanwezig is. Een behandeling duurt 15-20 minuten en vindt in het begin meestal 1 x per week plaats. Voor simpele acute aandoeningen zijn 1 à 2 behandelingen soms genoeg. Voor chronische problemen moet meestal langer behandeld worden en kan soms een soort onderhoudstherapie om de paar maanden nodig blijven. Eén van de grote voordelen hierbij is dat de benodigde hoeveelheid toe te dienen reguliere medicijnen afgebouwd of zelfs helemaal gestopt kan worden.

Bron: Dierenkliniek Kortenoord


<plaintext>