KWEKEN VAN DAHLIA'S
Waar,wanneer en hoe dahlia's te planten.

Flink mesten; voorwaarde voor goede bloei


Dahlia's zullen gedijen in elke grond die niet te zuur of te alkalisch is.Een vrij kleiige, iets zure grond is het beste.
Dahlia's heeft veel voedsel nodig daarom gebruiken wij in de herfst een flinke laag stalmest of compost of anderen organisch matriaal en vermengen die met de grond. Kies een warme zonnige plaats met een frisse lucht doorstroming.Zorg wel dat er geen hoge bomen of gebouwen de ligplaats overschaduwd een lichte middagschaduw is toch wel gunstig. Als er niet genoeg voedsel in de bodem zit kan men nog wat extra toevoegen.

Het uitplanten van in pot voorgekweekt dahlia's

Men kan al jonge dahlia plantjes kopen bij een kweker die al in een pot staan. Men plant ze pas na de ijsheilige die zijn rond 15 mei. dan heb je kans dat er geen nachtvorst meer komt. Zoals men knollen gaan zetten steken we eerst de stokken in de grond En maak een grondmengsel van tuinturf en tuingrond geeft het water en als het droog weer is na 2 dagen weer. Bij de stok maakt men een plantgat groot genoeg voor de wortelkluit,  haal de plant uit de pot en plaatst die in de plantgat haal niets van het plantje eraf,
Als men dat doet beschadig je het plantje dat komt dan niet te goede. Druk de grond met je vingers aan en maak een kuiltje van 5 cm diep rondom de stengel dan kan het zo zijn vocht opvangen, men moet wel voor zorgen dat rondom de wortelhals geen water kan blijven staan


Het poten van de knollen

Zodra de grond is bewerkt wordt rond half april gepoot. De hooggroeiende dahlia's (1.25-1.50 m) krijgen  een tussenruimte  van 50-70 cm, middelhoge (1.00-1.25 m) van 50 cm; voor perkplantjes is de afstand maar 40 cm.
De nieuwe plant komt niet uit de knol maar uit de basis van de oude stengel. Ieder knol dient een oud stengelstuk met minstens een oog erin. De stokken moeten een dikte hebben van 2 cm en ze moeten korter zijn dan de dahlia groeien in de hoogte. Maak bij elke stok een plantgat van 15 cm diep zodat het oog van de oude stengelstuk tegen de stok geplaats kan worden. Daarna vult men het gat met de helft met turfhoudende grondmengsel zet de knol erin zodat de bovenkant 5 cm onder het aardoppervlak komt.
Bedekt de knol af met grondmengsel  en als de dahlia vertakt vult men de grond aan dat er geen tussenruimte komt voor de slakken. Hang aan iederen stok een label met de naam van de dahlia.
De verzorging van de dahlia's

Voorgekweekte plantjes of knollen die pas gepoot zijn mogen niet zoveel water hebben. Dat brengt veel schade het beste is dat de wortel naar water moet zoeken, maar als de bloeiseizoen nadert dan hebben ze wel veel water nodig willen ze mooi gaan bloeien.
Droge periode hebben ze veel vocht nodig gebruik tuinsproeier een fijne  waternevelachtige die hoog en verticaal op de planten spuit. Op zware grond bij warm weer moet elke 5 dagen begieten op lichtere grond om de 3 dagen.
Na 2 of 3 weken na dat ze zijn geplant en de dahlia is 10-20 cm boven de grond bind men ze vast met een achtvormingelus op de stok. Naarmate de plant hoger wordt worden er meer lussen om de stengel gelegd.
De meeste dahlia's met grotere bloemen krijgen stevige hoofdstengels maar wel weinig zijscheuten en daarom wordt de plant getopt.Twee of drie weken naar het planten    
wordt de groeipunt van de stengel afgeknepen en dan ongeveer veertien dagen later zal men in de okselbladen een aantal nieuwe groeipunten zien. Deze zijn licht van kleur en als men lagere dahlia zijn haalt men die weg om de eindknop om die goed te laten ontwikkelen.