Dahliavereniging   Floribus Decora
  Dahlia vereniging FLORIBUS DECORA

De oprichten van deze vereniging is op 28 maart 1966 te Esch maar op 7 juni 1979 is het door de Heer Piet Jansen en Ad Brunschot bij de notaris Petrus Mertens vast gelegd en een akte opgemaakt.

Elk lid van de vereniging heeft een veldje waar er 50stuks dahlia wordt geplant. De tijd dat er geplant wordt begint in mei tot nov. in die periode worden de dahlia's gekeurd met 5 tuinkeuringen en 3 tafelkeuringen. Om de 14 dagen door 2 keurmeesters en  iedere keer en elke keuring weer anderen keurmeesters zijn.Diegene die dan de meeste punten heeft dan de eerste prijs en krijgt een beker win je beker die 3 maal achter elkaar dan mag je die houden.
Ludwig Helfert
Red Cap
Magnificat
Beatrice
Potgieter
Little Tiger
Gerrie Hoek
Peter
Angel joy
Cimeroni
Thema Sport en Muziek
Evelien
Vulcan
Het kweken van Dahlia's


Men plant de stekjes pas na 15mei in de tuin.Plaats een stok in de grond en zet het plantje aan de westkant van de stok.Zijn de planten eenmaal aan de groei,dan gaan we de planten toppen.Als hij zo'n 15cm. lang is,nijpen we de top eruit,zodat de plant zich van onderuit gat vertakken. We binden de plant nu voor de eerste keer met een dubbele lus aan de stok.Ongeveer 4 weken na het planten kunnen we bijmesten daarna mag men nog 1 of 2 maal dat doen.Bij mesten doet men 20cm.rondom de plant bij regenweer anders heeft men kans op verbranding.Bij 50cm. lengte gaat men weer aanbinden anders gaat hij scheef groeien als de windt er flink door heen waait.Onderste bladeren kan men verwijderen om beter de grond te verwerken en de plant krijgt meer lucht.

Dieven


De eerste bloemknoppen verschijnen dikwijls aan dikke stengels.Het is het best om deze er uit te snijden,daarna komen de goede stengels veel vlugger door. Als de bloemknoppen verschijnen, moet er regelmatig, dat is 2 keer per week, gediefd worden. De bovenste en middelste bloemknop blijft zitten en alle zijscheuten worden zo vroeg mogelijk weggenomen. Tot hoever naar onder hangt af van de soort plant men kan tot 3 vertakingen gediefd mag worden.

Snijden

De bloemen snijden als ze droog zijn, dus 's morgen niet te vroeg of 's avond voor het dauwt. Bij voorkeur niet overdag.
Als de planten goed gediefd zijn kunnen er voldoende lange bloemstengels met 1 topbloem en zonder zijscheuten gesneden worden. Is dat niet zo, dan is er verkeerd gediefd. De bloemen in elk geval diep genoeg uitsnijden, want de nieuwe scheuten moeten van onderuit komen. Durf gerust te snijden. De Dahlia is een snijbloemen hoe meer er gesneden wordt, der ter meer bloemen zullen er komen.

Webmaster © L.Toelen van der Doelen
klik hier
klik hier
klik hier
klik hier
klik hier
klik hier
klik hier
klik hier